Večer se seli v Galerijo Gosposka, kolektiv proti

DR
13.11.2023 04:00

Poslovodstvo in lastniki Večera za selitev v prostore aktualnega mariborskega župana, novinarji opozarjajo, da je to nesprejemljivo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Večerova stavba danes
Sašo Bizjak

Naša medijska hiša se bo po odločitvi lastnikov in poslovodstva z naslednjim letom preselila iz obstoječe zgradbe, kjer smo nekaj več kot dve leti le še najemniki, v nove poslovne prostore. To so prostori mariborskega župana Saše Arsenoviča Galerija Gosposka, ki so po prepričanju vodstva in lastnikov Večera prostorsko najprimernejši, pa tudi najemnina je najbolj ugodna. Kolektiv Večera sicer razume želje vodstva in lastnikov po racionalizaciji poslovanja, a ocenjuje, da pomeni selitev v prostore nosilca politične moči nepopravljiv udarec za uredniško neodvisnost in kredibilnost.

Borbina nagrada za arhitekturo

Večer je v stavbi v nekdanji Svetozarevski ulici 14 in današnji Ulici slovenske osamosvojitve 2 od leta 1962. Stavbo sta leta 2021 prodala nestrateška lastnika Uroš Hakl in Sašo Todorovič, ki sta našo medijsko hišo izžela tudi na nepremičninskem področju. Stavba je neločljivo povezana z Večerom in Mariborom, z lastnimi sredstvi so jo zgradili večerovci. Nima pa stavba le simboličnega pomena za mariborsko in slovensko medijsko krajino, pač pa je zanjo mariborski arhitekt Rudi Zupan prejel Borbino nagrado za arhitekturo. Šlo je za daleč najbolj prestižno nagrado za arhitekturo v tistem obdobju in nagrada je veljala za najvišjo v tej stroki.

Stavba Večera tik po koncu gradnje, 23. avgust 1962.
Dragiša Modrinjak

Ne glede na preteklost, ki je ni mogoče spremeniti, Večerov uredniški odbor skupaj z vsemi stanovskimi in sindikalnimi organizacijami selitvi ostro nasprotuje, saj skupaj ocenjujejo, da bodo negativne posledice in s tem cena selitve za medijsko hišo Večer bistveno večje od pričakovanega prihranka in zmanjšanja stroškov. Vodstvo Večera pa pojasnjuje, da to, v čigavi lasti so prostori, ki jih najema podjetje, "na uredništvo nima prav nobenega vpliva, saj je slednje pri svoje delu popolnoma avtonomno in neodvisno".

Vodstvo: "Večer ni zgradba, smo ljudje"

Stališče poslovodstva Večera, ki ga vodi direktor Miha Klančar: "Vodstvo Večera je pred tako pomembno odločitvijo, kot je selitev podjetja s tradicionalne lokacije, izvedlo temeljita pogajanja z lastniki poslovnih zgradb v Mariboru. Vodilo je bilo, da za vzdržno in najboljšo ceno ostanemo v centru mesta, blizu bralcem, in da pospešeno razvijamo podjetje na digitalnem področju, kar sodobni prostori v Galeriji Gosposka tudi omogočajo. Namesto vlaganja sredstev v nepremičnino bomo razvijali vsebino in še bolj kakovostno opravljali delo za javnost.

Kdo je lastnik prostorov, ki jih najema podjetje, na uredništvo nima prav nobenega vpliva, saj je slednje pri svoje delu popolnoma avtonomno in neodvisno, kar je bila in ostaja zaveza vodstva in kar smo in bomo vsak dan dokazovali z vsebino našega časnika. Tudi mnenja o poslovni škodi, ki jo bo to povzročilo, so popolnoma neutemeljena, kar je vodstvo tudi že večkrat pojasnilo, in na drugih primerih, ko so se pojavili podobni pomisleki, tudi dokazalo, da zna to bolje in dobro oceniti (razvoj interneta). Večer bo namreč z racionalizacijo stroškov bolj finančno stabilen, kar samo dodatno podpira oziroma je največja garancija za uredniško neodvisnost. Hkrati pa bo s tem sprostil sredstva za vlaganja, ki so želena in potrebna.

V teh za medijsko industrijo težkih časih, ko je potrebna celovita transformacija naših poslovnih modelov, ni recept za uspeh pogled nazaj, ampak pogled naprej. Tega nam novi prostori omogočajo. Sicer pa Večer ni zgradba, Večer smo ljudje, ustvarjalci in bralci, je medij, ki ostaja srce Maribora, regije in je simbol neodvisnega novinarstva. To je zaveza vseh nas in sedež podjetja tega ne bo spremenil."

Uredniški odbor in Večerove organizacije: "Nesprejemljivo"

Skupno stališče Večerovih organizacij: "Uredniški odbor Večera, svet delavcev, aktiv DNS Večera, zastopstvo uredništva Večera, sindikat novinarjev Večera in sindikat Pergam nasprotujemo nameri o selitvi Večera iz poslovne stavbe v Ulici slovenske osamosvojitve v prostore podjetja Galerija Gosposka v Mariboru. Selitev nam je uprava kot eno od oblik varčevanja podjetja napovedovala že nekaj časa, zdaj pa je z lastnikom sprejela končno odločitev. Uredništva Večera poslej kljub tradiciji, dejanskem in simboličnem pomenu stavbe, v kateri delujemo v središču Maribora, ne bo več na tej lokaciji.

Ocenjujemo, da je napovedana selitev nesprejemljiva. Ključni argument soglasnega nestrinjanja naštetih zastopstev na Večeru je trdno prepričanje, da bodo negativne posledice in s tem cena selitve za medijsko hišo Večer bistveno večje od pričakovanega prihranka in zmanjšanja stroškov, čemur sta pri svoji končni odločitvi izključno sledila lastnik in poslovodstvo. Razumemo položaj podjetja v vse težjih pogojih poslovanja, a hkrati pričakujemo širši uvid ob razumevanju pomena ohranjanja verodostojnosti, zaupanja javnosti in s tem vloge in pomena medijev in novinarstva. V resnici bi bila potrebna strateška vlaganja v izboljšanje delovnih pogojev vseh zaposlenih, krepitev novinarske redakcije in medija nasploh, ne pa nadaljnje slabljenje ob krčenju stroškov, ki s selitvijo gotovo ne bo zadnji ukrep racionalizacije v medijski hiši in celotni skupini lastnika.

Zaposleni na Večeru smo prepričani, da je selitev v poslovne prostore Galerije Gosposke vsaj dvojno negativna in nedopustna. Prvič zato, ker je zgradba, v kateri deluje uredništvo Večera, prepoznana kot neločljiv del medijske identitete, kot del dolgo grajene tradicije in temelj integritete medija, ki ostaja verodostojen, profesionalen in zaupanja vreden kljub zaostrenim razmeram na medijskem trgu. Drugič zato, ker so prostori, v katere nameravajo kot najemnika vseliti Večer, v lasti aktualnega župana mestne občine Maribor Saše Arsenoviča. Menimo, da bi pri tovrstnih odločitvah ne glede na to, kdo konkretno je ali bo župan, pri vstopanju v kakršnekoli poslovne odnose morali presojati bistveno širše posledice kot videti predvsem morebitno cenovno ugodnost.

Uprava in lastnik sta sicer za optimizacijo previsokih stroškov iskala še druge možnosti in do neke mere resda prisluhnila izraženim pomislekom in pričakovanjem zaposlenih, da ne izbereta najslabše, a tudi predstavljene alternative so bile po naši oceni slabe. Selitev v prostore aktualnega nosilca lokalne politične oblasti je po naši oceni nepopravljiv udarec za uredniško neodvisnost in kredibilnost, ki bi lahko z enim zamahom zamajala ugled Večera. Prepričani smo, da neodvisna medijska hiša ne more in ne sme biti v ničemer odvisna od katerekoli oblasti, še posebno to velja za še bolj občutljivo lokalno okolje. Zaposleni na Večeru se že daljše obdobje soočamo z racionalizacijami in optimizacijami, ki niso v prid ne zaposlenim ne podjetju. Sprejemali smo jih in razumeli, ker smo hoteli konstruktivno soprispevati k ohranjanju in razvoju medija in ker smo prepričani, da še vedno delamo dobro, predvsem v dobro in v imenu naše javnosti.

Več kot jasno je sicer tudi, da so k sedanjemu položaju prispevale poteze preteklih lastnikov Uroša Hakla in Saša Todoroviča, ki sta v mediju videla zgolj sredstvo za dosego drugih poslovnih interesov in dobiček. Večer sta izžela, tako da je v celoti ostal brez nepremičnega premoženja. Med drugim sta tik pred prodajo Večera leta 2021 prodala tudi stavbo, v kateri je bil časopis od leta 1962, tedaj še v Svetozarevski ulici 14, že prej pa tudi ostalo nepremično premoženje. Večer torej ni lastnik stavbe, v kateri deluje, kar je gotovo oteževalna okoliščina za sedanje pogoje poslovanja.

Ker je tudi drugih negativnih vplivov na naš obstoj in razvoj še več, ocenjujemo, da bi se selitvi morali izogniti in zaščititi interese Večera, uredniško neodvisnost in verodostojnost."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta