Vlada bo davčne spremembe potrjevala v petek

Darja Kocbek Darja Kocbek
28.08.2024 17:23

Izhodišča za drugi sveženj davčnih sprememb bo ministrstvo za finance po besedah ministra Klemna Boštjančiča predstavila javnosti do konca tega leta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Minister Klemen Boštjančič zatrjuje, da so predlagani ukrepi ciljno naravnani.
Robert Balen

Ker je ostalo odprtih "zgolj še nekaj manjših tehničnih vprašanj", bo vlada predlog davčnih sprememb, ki bo predvidoma začel veljati leta 2025, potrjevala v petek na dopisni seji. Minister za finance Klemen Boštjančič je po seji vlade povedal, da so predlagani ukrepi ciljno naravnani, z njimi naslavljajo "razvojne izzive, ki jih je smiselno podpreti z ustrezno naravnanimi davčnimi ukrepi" in želijo odpraviti nekatere pomanjkljivosti obstoječega davčnega sistema.

Razvojno naravnani ukrepi

Davčna olajšava za privabljanje visokokvalificiranih izkušenih mladih kadrov v Slovenijo, davčne spodbude za nagrajevanje inovativnih zagonskih podjetij in povečanje privlačnosti nagrajevanja delavcev z delnicami in deleži so po besedah Klemna Boštjančiča trije razvojno naravnani ukrepi. Pri spremembah, ki se nanašajo na normirane samostojne podjetnike, so v zadnjem trenutku predvideli prehodno obdobje.

"Tisti, ki bodo v tem letu dosegli prihodke na zgornji meji ali blizu nje, bodo ne glede na letošnje prihodke prihodnje leto imeli enako omejitev kot vsi ostali. To je 60 tisoč evrov prihodkov za polne samostojne podjetnike in 30 tisoč evrov za popoldanske samostojne podjetnike. Torej nihče ne bo avtomatsko izpadel iz sistema," je dejal Boštjančič. Nov sistem bo tako začel veljati leta 2027.

Za družbe z omejeno odgovornostjo pa je predlagana odprava posebne ureditve za ugotavljanje davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov. Ob tem je minister izpostavil, da je sistem normirancev prostovoljen in nezavezujoč, vsak se lahko odloči tudi za drugačno obliko poslovanja.

Odprta vrata za pojasnila

Gospodarstvenikom, ki predlogov sprememb, ki jih bo v petek potrjevala vlada, še vedno ne razumejo, pa je sporočil, da so njegova vrata odprta za dodatna pojasnila. Sicer pa meni, da gre pri teh pripombah po njegovi oceni za politikantsko vpitje. S predlogom, ki ga je danes obravnavala vlada, po besedah ministra Matjaža Hana prav tako niso zadovoljni na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport. Kot enega glavnih zadržkov je navedel postopek sprejemanja davčnih sprememb. "Na koncu bi bilo dobro, da davčno zakonodajo Ekonomsko-socialni svet pregleda še enkrat, čeprav vem, da je bil vpet v izhodišča," je odgovoril na vprašanje STA. Na ministrstvu pričakujejo, da bo davčna zakonodaja pomagala gospodarstvu in da mu ne bo delala še dodatnih težav ob ohlajanju gospodarske dejavnosti v Evropi.

Klemen Boštjančič ministru Hanu odgovarja, da pripombe ministrstva za gospodarstvo niso namenjene za kritiziranje ukrepov. Na ministrstvu namreč jasno poudarjajo, da podpirajo vse ukrepe in tudi razumejo njihovo razvojno naravnanost. Gre pa za vprašanje še dodatnih predlogov, ki večinoma izhajajo iz predlogov gospodarstva ali pa gospodarskih združenj. Po Boštjančičevih besedah vlada davčnega svežnja zagotovo ne bi dokončno potrjevala na dopisni seji, če bi ostajala odprta še bistvena vprašanja.

"Lotili se bomo tudi drugih sprememb, obdavčitve premoženja in dodatne razbremenitve dela, ki jo deloma naslavljamo že v tem paketu. Za to si jemljemo dovolj časa za kvalitetne razprave z vsemi relevantnimi deležniki, ki že potekajo. Načrtujemo, da bi z izhodišči za ta drugi paket sprememb javnost lahko seznanili do konca leta," je napovedal Klemen Boštjančič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta