Včeraj 14 okužb, te se močno širijo znotraj delovnih organizacij in iz turističnih letovišč, Beovićeva znova o Hrvaški

A.L.
28.07.2020 09:50

V ponedeljek so v Sloveniji opravili 874 testov na okužbo z novim koronavirusom, 14 jih je bilo pozitivnih, je sporočila vlada prek Twitterja. En bolnik s covidom-19 je umrl. V bolnišnici je 17 bolnikov s covidom-19, od tega trije potrebujejo intenzivno terapijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Matej Povše

Potek epidemije spominja na hojo po robu prepada

Vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović poudarja, da je marsikdo na ukrepe, ki smo se jih držali spomladi, že pozabil. "Zato znova poziv vsem, da se držijo ukrepov," pravi Beovićeva in dodaja, da to še posebej velja za vse, ki se vračajo iz tujine. "Potek epidemije spominja na hojo po robu prepada," je prepričana. Pravi, da je trenutna situacija drugačna kot v prvem valu, ko smo imeli strmo naraščanje okužb, na drugi strani pa relativno zaporo države. To je bilo obremenjujoče tako za ljudi kot tudi za gospodarstvo. Po skoraj mesecu dni premora, ko pri nas nismo beležili novih okužb, so te znova začele prihajati iz tujine, zdaj se širijo med ljudmi, ki so tesno skupaj - med družinami, zasebnimi druženji pa tudi na neurejenih javnih druženjih, opozarja Bojana Beović.

​Situacija na Hrvaškem ni povsem pod nadzorom

Vodja svetovalne skupine za covid-19 pravi, da tudi situacija na Hrvaškem ni povsem pod nadzorom. Vsak dan imajo veliko okuženih, medtem ko je testiranj manj. "Za razliko od Srbije ter Bosne in Hercegovine število novo okuženih tam ne narašča." Izpostavlja, da je v Sloveniji znova nekaj okužb vnešenih s Hrvaške. "Tokrat ne gre več za ljudi, ki obiskujejo nočne klube, ampak za običajno turistično letovanje. Če se že moramo odločiti za počitnice na Hrvaškem, moramo biti zelo pozorni," svari. Beovićeva doda, da so, denimo, na Nizozemskem državljanom priporočili, naj zapustijo Hrvaško in se vrnejo domov. Kot pravi, pri nas ni za pričakovati, da bi kakršno koli tovrstno priporočilo zaleglo.
Kot posebno žarišče pri nas Beovićeva izpostavlja domove za starejše. "V nekateri domovih se kaže dobra usposobljenost osebja in pripravljenost na izbruh, ponekod pa ne," pravi. Večkrat se omenja tudi premeščanje stanovalcev domov v bolnišnice. To je po besedah Beovićeve nesmiselno. Kot prvi razlog navede, da tudi sicer blago okuženih ali asimptomatskih bolnikov ne hospitalizirajo in enako velja za starejše v domovih za ostarele. "Ni sprejemljivo, da bi morali stanovalci domove zapustiti samo zaradi okužbe in ne zaradi zdravstvenega stanja." Kot drugi razlog navede tudi to, da vseh okuženih v domovih nimajo kje hospitalizirati. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta