(VIDEO) Referendumska kampanja: Kako so nasprotniki zakona o RTVS zlorabili izjavo igralca Sebastiana Cavazze?

A.L.
21.11.2022 11:58

V Inštitutu 8. marec so opozorili predvsem na potvarjanje grafik, ki volivce in volivke sedaj pozivajo, naj obkrožijo proti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sebastian Cavazza
Aleksandar Letic

V Inštitutu 8. marec so opozorili na kršitve zakonodaje v času referendumske kampanje o noveli zakona o RTV Slovenija in na druga zavajanja. Kot prvo večjo kršitev omenjajo tisto, do katere je prišlo na televizijskih soočenjih, na katerih sta bili strani za in proti noveli zastopani neenakomerno. "Referendumska zakonodaja je jasna: soočenja na javni televiziji morajo strani za in proti noveli zagotoviti enako minutažo za predstavitev svojih argumentov. Na obeh soočenjih prejšnji teden je imela stran proti več minutaže - v ponedeljek približno štiri minute več, v četrtek približno dve minuti več," je izpostavila Tina Tomšič, članica Inštituta 8. marec. 

Katarina Kolenc

Ne le, da na soočenjih ni bila upoštevana minutaža, tudi prispevki so bili vsebinsko neuravnoteženi, opozarjajo v inštitutu. Kot je izpostavila Maja Koražija: "Na soočenju v ponedeljek sta bila dva prispevka od treh izrazito na strani proti, v četrtek so stran proti zastopali vsi štirje prispevki. Ne le to, voditeljica Vida Petrovčič je prepogosto zavila s teme. Našo Kristino, ki je govorila na soočenju, je na primer spraševala, kdo nas je izvolil za naše dejavnosti in kdo nam je podelil pravico do vlaganja zakonov, kar ni primerno vprašanje na soočenju o javni RTV," ocenjujejo.

Zlorabe na družabnih omrežjih

Do zlorab v referendumski kampanji prihaja tudi na družbenih omrežjih. V Inštitutu 8. marec so opozorili predvsem na potvarjanje grafik, ki volivce in volivke sedaj pozivajo, naj obkrožijo proti noveli. Tovrstne vsebinske spremembe je bila deležna njihova podoba, uporabljena v času referenduma za čisto pitno vodo. Če je Inštitut 8. marec takrat nasprotoval noveli zakona o vodi, ki ga je pripravila vlada Janeza Janše, ga trenutna opozicija uporablja za agitacijo proti vsem trem novelam v tokratni referendumski kampanji, kar je v nasprotju z dejstvom, da v inštitutu volivce tokrat pozivajo h glasovanju za zakon. 

Na Twitterju pa se je pojavila tudi poneverba izjave igralca Sebastiana Cavazze, ki je izrazil podporo noveli zakona o RTVS, saj so nasprotniki zakona na grafiko napisali trikrat proti ter tudi uporabili njegovo izjavo in fotografijo za nagovarjanje volivcev. Sam je ob tem izpostavil, da ga tovrstna podtikanja globoko prizadenejo, saj noveli zakona o RTV izraža podporo.

Sebastian Cavazza o tem, kako stran proti noveli o rtv zlorablja referendumsko kampanjo in njegov poziv, da glasujemo ZA RTV

Objavil/a Inštitut 8. marec dne Ponedeljek, 21. november 2022

V Inštitutu 8. marec še izpostavljajo, da so največ sovražnega govora deležni prav na Twitterju. Tako je izpostavila Tanja Matijaševič, članica Inštituta 8. marec: "V zadnjem dnevu se je ime našega inštituta s strani predsednika SDS pojavilo več kot sedemnajstkrat. Izjave so največkrat usmerjene k spodbijanju kredibilnosti našega delovanja. Dogaja se točno to, zaradi česar želimo, da ta zakon za RTV stopi v veljavo. Dogaja se politizacija medijev, vpeljevanje sovražnega govora, hujskaštvo."

V Inštitutu 8. marec še izpostavljajo, da zagovarjajo spoštljiv dialog, zato bi si ga želeli tudi na drugi strani. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta