(VIDEO) Del Slovenije bo danes preletel 75 metrov dolg in 18 metrov visok cepelin. V katerih mestih ga boste lahko videli?

Gr.G.
15.07.2021 10:52
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Zračno plovilo Goodyear Blimp bo v sklopu evropske turneje danes preletelo Slovenijo, že čez nekaj dni pa bo 75 metrov dolgo in 18 metrov visok cepelin mogoče znova od blizu opazovati pri nas. Na turneji po nekaterih evropskih državah in dirkaških prizoriščih se bo namreč ustavil na letališču v Lescah pri Bledu.

Plovilo v prepoznavni modri in rumeni barvi, ki je zgodaj zjutraj vzletelo z avstrijskega z letališča Wels, je okoli dvanajste vzhodno od Maribora prečkalo avstrijsko-slovensko mejo, letelo je ob Pohorju v smeri Celja, kjer ga je Flightradar24 za kratek čas izgubil. Kot trenutno kaže, bo cepelin nad Ljubljano okoli 14.30, pot pa bo nadaljeval proti Vrhniki, mimo Postojne in čez Ajdovščino. 

Polet cepelina lahko spremljate TUKAJ

Cepelin Goodyear Blimp nad Mariborom. Pod njim Malečniški most čez reko Dravo. 
Gregor Grosman

Mimo Dunaja je Blimp, ki sodi med največja zračna plovila na svetu in ima registrsko oznako D-LZFN, letel na višini 1000 metrov, slovenske kraje pa naj bi preletel precej nižje. Na uradni spletni strani namreč navajajo, da je optimalna višina leta 300 metrov. Pod cepelinom je v potniški kabini prostora za dva pilota in 14 potnikov, najvišja hitrost Blimpa pa je 125 km/h. Prostornina cepelina, ki se je leta 2020 vrnil na nebo nad Evropo, je 8425 kubičnih metrov. 

Cepelin Goodyear Blimp nad Mariborom. Desno spodaj dvoetažni most.
Gregor Grosman
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta