Vojna SMC in SDS na blagovnih rezervah

Uroš Esih Uroš Esih
24.04.2020 20:56

Na državnih blagovnih rezervah spopad za vpliv gospodarskega ministra Zdravka Počivalška in pro bono svetovalca Mitje Terčeta z bivšim direktorjem Antonom Zakrajškom in njegovo desno roko Ivanom Galetom, ki je sporne posle razkril javnosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V preiskavo morebitnih nazakonitosti se je zdaj zakopala tudi policija.
Robert Balen

Potem ko se vlada pravzaprav od začetka nabav zaščitne opreme sooča z očitki o netransparentnosti in neracionalnosti nabave, je četrtkova oddaja Tarča na RTV Slovenija razkrila domnevno politično korupcijo v poslih z zaščitno opremo, hkrati pa so se izkristalizirale politične linije, ki so vpletene v nabavne posle, in neprevzemanje politične odgovornosti. Vzpostavljen je bil namreč nepregleden, zapleten in vzporeden sistem naročanja zaščitne opreme, ki bi lahko otežil ugotavljanje politične in kazenske odgovornosti vpletenih za morebitne nepravilnosti.
Počivalšek in Zakrajšek pritiskala vsak za svoj posel
V oddaji Tarča je bil razkrit zvočni posnetek telefonskega pogovora med gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom (SMC) in nekdanjim direktorjem blagovnih rezerv Antonom Zakrajškom (SDS), kjer minister osebno pri direktorju posreduje za sklenitev pogodbe z družbo Geneplanet za dobavo medicinskih ventilatorjev v vrednosti osem milijonov evrov, še preden je podjetje posredovalo bančno garancijo za posel. Oba protagonista nabavne zgodbe, ki pripadata vsak svoji politični opciji v koaliciji, trdita, da pogovora nista snemala, več neuradnih virov pa trdi, da naj bi pogovor snemal Zakrajšek, ki ga je ta teden na položaju zamenjal Tomi Rumpf, Počivalškov dolgoletni prijatelj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta