V treh dneh bodo cepili vse mariborske šolnike, odziv je velik: "Rada bi obiskala babico, šla na morje in ostala zdrava"

V Mariboru smo obiskali cepilno mesto za zaposlene v vzgoji in izobraževanju. Zanimanja je veliko in cepljenje poteka nemoteno. Šolniki se cepijo tudi drugod po državi
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V UŠC Leona Štuklja v Mariboru dnevno cepijo do 900 šolnikov. 
Igor Napast

"Rada bi obiskala babico, šla na morje in ostala zdrava," je pred cepljenjem povedala učiteljica iz Osnovne šole Angela Besednjaka. Pravi, da ni imela nobenih zadržkov, tako kot še tri sodelavke iz istega kolektiva. Tudi drugi, ki so pred vhodom UŠC Leona Štuklja čakali na prvi odmerek cepiva AstraZenece, so bili podobnega mnenja. Deset ekip je danes popoldne začelo cepiti zaposlene v vzgoji in izobraževanju. Kot smo že poročali, je odziv v Mariboru kar velik, približno 70-odstoten. A kot je vnovič poudaril Jernej Završnik, direktor Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca, je nekoliko manj zanimanja med vzgojitelji in tistimi, ki so zaposleni v vrtcih.

Šolniki so na cepljenje naročeni na tri minute

Pri vhodu so naročene pričakali zdravniki in jih pospremili do cepilne ekipe. Deset jih je razporejenih po dvorani, v vsaki pa so trije zdravstveni delavci. "Sedite, prosim za zdravstveno kartico in zavihajte levi rokav," je začela medicinska sestra. "Kako se počutite?" je še vprašala. Po cepljenju je gospe še pojasnila, da jo bo morda še danes in jutri bolela roka, možen pa je tudi glavobol. Na klopci je cepljena še posedela deset minut, ekipa pa je že sprejela naslednjega.

"Za prvi dan je naročenih 869 oseb, v prihodnjih dneh bo podobno," je povedal Završnik. Cepljenje šolnikov bo potekalo še danes in v soboto. Naročenih jih je skupno 3238, ali bodo prišli vsi, pa bo znano v prihodnjih dneh. Kot opažajo v mariborskem zdravstvenem domu, se na 35 oseb povprečno ena odloči, da se s cepivom AstraZenece ne bo cepila.

Ali bi si lahko zaradi novih zapletov na Danskem, kjer so začasno ustavili cepljenje s tem cepivom zaradi pojava krvnih strdkov, premislilo več ljudi, smo vprašali Završnika. "Za zdaj tega nismo opazili, res pa je, da ljudje dosti kličejo. Na tem mestu bi spet želel poudariti, da moramo zaupati v znanost. Raziskave so bile narejene in temu je treba zaupati," je dejal.

Šolniki so na cepljenje naročeni na tri minute, in kot zatrjujejo organizatorji, nihče ne bo čakal več kot 15 minut. Za drugo dozo cepiva bodo te osebe prišle na vrsto čez dva do tri mesece, redno tedensko testiranje pa bo zanje obvezno še tri tedne po prvem odmerku. "Tisti, ki se ne bodo cepili, se bodo morali testirati še naprej. Mi se takrat z mobilnimi enotami ne bomo več vozili po šolah in tam testirali. Organizirali bomo le eno mesto, kjer se bodo lahko testirali vsi šolniki, ki se niso cepili," je še povedal Završnik.

​Na Ptuju bodo cepili v soboto

Cepljenje prav tako poteka v Murski Soboti, vse zainteresirane so v sredo in četrtek cepili tudi v Velenju. Danes bodo cepili še v Kranju in Novem mestu, na Ptuju pa bodo vse zainteresirani cepili v soboto. Za to so predvideli štiri cepilna mesta. Na seznamu je 600 od skupno 1400 zaposlenih v vzgoji in izobraževanju. Po besedah direktorice Zdravstvenega doma Ptuj Metke Petek Uhan so z odzivom zadovoljni, saj je treba k številki prišteti še 30 odstotkov tistih, ki so za covidom-19 že zboleli in ne pridejo v poštev za cepljenje.

V Šolskem centru Ptuj, ki združuje ekonomsko šolo, biotehniško šolo, elektro in računalniško šolo, strojno šolo, višjo strokovno šolo in medpodjetniški izobraževalni center, se je za cepljenje odločilo 108 oziroma 63 odstotkov od skupno 171 zaposlenih. S tem da je 23 zaposlenih bolezen že prebolelo. "Mislim, da je tako povprečje kar dobro. Po soboti bo pri nas na ta način 77 odstotkov zaposlenih ali cepljenih ali pa takih, ki so bolezen preboleli," pravi direktor Šolskega centra Ptuj Oton Mlakar.

Z odzivom so po besedah ravnatelja Bogomirja Širovnika zadovoljni tudi na Osnovni šoli Mladika na Ptuju, čeprav se je na prvi pogled za cepljenje odločilo zelo malo zaposlenih, le 13 oziroma dobra četrtina: "Toda ne zato, ker se ne bi želeli cepiti, ampak ker se ne smemo. Veliko, kar slaba polovica zaposlenih, nas je namreč v januarju in februarju že prebolelo covid-19 in moramo na cepljenje počakati pol leta."

V Ljubljani bodo začeli cepiti v prihodnjem tednu, po za zdaj zbranih podatkih pa je tam zainteresiranih okoli 5000 zaposlenih v šolah in vrtcih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta