Vlada ubira regijski pristop sproščanja v boju z epidemijo

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
09.01.2021 06:30
Šele ko bo na ravni države v sedmih dneh število okuženih padlo pod 1350 in število hospitaliziranih pod 1200, bo mogoče postopno sproščanje v boljših regijah. Dodatna pomoč gospodarstvu v PKP 8.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predsednik vlade je vodilne tako v gospodarstvu kot javnem sektorju pozval, naj zaposleni, če je le možno, večino dela opravijo od doma.
Robert Balen

Slab mesec po prvem načrtu sproščanja covid omejevalnih ukrepov in deset mesecev po začetku epidemije je vlada predstavila nov, prilagojen načrt, ki temelji na regijskem sproščanju. "Ugotovili smo, da je edina možna niša sproščanja ukrepov, ki si ga želimo vsi, reagiranje v regijskem okviru," je ob predstavitvi dejal predsednik vlade Janez Janša. Postopno sproščanje po fazah v posameznih regijah bo mogoče, ko bo na državni ravni povprečno število okuženih v sedemdnevnem obdobju padlo pod 1350 oseb, v bolnišnicah pa bo manj kot 1200 hospitaliziranih. Ali bodo ta merila začeli uveljavljati že z 18. januarjem, bo vlada presojala prihodnjo sredo. Trenutno je namreč epidemiološka slika tako zahtevna, da potrebujemo čas, da se situacija stabilizira in krivulja okužb obrne navzdol, zato tudi do omenjenega datuma veljajo vsi sprejeti ukrepi, je dejal Janša.

"Najboljše" regije lahko že prihodnji teden z odprtjem vrtcev in šol

Premier ocenjuje, da bi v nekaterih regijah prihodnji teden že lahko dosegli številko, ki bi omogočila, da bi tam odprli vrtce, v šole pa bi se odpravili učenci prve triade, in sicer po modelu C, kar pomeni, da bodo razredi razdeljeni na manjše skupine, balončke, in mešanja ne bo. Regije, ki bodo dalj časa zaprte, bodo lahko imele pouk v času poletnih počitnic kak teden dlje, da bodo imele na koncu enako količino znanja.

Čeprav je ministrica za izobraževanje Simona Kustec doslej zatrjevala, da bi bila regijsko odpiranje in zapiranje protiustavna, je vlada torej vendarle ubrala regijski pristop, saj kot je dejal Janša, ne morejo otroci v eni regiji, ki ima dobro epidemiološko sliko, trpeti, ker je v drugi regiji slika slabša. "Treba je zasledovati načelo sorazmernosti," je poudaril premier, ki se je skliceval tudi na besede predsednika Združenja ravnateljev Gregorja Pečana. Ta je kot že velikokrat doslej tudi na sredinem srečanju z vladnimi predstavniki ponovil, da pisci ustave pri enakih možnostih za vse zagotovo niso imeli v mislih, da je treba vsem otrokom zmanjšati dostop do šolanja na najnižji standard.

Na vprašanje, ali ministrica Kustečeva še uživa njegovo zaupanje, pa je Janša odgovoril, da dokler so ministri v svoji vlogi, uživajo njegovo zaupanje.

Ali bo z 18. januarjem prišlo do vsaj delnega sproščanja v nekaterih regijah, je odvisno od skupnih naporov, je poudaril predsednik vlade, ki je v ta namen vodilne tako v gospodarstvu kot javnem sektorju pozval, naj zaposleni, če je le možno, večino dela opravijo od doma. Ker so se številke smrtnosti v primerjavi s spomladanskim prvim valom drastično povečale, je vlada Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje (NIJZ) naročila, naj naredi primerjavo lanskoletne smrtnosti s tisto v letu 2019 pa tudi petletno primerjavo. "Že brez te analize lahko rečemo, da so za visoko smrtnost trije razlogi: visoko število okužb, visok delež starejše populacije in umanjkanje negovalnih bolnišnic, ki bi morale biti v vsaki regiji."

Cepljenje, AstraZeneca in PKP 8

NIJZ bo poslej tudi prevzel cepljenje proti covidu-19. Prihodnji torek naj bi bil tako objavljen seznam prioritetnih cepljenj za januar in februar tako po skupinah kot regijah, medtem ko bo za marec ta načrt zgolj okviren. Odvisen je namreč od tega, kako bodo v Slovenijo prihajale pošiljke cepiv. Bistveno več cepiva, tako Janša, bo na voljo, ko bo odobritev dobil tretji proizvajalec, AstraZeneca, saj je Evropska komisija pri njem rezervirala največje količine cepiva. Da bo omenjeni proizvajalec dobil zeleno luč še ta mesec, je ravno včeraj sporočila Evropska agencija za zdravila. Kljub temu pa je vsaka napoved, da bo cepljenje zaustavilo širjenje virusa in ne bodo potrebni več ukrepi, pred pomladjo ali aprilom, po mnenju prvega moža vlade, preuranjena.

Dobra novica v vsem skupaj, tako Janša, pa je, da je gospodarstvo v dokaj dobri kondiciji. Kljub temu, je dodal prvak SMC in gospodarski minister Zdravko Počivalšek, smo še pred velikimi izzivi. Z likvidnostnimi problemi se soočajo srednja, mala in mikro podjetja ter samozaposleni, zato je minister napovedal pomoč zanje tudi v interventnem PKP 8. Prvak NSi Matej Tonin pa je dodal, da nas kljub vsem težavam, v katerih smo se znašli zaradi epidemije, zunanja javnost ocenjuje zelo pozitivno, obrestne mere, po katerih se zadolžuje Slovenija, so zgodovinsko nizke. "Vse to nam omogoča malo več manevrskega prostora pri spopadu z epidemijo," je ocenil prvak NSi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta