(VIDEO) Šokirani ustvarjalci sporočili, da TV Tednika nocoj ne bo. Bo vlada odpravila naročnino na RTV?

Va, L. M., U.M.
20.06.2022 11:10

"Ne razumemo, zakaj pet že pripravljenih prispevkov o pomenu javne RTV in političnih pritiskih ne sme biti objavljenih," pravi Jelena Aščić. Stavkajoči novinarji: "Generalni direktor in odgovorna urednica sta z umikom Tednika in s skrajšanjem informativnih oddaj grobo posegla v obliko naše stavke."

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
RTV Slovenija
Marko Crnkovič

"Sporočam, da Tednika danes ne bo. Brez pojasnila in razloga je umaknjen s sporeda. Dobili smo le sporočilo, da so odpovedane vse produkcijske kapacitete za snemanje oddaje," se je na facebooku oglasila voditeljica Tednika na RTV Slovenija Jelena Aščić.

Jelena Aščić 
Žiga Culiberg

V uredništvu so "popolnoma šokirani nad to potezo". "Ne razumemo, zakaj pet že pripravljenih prispevkov o pomenu javne RTV in političnih pritiskih ne sme biti objavljenih," je dodala o očitnem ozadju na dan, ko novinarji med 14. in 23. uro nadaljujejo stavko.

Včeraj je na facebooku objavila napovednik in prosila, da se ga deli v čim večjem številu, "ker se razmere zelo zaostrujejo". V krajšem napovedniku zaposleni na TV pozivajo, naj se politični pritiski nehajo in ustvarjalcem dovoli, da delajo strokovno in profesionalno.

Zakaj TV Tednika ne bo, smo vprašali na RTV Slovenija. Odgovor objavimo, ko ga dobimo. Sodeč po TV-sporedu pa bodo gledalci nocoj v Tednikovem terminu gledali ponovitev prvega dela dosjeja Bančna luknja, nato pa namesto ukinjenega Studia City dokumentarec Madžarski priročnik o politični poti Viktorja Orbana ...

RTVS

Carl: Odpovedali tudi pogovor s Čeferinom

O dogajanju na javnem servisu se je v objavi na facebooku razpisala novinarka RTVS Eugenija Carl. Vodstvo javnega zavoda in odgovorna urednica Jadranka Rebernik po njenih besedah ovirata stavko na "najbolj brutalen, podel in najverjetneje tudi nezakonit način". Kot je zapisala Carl, so po sestanku redakcije, stavkovnega odbora, vodstva in odgovorne urednice umaknili oddajo Tednik, ki bi jo morali montirati danes popoldne. "Urednici je zagroženo, da se nič od posnetega ne sme znajti v nobeni drugi oddaji, ker bi bila to hujša kršitev delovne pogodbe," je na facebooku zapisala Carl.

Rebernik je po njenih besedah prepovedala snemanje pogovora s predsednikom Uefe Aleksandrom Čeferinom za Odmeve. "Ne dovolijo snemati ničesar, kar danes ne bo šlo v oddaje. In v oddaje ne bo šlo praktično nič, ker so zavzeli oziroma skrajšali programski prostor in ga polnijo z lojalnimi kadri," je poudarila Carl. Za vodenje Dnevnika je bila po njenih besedah predvidena Jasmina Jamnik, Odmeve pa bi moral voditi Igor E. Bergant, a so ju zamenjali z Nejcem Krevsom.

Kot je še poudarila Carl, so novinarjem od 14. ure dalje prepovedali javljanje v živo v oddaje, ker naj bi se bali vklopov s stavkovnega shoda na Kolodvorski in zvečer na Trgu republike. Za nameček so na vsega nekaj minut skrajšali dolžino glavnih informativnih oddaj, med drugim Dnevnika, Odmevov, Slovenske kronike, Poročil ob petih in Športa.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta