(VIDEO) Gozd si desetletja ne bo opomogel: Poglejte, kako so iz zraka videti posledice požara na Krasu

Gozdarji so bili v gašenje požara vključeni od začetka, zelo dobro poznajo teren, usmerjajo ljudi, iščejo dostope. Že med požarom je dela veliko, ogromno ga bo tudi po njem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinsek

Ocene, koliko gozda je zgorelo, se sicer razlikujejo, območje požara pa se razteza na več kot 2000 hektarjih. "Ko bo pogašen, se bo pregledalo teren, naredilo popis, nato pa sanacijski načrt. Videti bo treba, kakšne so možnosti, koliko bo na razpolago sadik, semen ..." pojasnjuje vodja sežanske izpostave zavoda za gozdove Boštjan Košiček.

Kot potrjuje, ni izvedljivo, da bi pogozdili vse: "Pogozdili bomo del, nekoliko več na posebnih točkah, del se bo pustilo naravi, da opravi svoje." Čeprav številk še ni, je že jasno, da gre za ekološko katastrofo. Gozd ima namreč pomembno funkcijo: ne le da zadržuje zemljo, jo tudi ustvarja, varuje občutljiva kraška tla in vodne vire, pomemben je za biodiverziteto ... "Gozd je tukaj star največ sto let, nekaj desetletij tu ne bo odraslega gozda, bo gol kamen," pritrjuje Košiček.

Komaj so vzpostavili zeleni turizem, zdaj je šlo vse po zlu

"Tragično je na vseh koncih," z glavo zmajuje tudi direktorica Turizma Miren - Kostanjevica Arjana B. Suhadolnik. S požarom, ki je na Cerju vzel približno 100 hektarov gozda, so se soočili že leta 2019. Tudi s pomočjo donacij v odmevni akciji Drevo za Cerje so doslej pogozdili več kot 10 hektarjev. "Zaradi suše smo komaj vzdrževali ta drevesa, zdaj pa je vse to pogorelo." Tokratni požar, ki je še neprimerljivo večji od tistega izpred treh let, je izjemno hud udarec za občino, ki v zadnjih letih vlaga ogromno naporov v zeleni turizem. Velika večina občine je v območju Natura 2000. "Srce naše ponudbe so prav športi, ki se izvajajo na prostem, pohodništvo, kolesarske, peš poti, jahanje konjev, neokrnjena narava, obiski jam z zgodbami, s središčem na pomniku miru. Komaj smo dobro vzpostavili boljše pogoje za turizem, smo med 100 najboljšimi trajnostnimi destinacijami. Zdaj je vse uničeno," ne more verjeti, kako se usoda poigrava z njimi.

Kmalu akcija zbiranja denarja za sanacijo

"Lahko smo jezni, žalostni, a to ne bo pomagalo. Ko bo požar pogašen, bomo morali vse sile usmeriti v prihodnost," pove in napoveduje, da se že pripravljajo na akcijo zbiranja denarja za sanacijo. "Počakati moramo, da nam zavod za gozdove pove, kako bo potekala sanacija, nato bo stekla velika akcija. Imamo ogromno podpore iz vse Slovenije, oglašajo se na od povsod," pravi. Kot člani organizacije Green destinations pa bodo pomoč iskali tudi v tujini.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta