(VEČER V ŽIVO) Praznična depresija in pomoč z eteričnimi olji

Praznična depresija ni posebna oblika depresije, pač pa gre le za pogovorni izraz, ki nakazuje na to, da se težave pojavljajo v času praznikov. In res je, pojavnost depresije se med prazniki poveča.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Inka Plauštajner Gerkšič

Zelo pogosto praznična depresija doleti osamljene, bolj vase zaprte ljudi. Če imamo manjši krog ljudi, imamo tudi manjše možnosti za druženje. Ker praznike sicer spremljajo druženje, veselje in plani za prihodnost, pomanjkanje tega še toliko bolj občutijo ljudje, ki so sami. V prazničnem času se pogosto počutijo še bolj izolirano od preostalega sveta. Zato se v lahko prazničnem času v njih potencirajo občutki žalosti, brezvoljnosti in praznine.

Spomini na stare čase

Potem pa so tu še nostalgični spomini na »stare čase«. Vsi vemo kako smo praznike doživljali kot otroci. Izbiranje smrečice, okraševanje in nestrpno pričakovanje daril pod drevescem. Prazniki so bili res čarobni in ne glede na to, da smo odrasli in se morda tega celo ne zavedamo, še vedno stremimo k tistim otroškim občutkom vznemirjenja in sreče. In ker tega kot odrasli nismo sposobni doseči, občutimo stisko, razočaranje in praznino.

Inka Plauštajner Gerkšič
Osebni Arhiv

Kaj lahko naredimo sami (preventiva)

Strokovnjaki opozarjajo, da moramo ostati zvesti zdravim navadam, ki zajemajo (kljub obloženi mizi dobrot) čim bolj zdravo prehranjevanje, telesno vadbo in zadosten počitek. Stres naj bi zmanjšali z dobro organizacijo časa, postavljanjem realnih ciljev za prihajajoče leto, dobrim načrtom izdatkov in pravočasnim nakupom prazničnih daril.
Ne smemo se predajati slabim občutkom zaradi morebitnih neuspehov v preteklem letu. Če nas zajema žalost, se potrudimo in pojdimo v družbo, na sejem ali kak drug dogodek. Obiščimo naravo, zadihajmo na polna pljuča in se poglobimo vase.
V spodbudo naj nam bo tudi dejstvo, da je praznična depresija, kljub temu, da je močno vznemirjajoča, običajno kratkotrajna in izzveni v roku tedna ali dveh oziroma po praznikih, ko se vrnemo v vsakodnevno rutino.

Izbor eteričnih olj za depresivna obdobja

Najbolj uporabljana olja v tem času so eterična olja agrumov. Kot prvo bi izpostavili eterično olje bergamotke (Citrus bergamia), ki je krasno eterično olje za jesensko-zimske temačne mesece. Deluje protidepresivno, izboljšuje počutje in nam daje voljo. Tudi eterično olje sladke pomaranče (Citrus sinensis) je odlično, saj nam daje občutek, kot da je v prostor posijalo sonce. Sledijo ostali citrusi, kot so limona (Citrus limon), mandarina (Citrus reticulata) in grenivka (Citrus paradisi).
Pri nespečnosti uporabljamo eterično olje sivke (Lavandula angustifolia), ki poleg tega blaži tudi občutek tesnobe, zmanjšuje stres in izboljša dobro počutje.  Pomembno je, da izberemo pravo sivko, saj nas druge vrste sivk (lavandin – hibrid, širokolistna sivka, čopasta sivka) ne bodo popeljale v miren spanec, pač pa dosegle ravno obraten učinek, saj vsebujejo večji delež kafre, ki poživlja.

Inka Plauštajner Gerkšič
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta