"V tistem je varnostnik izgubil kontrolo." Po pretepu zaradi mask: Zgodbi varnostne službe in partnerke moškega se razlikujeta

Asja Lednik Štrukelj Asja Lednik Štrukelj
30.09.2020 10:38

Sobotni incident, v katerem sta med seboj fizično obračunala varnostnik in kupec, še ni povsem razjasnjen. Policija dogodek preiskuje, varnostna služba trdi eno, partnerka moškega, ki je bil vpleten v pretep, pa drugo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
Robert Balen

V začetku tedna je v medije prišel sobotni incident, ki se je zgodil v ljubljanski Šiški. Prvi je o tem poročal portal 24ur, kjer so takrat zapisali, da se je dogodek zgodil v eni od tamkajšnjih trgovin, kamor je okoli 20. ure vstopil par z otrokom, ki naj ne bi uporabljal zaščitnih mask. Po opozorilu varnostnika je ženska masko nadela, moški pa naj bi pristopil do varnostnika in ga udaril v obraz. Sledil je pretep, varnostnik naj bi moral pomoč iskati v ljubljanskem kliničnem centru.

Kot smo uspeli izvedeti, se je incident zgodil v eni od Mercatorjevih trgovin, kjer so nam novico potrdili, ob tem pa sporočili, da je v dogodku posredovala policija, ki vodi postopek, zato v interesu preiskave več informacij ne morejo posredovati. Kljub temu pravijo, da velika večina kupcev v njihovih trgovinah upošteva priporočila NIJZ o ukrepih za preprečevanje širjenja okužbe z novim koronavirusom in odlok o obveznem nošenju maske oziroma ustrezne zaščite v zaprtih prostorih. "V posamičnih primerih, ko osebe ne spoštujejo pravil za vstop v trgovino, jih zaposleni opozorijo, včasih pripombe dodajo tudi drugi kupci, kar lahko privede v konflikt. Menimo, da je nespoštovanje pravil za zaščito zdravja popolnoma nesprejemljivo, obenem pa apeliramo na vse, naj se izogibajo konfliktom, in pozivamo k strpnosti in odgovornemu vedenju." Dodajajo, da so, kjer je to potrebno in možno, v trgovinah tudi varnostniki, ki so zaposleni pri podjetjih za varovanje in so za to delo strokovno usposobljeni.

"Varnostnik v času dogodka opravljal svoje naloge zakonito in skladno z navodili ter pravili stroke"

Kaj o dogodku pravijo v upravi družbe Aktiva Varovanje? Kot so nam sporočili, se je dogodek zgodil v Mercator centru Šiška, kjer naj bi varnostnik "na vhodu v trgovino opozoril stranki (moški in ženska z otrokom v otroškem vozičku) na obvezno nošenje mask v trgovini. Stranki sta, kljub opozorilu varnostnika, nadaljevali pot v trgovino brez mask. Varnostnik je zaradi tega pristopil do njiju in ju ponovno opozoril, pri čemer pa je moški vanj porinil otroški voziček in ga s pestjo udaril v obraz," opisujejo dogodek. Sledilo naj bi prerekanje v smeri izhoda iz trgovine, nato je prišlo do fizičnega obračuna na hodniku pred trgovino. "Notranji nadzor, ki smo ga uvedli takoj po prejemu obvestila o dogodku, je pokazal, da je varnostnik v času dogodka opravljal svoje naloge zakonito in skladno z navodili ter pravili stroke," so sporočili. Na vprašanje o tem, kakšno je zdravstveno stanje varnostnika, pa tudi o tem, kako pogosti so tovrstni incidenti, nam niso odgovorili.

Druga plat zgodbe: Prvi naj bi fizično napadel varnostnik

Kasneje se je pojavila še druga plat zgodbe, oglasila se je partnerka moškega, ki je bil udeležen v pretepu. Na naša vprašanja se za zdaj še ni odzvala, je pa za portal 24ur povedala, da je bilo dogajanje nekoliko drugačno, kot je bilo sprva zapisano. Kot je povedala za omenjeni portal, sta s partnerjem tik pred vstopom v trgovino ugotovila, da imata v otroškem vozičku le eno masko, zato sta se dogovorila, da si jo nadene le on, ona pa si obraz zakrije s puloverjem. Ko sta stopila v trgovino, je njen partner segel z roko v predalček po masko, a je z vozičkom že naredil nekaj korakov, dogodek opisujejo na 24ur. "V tistem trenutku je varnostnik prišel do njega z zelo arogantnim odnosom v smislu: 'Daj si takoj masko gor, ne brez maske!' Partner ga je pogledal in rekel, da bo. Naredil je še dva koraka, v tistem pa je varnostnik prvič zgrabil voziček in ga začel vleči nazaj. Tega v nobenem primeru ne bi smel storiti, saj je bil v njem dva meseca star dojenček. Partner ga je odrinil z roko, prijel voziček in rekel: 'Lepo prosim, če pustite otroka pri miru.' V tistem je varnostnik izgubil kontrolo in začel kričati: 'Zdaj bomo klicali policijo!' Rekla sem jima, dajmo se umiriti, in partnerju rekla, da greva drugam," opisuje za 24ur.

Odločila sta se, da zapustita trgovino, varnostnik pa je začel hoditi za njima in jima govoril, da kliče policijo. Na njegovo govorjenje se nista odzvala, v tistem pa naj bi varnostnik moškega od zadaj udaril v obraz, mu razbil očala, iz nosa pa se mu je ulila kri. Varnostnik naj bi zatem zgrabil voziček, ki ga je še vedno držal tudi partner ženske, ki je zgodbo opisala za 24ur, in ga prevrnil na tla, pri čemer je dojenček ostal nepoškodovan. "Partner ga je odrinil, potem pa se je zgodil tisti incident, ki se šteje kot fizični obračun," je povedala za 24ur.

Kot je še dejala, je bilo ob dogodku tudi precej očividcev, ki so videli, kaj se je zgodilo in kako je prišlo do pretepa, na njuno stran naj bi stopil celo drugi varnostnik, ki je priskočil na pomoč. Posredovala je tudi policija, na navedbe, da je varnostnika zaradi poškodb odpeljal rešilec, pa za 24ur odgovarja, da je ta sam poklical reševalno vozilo. Zatrdila je še, da se bosta s partnerjem posvetovala z odvetnikom, odšla na policijo in podala kazensko ovadbo proti varnostniku in varnostni službi. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta