Vodenje Desusa: Kako blizu vrnitve je Erjavec? Zanima Šoltesa, Pivčeva uradno še ni rekla zadnje

Uroš Esih Uroš Esih
19.09.2020 06:00

Za vodenje upokojenske stranke se ponuja tudi nekdanji evropski poslanec Igor Šoltes, a v nasprotju z bivšim predsednikom Karlom Erjavcem nima podpore ne poslancev ne začasnega zastopnika stranke Tomaža Gantarja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nova stara imena 
Robert Balen

Tekma za predsednika stranke Desus je ponovno na široko odprta, saj je minister za zdravje in začasni zastopnik upokojenske stranke Tomaž Gantar napovedal, da se ne namerava potegovati za mesto njenega predsednika. Od morebitne ter v delu zunanje in strankarske javnosti pričakovane kandidature se je poslovil z besedami, da vodi zahteven resor in enostavno nima ne časa ne možnosti, da se gre naporno kampanjo pred novembrskim volilnim kongresom stranke. Po neuradnih informacijah je bilo v vrhu stranke dogovorjeno, da Gantar ne bo kandidiral, saj da je svoje priložnosti za kandidaturo za naskok na vrh Desusa že nekajkrat zamudil.

Ljubljana.Desus. Izvršni odbor stranke Desus. Seja sveta stranke Desus...FotoRobert Balen
Robert Balen


Vodja poslancev stranke Franc Jurša razume Gantarjevo odločitev, da ne bo kandidiral, koga pa po odstopu Aleksandre Pivec vidi na čelu stranke, Jurša ni želel razkriti. Jasno je seveda, da peterica poslancev in tudi Gantar ne podpirata kandidature Pivčeve, ki je kandidaturo sicer napovedala, a iz stranke v zadnjem času prihajajo nasprotujoče si informacije. Po nekaterih se na terenu intenzivno pripravlja za kandidaturo, po drugih pa naj bi razmišljala, da ne bo kandidirala.
V zadnjem času je po naših informacijah svoje možnosti za uspeh kandidature pri nekaterih članih stranke preverjal tudi nekdanji evropski poslanec Igor Šoltes, ki je nazadnje neuspešno kandiral na listi stranke Desus za evropskega poslanca. Nekdanji predsednik stranke Verjamem, ki je klavrno propadla, trenutno pa dela za Evropsko komisijo na Kosovu, nam kandidature ni želel ne potrditi ne zanikati. "Teh stvari trenutno nič ne komentiram," nam je dejal Šoltes. Po naših informacijah Šoltes, ki je bil lani vpleten v afero Uradni list, nima podpore ne pri poslancih ne pri ministru Gantarju.

Ljubljana.Desus. Izvršni odbor stranke Desus. Seja sveta stranke Desus..Aleksandra Pivec.FotoRobert Balen
Robert Balen


Omenjena naveza se, kot kaže, v zelo težavnem času za stranko, ko ustreznih kandidatov v stranki nikakor ni dovolj, še najbolj nagiba k podpori bivšemu predsedniku stranke Karlu Erjavcu. Spomniti velja, da sta Gantar, ki je na zadnjem kongresu podprl Pivčevo, in tudi Jurša z Erjavcem že zakopala bojno sekiro. Mnogi v Desusu po ekspresni krizi, v katero je stranko potopilo vodenje Aleksandre Pivec, spoznavajo, da je Erjavec spretno krmaril kompleksno politično zgodbo, da mu je uspelo 15 let vzdrževati ravnovesje med mnogimi interesi in frakcijami v stranki, ki je v osnovi bolj levosredinska, a želi biti vselej pri oblastnih vzvodih in privilegijih. 


A Erjavec se, po zadnjih informacijah iz njegovega tabora, še ni odločil za vstop v predsedniško dirko v Desusu. Še vedno upa, da mu bo zagotovljena kritična podpora delegatov na kongresu, kar pomeni, da pričakuje, da mu bo vnaprej zagotovljena večina, ki bi ga popeljala do zanesljive zmage na kongresu. Ko bo to doseženo, če bo, je Erjavec pripravljen privoliti v kandidaturo. Erjavec in krog njegovih podpornikov vidita v njegovi kandidaturi garancijo, da stranka na naslednjih volitvah prebije parlamentarni prag. "Smo demokratična stranka, pri nas so procesi evidentiranja kandidatov zelo zahtevni in zadeve potekajo tako, kot želi članstvo. Če bo članstvo našlo ustrezno osebo, bomo poslanci najverjetneje najbolj zadovoljni," je včeraj povedal Jurša.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta