Večina ustavnih sodnikov neuradno za zdržanje novele zakona o RTV Slovenija

M.R.
16.02.2023 20:01

Ustavno sodišče je na današnji seji znova obravnavalo pobudo za oceno ustavnosti novele zakona o RTV Slovenija s predlogom za začasno zadržanje. Neuradno naj bi bila večina sodnikov naklonjena pobudi za začasno zadržanje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tit Košir

O tem poroča spletni portal 24ur.com. Pobudo je vložilo več vodilnih na javni RTV Slovenija s prvopodpisanim predsednikom programskega sveta Petrom Gregorčičem. Pet sodnikov naj bi pobudo podprlo (Matej Acceto, Marko Šorli, Klemen Jaklič, Rajko Knez in Rok Svetlič), trije pa naj bi bili proti (Špelca Mežnar, Katja Šugman Stubbs in Neža Kogovšek Šalamon). 

Če poročanje omenjenega portala drži, to pomeni, da bo s tem ustavljeno izvajanje spremenjenega zakona, o katerem so se volivci izrekli tudi na referendumu konec novembra in spremembe podprli. Že včeraj pa smo v Večeru poročali, da bi lahko bilo po izločitvi ustavnega sodnika Roka Čeferina iz te zadeve glasovanje o začasnem zadržanju izvajanja novele zakona o RTV Slovenije izenačeno, ali pa da se bodo sodniki odločili za zadržanje.

Na čelu RTV Slovenija bosta tako še nekaj časa zagotovo ostala vršilec dolžnosti generalnega direktorja Andrej Grah Whatmough in direktor TV Slovenija Uroš Urbanija, prav tako bo ostal tudi programski svet, ki ga vodi Gregočič.

Zadržanje bo v veljavi do končne presoje sodišča o noveli zakona o RTV Slovenija, ki jo je lani sprejel državni zbor, nato pa je sledil referendum, za katerega je podpise volivcev zbrala stranka SDS. 

Je pa vlada včeraj ustavnemu sodišču predlagala, naj v postopku odločanja o ustavnosti novele izvede javno obravnavo in zaslišanje prič ter izvedencev.  Za priče je predlagala novinarja in voditelja na Televiziji Slovenija Ksenijo Horvat in Igorja E. Berganta ter predsednika sveta delavcev RTVS Roberta Pajka, za izvedenca pa profesorja Igorja Vobiča s fakultete za družbene vede. Po oceni vlade bi predlagane priče lahko izčrpno opisale dogajanje, ki je privedlo do kritičnih razmer na RTVS ter škodljive posledice za RTVS ob morebitnem zadržanju novele zakona o RTVS.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta