Vesel zgovorno o vladnih odzivih na skupni poziv, komentirajo tudi Mojca Prelesnik, Peter Svetina in Robert Šumi

Žana Vertačnik
09.06.2021 12:33
Dan po tem, ko je v medijih zaokrožila izjava vodij več državnih organov, v kateri opozarjajo na pritiske in napade politike, zbiramo odzive vpletenih. V čem vidijo smisel izjave in kakšen efekt pričakujejo, smo vprašali Tomaža Vesela, Mojco Prelesnik, Petra Svetino ...
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Vodje več državnih organov so s predsednikom računskega sodišča na čelu Tomažem Veselom sooblikovali izjavo proti pritiskom politike na neodvisne državne nadzorne institucije. "Prišli smo do točke zelo neelegantnega ravnanja in komunikacije z neodvisnimi organi. Zato smo ocenili, da je primeren čas, da se opozori predvsem politiko, izvršilno in deloma tudi zakonodajno vejo oblasti, da vnesemo drugačne komunikacijske vzorce. V nasprotnem primeru je naše delo pravzaprav nemogoče izvajati. Želeli smo konstruktivno prispevati k temu, da se nivo komunikacije med organi dvigne, ker to je za državo izjemnega pomena. Če državljani vidijo, da komunikacije med nami ni, zakaj bi potem razumno komunicirali z državo in imeli zaupanje v institucije," je danes za Večer povedal Vesel. 

Usklajevanje izjave se sicer nadaljuje, Vesel pričakuje tudi sopodpis akterjev. "Javnost je tako že seznanjena in kakšnega večjega efekta ne pričakujem. Tistim, ki jim je bilo sporočilo namenjeno, pa so ga očitno po neuradnih kanalih dobili že prej," je povedal in dodal, da pričakuje, da bodo dokument zaključili in ga javnosti predstavili v naslednjih dneh oziroma do 30. obletnice države.

"Ne vem, zakaj bi kdorkoli zapisanemu nasprotoval. Vidim pa strah, da bi se tega držali"

Predstojniki neodvisnih institucij ugotavljajo, da se v zadnjem obdobju na institucije izvajajo ponavljajoči se pritiski politike, ki da se odražajo v neposrednih ter pogosto koordiniranih napadih preko medijev in socialnih omrežij, so navedli v izjavi, o kateri je prvi poročal spletni portal Siol. Ob prihajajoči obletnici dneva državnosti sooblikovalci dokumenta javno pozivajo celoten politični prostor, da sledi že doseženim vrednotam in težnjam k razvoju demokracije v Sloveniji:  "Treba je umiriti razmere in zagotavljati spoštovanje do institucij, ki predstavljajo imunski sitem države." 

Mojca Prelesnik. 
Robert Balen

Vesel izjavo usklajuje s predstavniki računskega sodišča, informacijskega pooblaščenca, komisije za preprečevanje korupcije, varuha človekovih pravic. Ustavno sodišče je podpis izjave zavrnilo. "Vsebinsko smo prišli do točke, ko je dosežen splošen konsenz o besedilu, za katerega tudi menim, da je dovolj apolitično oziroma nevtralno, da se z njim lahko marsikdo poistoveti. Pravzaprav res ne vidim razloga, da bi lahko kdorkoli, tudi iz izvršilne in zakonodajne oblasti, nasprotoval kateremukoli zapisanemu stavku. Vidim pa strah, da bi se držali zapisanega, vidim nelagodje pred samoomejevanjem," nam je Vesel dejal.

Na medijska poročanja o dokumentu so se včeraj že odzvali predsednik vlade Janez Janša, tudi ministri Aleš HojsMatej Tonin in Zdravko Počivalšek. "Ostri in mestoma nestrpni odzivi samo potrjujejo, da je takšen poziv več kot potreben," je povedal Vesel in dodal, da se vedno znova čudi, kje ministri "najdejo čas za sodelovanje na družabnih omrežjih".

Kako resne so Veselove ambicije za vstop v politiko  

Že dalj časa je sicer Vesel pod udarom zlasti vladajoče politike zaradi sodelovanja z Mednarodno nogometno zvezo, hkrati pa se ga je večkrat omenjalo kot morebitnega novega akterja na političnem prizorišču. "Razumem zadrego, da se išče neka nova energija, ampak jaz lahko rečem samo, da je izjemno moteče, da ko vodiš institucije, ki so nadzorne institucije, in te vsi neelegantno, negosposko včasih blazno pobalinsko in večkrat politično napadajo," komentira Vesel in dodaja, da nadzorne institucije možnosti, da bi se borili proti takšnemu "virusu nestrpnega govora" nimajo.

"Zato je vsak naš odziv, tudi ta zdaj, percepiran kot politični in kot napad na politiko, napad na ideologijo. Kar pa ni. Gre samo za branjenje in ščitenje naše neodvisnosti in profesionalnosti." Nadalje pa Vesel še: "Je pa logično, da je edino orožje, ki ga imajo, da začnejo vpiti, da gre za vstop v politični prostor. To ni noben vstop v politični prostor, to je samo nagovor politiki. Ja, s tem vstopiš v njihov prostor, ampak ne z ambicijo sodelovati v tem prostoru."  Po njegovih besedah gre za način obrambe in izraz nelagodja: "Takoj, ko ga izrazimo, smo razumljeni kot politični. Kar je svojevrsten paradoks. Ampak zato je treba imeti malo večjo širino in potrebnega je malo več premisleka kot hipno reagiranje na twitterju".

V kolikšni meri pa vendarle so utemeljene neuradne informacije o političnih ambicijah predsednika računskega sodišča, ki se mu mandat izteče čez leto dni? "Vodim računsko sodišče in zame je strahotno velikega pomena, da ga do konca vodim profesionalno. Moti me marsikaj, tega ne zanikam, saj vidimo, da v družbi marsikaj ni dobro." Ambicij nima zdefiniranih, nadaljuje: "Ambicija mi je v tem trenutku res samo profesionalno voditi delo, ki mi je bilo zaupano. Vem, da je to moteče za marsikoga in tudi zato, ker je moteče, mi daje še več motivacije, da ga peljem naprej."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.