Več okužb, manj glasov za KUL: "Predlagatelj nezaupnice, pravno gledano, začasno ne more umakniti."

Vida Božičko
19.01.2021 06:00
Vodja poslanske skupine SD je okužen s koronavirusom, več poslancev pa je v samoizolaciji zaradi tveganega stika. To sta dva glasova manj za KUL, zato je Erjavec stopil korak nazaj.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kandidat za mandatarja Karl Erjavec se posvetuje.
Robert Balen

Iz poslanske skupine Socialnih demokratov so sporočili, da je s koronavirusom okužen vodja poslanske skupine Matjaž Han. Pozitivni rezultat je pokazal hitri antigenski test. Če je rezultat testa točen in je Han res okužen, se ne bi mogel udeležiti seje, na kateri bi glasoval o konstruktivni nezaupnici vlade Janeza Janše. V samoizolaciji je zaradi tveganega stika prav tako vodja poslanske skupine Desus Franc Jurša in tudi on se zato glasovanja v tem tednu ne bi mogel udeležiti. To bi pomenilo, da podpore novemu kandidatu za mandatarja Karlu Erjavcu ne bi mogla izreči vsaj dva podpisnika konstruktivne nezaupnice.

​Zorčič vztraja pri sredi

A okuženih je morda še več, saj se je direktor Sove Janez Stušek, ki je okužen z novim koronavirusom, v petek udeležil seje Knovsa, na kateri je bilo devet poslancev. Med tistimi, ki so bili v zaprtem prostoru skupaj z njim, so tudi štirje poslanci predlagateljic konstruktivne nezaupnice, zato so se začela postavljati vprašanja, kako oziroma ali sploh izpeljati za jutri predvideno glasovanje na izredni seji.

Poslovnik državnega zbora in ustava sicer določata, da mora po vloženi nezaupnici državni zbor volitve novega predsednika vlade izpeljati v sedmih dneh. Torej je zadnji skrajni rok za izpeljavo seje ta petek. Z večino vseh poslancev pa se lahko odločijo tudi drugače in se rok glasovanja raztegne za 30 dni, a predsednik državnega zbora Igor Zorčič dvomi, da bo do tega dejansko prišlo, ker se tudi čez 30 dni lahko zgodi kakšna potencialna okužba ali tvegan stik. Po njegovih besedah naj bi sejo izpeljali v sredo. Poslancem, ki so bili na seji Knovsa, na kateri je bil prisoten okuženi Stušek, bo državni zbor omogočil PCR-testiranje, v sredo pred sejo pa še hitri test.

​Erjavec se o začasnem umiku posvetuje s pravniki

A vse to usklajevanje morda sploh ne bo potrebno, saj Erjavec razmišlja o začasnem umiku kandidature za predsednika vlade. "Glede na to, da nezaupnica zahteva večinsko podporo, menim da bi bilo prav, da se o njej glasuje v polni sestavi državnega zbora. Po informacijah, ki jih imam, se nekateri poslanci ne bi mogli udeležiti zasedanja v tem tednu," je pojasnil Erjavec in nadaljeval, da tudi, če bo prišlo do umika njegovega soglasja h kandidaturi, to še ne pomeni, da ne bodo razpravljali takrat, ko bodo v državnem zboru lahko prisotni vsi poslanci. Erjavec tako omenja možnost o začasnem umiku konstruktivne nezaupnice, a da še o tej možnosti zbira različna pravna mnenja in bo odločitev sprejel danes. Medtem pa v SD pričakujejo, da bo tajno glasovanje o nezaupnici omogočeno vsem poslankam in poslancem, če je treba, tudi s spremembo poslovnika.

Dr. Saša Zagorc: "Predlagatelj nezaupnice, pravno gledano, začasno ne more umakniti. Verjetno razmišlja o tem, da jo umakne in nato ponovno vloži." 
Andrej Petelinšek

"Poslanec o nezaupnici na daljavo ne more glasovati"

"Predlagatelj nezaupnice, pravno gledano, začasno ne more umakniti. Verjetno razmišlja o tem, da jo umakne in nato ponovno vloži," termin začasnega umika nezaupnice pojasnjuje pravnik Saša Zagorc, ki je sicer izrazil presenečenje nad tem, da jim v enem letu, odkar traja epidemija, ni uspelo spremeniti poslovnika državnega zbora tako, da bi omogočili oddaljeno tajno glasovanje. "Poslanec lahko oddaljeno sodeluje na seji in razpravlja o nezaupnici, ne more pa o njej glasovati. O tajnem glasovanju v parlamentu imamo lahko takšne in drugačne pomisleke, a če je glasovanje predvideno, ne gre le za pravico poslanca, da tajno glasuje, temveč tudi za dolžnost državnega zbora, da to omogoči," je prepričan Zagorc. "V situaciji širjenja virusa in ukrepov, kot so samoizolacije in karantene, bi torej državni zbor moral urediti tudi oddaljeno tajno glasovanje, bodisi elektronsko bodisi po pošti ali z mobilnim volilnim odborom," je še dodal.

KUL že tako nima zagotovljenih nujnih 46 glasov, a če bi bilo glasovanje ta teden, bi bilo pod vprašajem celo 42 glasov poslancev, ki so zagotovili svoj podpis. Svoje glasovnice zagotovo ne bi mogla oddati Han in Jurša, ob tem pa je že nekaj časa pod vprašajem tudi glas poslanca SAB Franca Kramarja, ki je že dlje časa bolniško odsoten.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta