Varčevanje za vnuka - kaj predlagajo strokovnjaki?

Urban Červek Urban Červek
29.07.2020 06:12

Ob nizkih, celo negativnih obrestnih merah so varčevalci postavljeni pred uganko, kako oplemenititi svoj denar ali vsaj ohraniti njegovo vrednost. Strokovnjake smo vprašali za mnenje o konkretnem primeru.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Varčevanje z bančno knjižico ni več edina možnost za stare starše. 
Sašo Bizjak

Že od leta 2016 so obrestne mere za denarne vloge v bankah blizu ničli, zadnji ukrepi za boj proti gospodarski krizi zaradi koronavirusa pa povrhu napovedujejo še možnost dviga inflacije, kar bi realno vrednost prihrankov dodatno zmanjšalo. Zato se varčevalci sedaj ne soočajo zgolj z dilemo, kako oplemenititi svoje prihranke, ampak je problem celo najti način, kako vsaj ohraniti njihovo realno kupno moč. Strokovnjake za osebne finance smo zato soočili s hipotetičnim primerom varčevalca upokojenca, ki bi želel za svojega vnuka ali vnučko deset let varčevati mesečno od 50 do 100 evrov, da bi lahko privarčevano vsoto namenil financiranju stroškov šolanja.
Mitja Vezovišek iz svetovalnega podjetja s področja upravljanja osebnih financ Vezovišek&partnerji pravi, da je dejansko pravih rešitev na našem trgu malo. "Izbira je precej omejena, če smo finančno pismeni in iščemo transparenten produkt z nizkimi stroški ter realno možnostjo za doseganje donosov, ki bodo na primer štiri odstotke nad inflacijo." Sogovornik našteje štiri glavne možnosti: bančno varčevanje, naložbena zavarovanja, investicijske sklade in alternativne naložbe. Bančno varčevanje Vezovišek odločno odsvetuje, saj ponuja minimalne obresti v višini manj kot odstotek, kar ne pokrije niti inflacije. "Pri tem moramo običajno denar zakleniti za daljše obdobje, kar se pri dolgoročnem varčevanju ne zdi tako problematično, a pomeni tudi, da če se jutri pojavi boljša rešitev, te ne moremo izbrati." Druga možnost so naložbena zavarovanja, ki so v skoraj vseh primerih obremenjena z visokimi stroški, ki imajo odločilen vpliv na končni izkupiček. "Resda ponujajo nekaj fleksibilnosti pri izbiri naložbene komponente, to pa je tudi vse. Zagotovo premalo, kljub temu da imajo en velik plus, in sicer davčno obravnavo, ko po desetih letih ne plačamo nobenega davka več."

Dobiček ni vnaprej zajamčen

Kot tretjo in najprimernejšo možnost Vezovišek navaja investicijske sklade. Investicijski skladi po njegovem ponujajo številne prednosti, kot so velika fleksibilnost, transparentnost in dostop do različnih naložbenih strategij, zato so najprimernejša izbira za takšen primer. "A niso brez slabosti, te so predvsem v višjih stroških - z dobro izbiro se jim lahko v veliki meri tudi izognemo - in davčni obravnavi varčevanja na deset let. Visok davek na kapitalski dobiček lahko, skupaj s stroški, bistveno zniža naš donos. Alternativne naložbe, kot so zlato, zasebni dolg in kriptovalute, sicer ponujajo vrsto zanimivih rešitev, tudi za tovrstno varčevanje, a sodijo med dopolnitev, ne pa osnovno varčevanje," pravi Mitja Vezovišek.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta