Vlada in Fides po besedah ministrice v torek tudi o mediaciji

STA, A.L.
04.03.2024 12:48

Na vprašanje, ali se bo v torek tudi sama udeležila pogajanj s Fidesom, je ministrica odgovorila, da ne.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na ministrstvu po besedah ministrice menijo, da je pomembno, da je mediator predvsem neodvisen, ni pa nujno, da je iz tujine, kot so predlagali v sindikatu Fides.
Robert Balen

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je v izjavi za medije ob robu današnje seje DZ napovedala, da bosta vladna stran in sindikat Fides na torkovih stavkovnih pogajanjih razpravljala tudi o možnosti mediacije. Obe strani sta namreč prejšnji teden izrazili pripravljenost za ta korak.

Na ministrstvu po besedah ministrice menijo, da je pomembno, da je mediator predvsem neodvisen, ni pa nujno, da je iz tujine, kot so predlagali v sindikatu Fides. "Veliko boljše se nam zdi, da bi mediacija potekala v slovenskem jeziku in da bi bil to neodvisen mediator iz Slovenije, ki dobro pozna zakonodajo in tukajšnje razmer," je poudarila.

Na vprašanje, ali se bo v torek tudi sama udeležila pogajanj s Fidesom, je odgovorila, da ne. Tako kot doslej, bo vlado predstavljala njena pogajalska skupina, je pojasnila. Po njenih zagotovilih si vlada prizadeva narediti vse, da bi se stavka čim prej zaključila.

Fides začenja osmi teden stavke

Tako ministrica Prevolnik Rupel kot predsednik Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides Damjan Polh sta možnost mediacije izpostavila prejšnji teden v pogovoru za Val 202. V Fidesu so v četrtek dodatno omenili možnost vključitve mediatorja, ki bi prihajal iz "države EU".

Sindikat Fides, ki stavka od 15. januarja, začenja osmi teden stavke. Zahteva ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij, vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom.

Sicer pa se je ministrica Prevolnik Rupel odzvala tudi na sobotno poročanje portala N1, da je policija sredi januarja na okrožno državno tožilstvo v Ljubljani podala ovadbo zoper zdravstvenega tehnika, ki naj bi avgusta lani udaril pacienta na nevrološki kliniki in mu grozil, da ga bo ubil.

Vsekakor je treba zadevo razčistiti, saj nasilja ne sme biti, je poudarila ministrica in dodala, da ga strogo obsoja. "Na ministrstvu bomo naredili vse, da preučimo primer in se primerno odzovemo. Verjetno bo treba iti v kakšno interno preiskavo tega dogodka in absolutno se bomo odzvali tako, kot je treba," je napovedala.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta