(VIDEO) Večerovo soočenje kandidatov za poslance: Sežigalnica ogrela razpravo

Timotej Milanov Timotej Milanov
29.03.2022 20:55

V Vetrinjskem dvoru v Mariboru je bilo prvo Večerovo soočenje pred aprilskimi državnozborskimi volitvami.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Osem mariborskih poslanskih kandidatov je odgovarjalo na vprašanja odgovornega urednika Večera Matije Stepišnika.
Igor Napast

Soočenje mariborskih poslanskih kandidatov, ki sta ga v Vetrinjskem dvoru organizirala Večer in televizija BK TV, se je začelo ostro. V svojih odgovorih na vprašanja glede širših vplivov vojne v Ukrajini, ki jih je kandidatom zastavljal odgovorni urednik Večera Matija Stepišnik, so sodelujoči začeli hitro obračunavati z medsebojnimi in v javnosti že večkrat slišanimi očitki, tudi o političnem angažmaju predsednika vlade Janeza Janše v času socializma in o plači predsednika Gibanja Svoboda Roberta Goloba, ki je po javnomnenjskih anketah najresnejši kandidat levosredinskih strank, ki bi lahko Janšo zamenjal na čelu izvršne oblasti.

Kupiti več orožja ali ne?

Glede konkretnih vprašanj, povezanih z vojno, poslanec SDS Dejan Kaloh tako meni, da je ustrezna pripravljenost Slovenske vojske, za posodobitev katere je vlada s sprejetim zakonom do leta 2026 predvidela 780 milijonov evrov, osnovni pogoj za varnost države v novonastalih razmerah. Tudi kandidat Nove Slovenije in direktor mariborske območne službe Zavoda RS za zaposlovanje Bernard Memon meni, da se je Slovenija z vstopom v zvezo Nato zavezala, da bo za obrambo namenila več proračunskih izdatkov. Borut Osonkar, kandidat Levice, ki nasprotuje nakupom nove vojaške opreme, je na vprašanje, ali jih je vojna v Ukrajini prepričala o nasprotnem, odgovoril: "Ne, ni nas prepričala." Sami, pravi, še naprej zagovarjajo mirovno politiko in nevtralnost. "Leta 1991 je vojska, ki bi nas morala braniti, bila agresor. Leta 1941 pa je vojska, ki bi nas morala braniti, razpadla in smo bili prepuščeni gverili."

Krizne razmere se vedno bolj kažejo tudi na področju oskrbe s prehrano in energentov. Po besedah Franca Kanglerja, ki letos kandidira na listi Povežimo Slovenijo, bi bila sprostitev državnih blagovnih rezerv ustrezen kratkoročni ukrep. "Slovenski kmet ima premalo zemlje, zato podpiramo prestrukturiranje sklada kmetijskih zemljišč, da bi lahko dobili kmetje več zemlje." Poslanec SAB Andrej Rajh pa meni, da bi moralo kmetijsko ministrstvo kmetom naložiti, da morajo v tej sezoni pridelovati žita in druge poljščine, ki jih trenutno primanjkuje. Poslanka LMŠ Lidija Divjak Mirnik se sicer strinja s stališčem SDS, da glede oskrbe s hrano ni treba ustvarjati panike, a da vlada glede tega ne komunicira ustrezno. Poslanec Socialnih demokratov Franc Trček je mnenja, da bi lahko cene hrane regulirali z znižanjem ali začasno odpravo DDV, a pri tem opozarja: "Že med epidemijo covida-19 smo imeli vojne dobičkarje, tega ne smemo dobiti še zdaj."

Gibanje Svoboda za zeleni prehod

Pri vprašanjih energetske preskrbe je večina kandidatov izrazila podporo nadaljnjemu razvoj pridobivanja energije iz obnovljivih virov, več kandidatov pa je podprlo tudi gradnjo drugega bloka jedrske elektrarne v Krškem ob pogoju, da bi projekt potrdili državljani na referendumu. "Moramo pospešiti gradnjo JEK 2, pri tem pa moramo biti pozorni, da se nam ne ponovi TEŠ 6," pravi Divjak Mirnikova. Kandidatka Gibanja Svoboda Lena Grgurevič izpostavlja, da je politika, povezana z zelenim prehodom, paradni konj stranke, ki jo vodi dolgoletni predsednik uprave Gen-I. "Naš predsednik je nekdo, ki je že izvrševal to zeleno politiko, katere cilj je bil sončne elektrarne v vsako slovensko gospodinjstvo." Kot pravi, imajo znanje in ljudi, ki bi lahko dosegli program popolnega razogljičenja do leta 2030.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta