(VIDEO) Posledice poplav: Proizvodnja Bisola zaprta več mesecev, škoda ogromna

Srečko Klapš Srečko Klapš
07.08.2023 12:34

Škodo ocenjujejo na 30 milijonov evrov, do poplavljenih skladišč še ne morejo. Zaradi časa kolektivnih dopustov se o ukrepih glede delavcev še odločajo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Poplavljena proizvodnja in skladišča podjetja Bisol, kjer so razglasili izredne razmere zaradi dogodka višje sile.  

Skupina družb Bisol je v poplavah utrpela veliko gospodarsko škodo, ko je 500 metrov od sedeža skupine tik ob mostu na regionalni cesti Šempeter–Šentrupert popustila brežina reke Savinje in po celotni dolini Latkove vasi prizadejala nepopisno gospodarsko škodo. Po ocenah, ki potekajo vse od petka dopoldan, bi naj nastalo za 25 do 30 milijonov evrov škode. "S sanacijo se ukvarjamo že od ranih sobotnih ur, danes teče tretji dan. Vsem sodelavcem sem za pomoč neizmerno hvaležen," je povedal predsednik uprave skupine Bisol Uroš Merc.

Ocenjujejo še, da bo proizvodnja več mesecev zaprta, stranke pa obveščajo, da bodo dobave fotonapetostnih modulov in ostalih solarnih komponent do nadaljnjega onemogočene. V podjetju so razglasili izredne razmere zaradi dogodka višje sile. Sanacija škode poteka v proizvodnih prostorih, ki ne ležijo na poplavnem območju, medtem ko je v skladiščnih prostorih nivo vode visok še najmanj en meter, zato je dostop do njih onemogočen. Zaradi časa kolektivnih dopustov se o ukrepih glede delavcev še odločajo.

V Bisolu še ocenjujejo, da so poplave prizadele veliko slovenskih podjetij, ki so močno gospodarsko ogrožena in brez pomoči ne bodo preživela. "Ker so poplave posledica našega skupnega odnosa do okolja, predvsem odnosa do urejenosti slovenskih rek, v katere podjetja ne morejo samovoljno posegati, je prav, da se prizadetim zagotovijo takojšnja nepovratna finančna sredstva, ki bodo pokrila nastalo škodo," V bodoče pa je treba poleg preventivnih ukrepov zagotoviti mehanizem finančnega zavarovanja pred poplavami. Podobno kot v kmetijstvu, kjer so zavarovalne premije 60-odstotno subvencionirane, škoda poplav ne more iti na račun zavarovalnic," še menijo v Bisolu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta