Vlada uvaja policijsko uro. Danes ob 21. uri morate biti doma

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
20.10.2020 06:00

Aktivirana tudi civilna zaščita. Šestan: "Pripadniki civilne zaščite ne bodo ne nadzorovali ne kaznovali ljudi, jim bodo pa pomagali, če bo to potrebno"

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična
Sašo Bizjak

Le nekaj ur zatem, ko je vlada v državi že drugič razglasila epidemijo, so bili sprejeti novi omejevalni ukrepi. Tako prehajanje med regijami, tudi oranžnimi, od polnoči ni več mogoče, razen v že znanih desetih izjemah. Enajsta, prehod regije zaradi že rezerviranih počitnic, je bila črtana. Tako lahko izkoristite že rezerviran dopust le, če je dopustniška destinacija v regiji vašega prebivanja. Danes ob 21. uri pa se bo prvič začela tudi policijska ura, ki bo vsako noč trajala do 6. ure zjutraj. V tem času bo gibanje omejeno, in sicer boste lahko zunaj le, če se boste odpravili na delo ali se z njega vračali, če bo ogroženo vaše zdravje, življenje in boste poiskali medicinsko pomoč ter za intervencije ob nujnih zadevah, kot so požar, izliv vode in podobno. Sprehajanje psa in rekreacija med te izjeme ne sodita.

Ukrepali na podlagi evropskih dobrih praks

Nadzor nad spoštovanjem odloka bosta izvajala policija in zdravstveni inšpektorat. "Policist bo - ne glede na to, iz katere regije ste - preprosto ugotovil vaš razlog, zakaj ste po 21. uri zunaj. V tem okviru je nepomembno, iz katere regije ste. Če vas bo v Ljubljani identificiral policist in ste iz Prekmurja, boste dvakrat kršili odlok," je novosprejeti odlok na tiskovni konferenci pojasnil notranji minister Aleš Hojs. Dodal je, da bodo policisti kazni pisali, ko bo začel veljati peti protikoronski sveženj ukrepov, do takrat bo kazni pisal zdravstveni inšpektor. Po besedah Jelka Kacina se je vlada za omejitev gibanja ponoči odločila na predlog svetovalne skupine, na podlagi evropskih dobrih praks, predvsem pa zato, ker veliko okužb še vedno nastane kot posledica druženj in različnih praznovanj. Kljub zaostrovanju ukrepov za zdaj ostajajo odprti trgovski centri pa tudi muzeji in galerije. Čeprav je, pravi minister Hojs, pripravljen že tudi odlok, ki prepoveduje tovrstne dejavnosti, če bi se razmere poslabšale.

Aktiviran državni načrt zaščite in reševanja

Srečko Šestan pričakuje, da bodo pripadniki civilne zaščite tako kot v prvem valu, če bo treba, pomagali pri razdeljevanju osebne zaščitne opreme iz blagovnih rezerv.
Robert Balen

Z razglasitvijo epidemije je tudi poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan izdal sklep o aktiviranju državnega načrta zaščite in reševanja. Ta omogoča, da poleg zdravstvenih in drugih služb država uporabi tudi sile in sredstva za zaščito, reševanje in pomoč. Civilna zaščita za zdaj od ministrstva za zdravje, pravi Šestan, ni prejela še nobenih priporočil, ki bi terjala širšo aktivacijo. Zaradi razmer in potreb pa že delujejo štabi civilne zaščite po nekaterih občinah. O občinskih aktivacijah odločajo župani. Šestan pričakuje, da bodo pripadniki civilne zaščite tako kot v prvem valu, če bo treba, pomagali pri razdeljevanju osebne zaščitne opreme iz blagovnih rezerv; najprej zdravstvu in domovom za starejše, nato pa tudi po občinah.

"Prav tako lahko pomagamo pri dezinfekciji in dekontaminaciji prostorov, na nivoju občin lahko pomagamo tudi pri oskrbi prebivalstva, če bo to nujno," je dejal Šestan. Na vprašanje, ali bodo pripadniki civilne zaščite ljudi tudi kaznovali, če ne bodo spoštovali zaščitnih ukrepov, pa odgovori nikalno: "Mi teh pristojnosti nimamo, saj nismo represivni organ, zato prebivalcev ne bomo ne nadzirali ne kaznovali. Lahko jih le vljudno opozarjamo in nagovarjamo, naj v skupno dobro spoštujejo ukrepe. Kršitelja pa lahko prijavimo inšpektorjem in policistom."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta