Varnost omrežij 5G: Vlada prisluhnila željam ZDA

Uroš Esih Uroš Esih
28.07.2020 06:00

Slovenska vlada namerava (kmalu) z ZDA podpisati skupno izjavo o varnosti omrežja 5G, katere glavni cilj je, da kitajskemu velikanu Huaweiu onemogoči, da bi v Slovenijo dobavljal telekomunikacijsko opremo za izgradnjo tega omrežja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vlada krepi odnose z ZDA: Takšne bilateralne izjave so doslej z ZDA podpisale države, ki spadajo v Višegrajsko skupino ali sodelujejo v ameriški pobudi Tri morja. F
Sašo Bizjak

Potem ko so konec maja Slovenija in ZDA uskladile bilateralno izjavo o varnosti omrežja 5G, ki je kmalu zatem tudi prišla v javnost, se je v četrtek vlada seznanila z informacijo o sklenitvi te izjave. Skupno izjavo o varnosti omrežja 5G vključno z obrazložitvijo je vlada poslala v seznanitev državnemu zboru. Predsednica odbora za zunanjo politiko (OZP) državnega zbora Monika Gregorčič nam je pojasnila, da je OZP prejel informacijo o nameravani sklenitvi skupne izjave Slovenije in ZDA, s čimer so bili seznanjeni tudi vsi člani OZP.

Zadovoljni Američani

Izjava je dokument, ki ni mednarodnopravno zavezujoč, saj ne gre za mednarodno pogodbo, za katero bi bila potrebna ratifikacija v državnem zboru, zato je dovolj, da se državni zbor oziroma OZP z njo le seznani. Naslednja faza je torej podpis skupne izjave, kdaj in kako bo ta podpisana ter kdo jo bo podpisal, pa za zdaj ne na slovenski ne na ameriški strani ne želijo razkriti. "Zaenkrat še ni določeno, kdaj naj bi bila podpisana skupna izjava o varnosti omrežij 5G. O tem tečejo pogovori z ameriško stranjo," so nam povedali na MZZ.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta