Visoko šolstvo: Zahtevajo višje plače in nova delovna mesta

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
31.01.2023 17:50
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V visokošolskem sindikatu pravijo, da so glede nematerialnih zahtev blizu dogovoru, zapletlo pa se je pri materialnih.
V visokošolskem sindikatu pravijo, da so glede nematerialnih zahtev blizu dogovoru, zapletlo pa se je pri materialnih.
Igor Napast
Medtem ko se bo koalicija na Brdu pri Kranju jutri podrobneje seznanila z izhodišči za reformo plačnega sistema v javnem sektorju, med sindikati ne pojenjajo zahteve po odpravi plačnih nesorazmerij oziroma dvigu plač, potem ko je vlada z določenimi sindikati sklenila parcialne dogovore. Predsednik vlade Robert Golob pa je sodnikom in tožilcem do konca tega leta obljubil 600 evrov bruto dodatka, o čemer bodo poslanci po nujnem postopku odločali na petkovi izredni seji.

Visokošolski sindikat Slovenije (VSS), ki ga vodi Gorazd Kovačič, je tako po ponedeljkovih pogajanjih o stavkovnih zahtevah, ki tečejo že četrti mesec, dejal, da so glede nematerialnih zahtev blizu dogovoru, zapletlo pa se je pri materialnih. V VSS zahtevajo dvig plač vsem visokošolskim učiteljem za sedem plačnih razredov oziroma 28 odstotkov, enak dvig pa zahtevajo tudi za druga delovna mesta, vključno s plačno skupino J. Zavedajo se, tako Kovačič, da jih bo vladna pogajalska skupina pod vodstvom Sanje Ajanović Hovnik glede zaposlenih v plačni skupini J, ki so tudi v drugih dejavnosti, napotila na krovna pogajanja, zato zahtevajo nova delovna mesta v tej skupini zgolj za visoko šolstvo in pogajanja na resorni ravni.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta