Vasko Simoniti iz SDS je najbolje plačan med ministri, po premierju Janši najbolje med vsemi politiki

06.08.2021 06:00
V parlamentarnih klopeh je najslabše plačan njun strankarski kolega Jure Ferjan, pri repu lestvice tudi Marjan Šarec (LMŠ) in Luka Mesec (Levica)
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Štirje predsedniki na kriznem sestanku ob epidemiji 
STA

Bruto plača predsednika države Boruta Pahorja za junij je znašala 5446,37 evra. S tem je najslabše plačan med štirimi predsedniki. Več sta namreč junija v žep pospravila predsednik državnega sveta Alojz Kovšca (5761,45 evra bruto) in tudi predsednik državnega zbora (DZ) Igor Zorčič (5722,41 evra bruto). Največ med vsemi in edini med političnimi funkcionarji, čigar plača znaša več kot šest tisočakov, pa je junija zaslužil predsednik vlade in največje parlamentarne stranke SDS Janez Janša, in sicer 6.081,27 evra bruto. To je najvišja plača v kabinetu predsednika vlade, kjer mu sledi eden njegovih političnih sopotnikov, nekdanji minister za notranje zadeve in poslanec, danes pa državni sekretar za koordinacijo med vlado in DZ Vinko Gorenak. V juniju je zaslužil 5259,44 evra bruto. S 5240,85 evra bruto je za njim nacionalni koordinator množičnega cepljenja zoper covid-19 Jelko Kacin. Najnižjo plačo v kabinetu ima državni sekretar za nacionalno varnost Žan Mahnič, v juniju je znašala 4724,38 evra bruto.

Ekspremier Šarec je na repu

Med 90 poslanci je po Zorčiču v juniju 2021 največ zaslužil eden od dveh podpredsednikov DZ Branko Simonovič iz Desusa, in sicer 5501,63 evra bruto. Druga podpredsednica iz vrst LMŠ Tina Heferle se uvršča šele na dvanajsto mesto s 4961,06 evra bruto. Drugo in tretje mesto po višini plač za junij zasedata poslanca SDS Jože Tanko (5453,56 evra bruto) in Danijel Krivec (5247,25 evra bruto). Sledita mu še dva poslanca Desusa, najprej vodja upokojenskih poslancev Franc Jurša (5115,95 evra bruto) in nato Ivan Hršak (5071,85 evra bruto), ki je v tem mandatu vodja parlamentarne mandatno-volilne komisije. Medtem ko so poslanci Desusa v vrhu, Robert Polnar je z junijsko bruto plačo 4968,96 evra na desetem mestu, se ob koncu znajdejo predvsem mlajši poslanci, s krajšem stažem v poslanskih klopeh, ki v državnozborskih delovnih telesih ne zasedajo posebnih vodstvenih položajev. Pretežno v drugi polovici lestvice so tudi poslanci stranke Levica. Najnižje bruto junijsko izplačilo je prejel poslanec SDS Jure Ferjan (3697,51 evra), ki je v DZ ob nastopu 14. vlade nadomestil dotedanjega poslanca Mahniča. Tik pred Ferjanom sta še poslanca LMŠ Nik Prebil (3832,81 evra bruto) in Aljaž Kovačič (3835,68 evra bruto) ter NSi-jeva Tadeja Šuštar (3845,39 evra bruto). Pred njo je s 3854,03 evra bruto nekdanji premier Marjan Šarec, ki je med predsedniki parlamentarnih strank, ki sedijo v poslanskih klopeh, najslabše plačan. Koordinator Levice Luka Mesec je za opravljanje poslanske funkcije junija prejel 3883,07 evra bruto, več predsednica SAB Alenka Bratušek (4134,39 evra bruto), največ med liderji strank pa predsednik SNS Zmago Jelinčič (5013,06 evra bruto).

Kustečevi in Poklukarju "zlata sredina"

Tudi iz uradnega vlada za komuniciranje so nam posredovali podatke o izplačilih plač ministrov. Najbolje plačani je najstarejši med ministri in eden vidnejših članov stranke SDS Vasko Simoniti. Kulturni minister, ki so ga politični nasprotniki na zanj uspešni marčevski interpelaciji v DZ označili tudi za "nekulturnega", se je junija v višini plače precej približal Janši. Zaslužil je namreč 5898,97 evra bruto, kar je tudi več kot Pahor, Zorčič in Kovšca. Sledijo mu gospodarski minister Zdravko Počivalšek iz SMC, Andrej Šircelj, Aleš Hojs, Zvonko Černač in Andrej Vizjak (vsi SDS). V epidemiološki krizi zaradi ukrepov v šolskem sistemu velikokrat na udaru ministrica SMC Simona Kustec je z 5572,22 evra bruto na sredini lestvice, za njo "nestrankarski" zdravstveni minister Janez Poklukar 5503,44 evra bruto. Na repu lestvice pa najmlajši člani vladne zasedbe, štirje ministri iz vrst NSi: minister za delo Janez Cigler Kralj (5469,04 evra bruto), minister za javno upravo Boštjan Koritnik (5453,41 evra bruto), obrambni minister in tudi podpredsednik vlade Matej Tonin (5434,66 evra bruto) ter nazadnje infrastrukturni minister Jernej Vrtovec (5365,86 evra bruto).

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta