(VPRAŠALNIK) Katerega podjetnika najbolj cenite, je bil Milan Kučan pozitivna osebnost slovenske osamosvojitve?

Blaž Petkovič Blaž Petkovič
07.11.2022 12:00

Pred drugim krogom predsedniških volitev smo Nataši Pirc Musar in Anžetu Logarju poslali 18 vprašanj. Do volilnega molka bosta spregovorila o Janševih ukrepih v času pandemije covida-19, Marcelu Štefančiču, Novi24TV ...

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Anže Logar

Robert Balen

Kam bi se kot predsednik republike podali na prvi obisk v tujino in zakaj? 

"Berlin, takoj zatem sosednje države, sklical bi neformalno srečanje predsednikov v formatu C5, ter EU, NATO, torej obisk Bruslja."

Boste ob izvolitvi še naprej organizirali dneve odprtih vrat v predsedniški palači, kot je to uvedel odhajajoči predsednik države Borut Pahor?

"Pobuda predsednika Pahorja je zares hvalevredna. Jo nameravam nadaljevati, pravzaprav bo prvi dan odprtih vrat že prvo možno nedeljo po zaprisegi."

Katerega slovenskega podjetnika najbolj cenite in zakaj?

"Kar nekaj jih je, ne želim jih izpostavljati, ker se tudi sami ne želijo. Mislim, da smo dosegli stopnjo v razvoju, ko lahko mlad podjetnik z briljantno idejo postavi uspešno podjetje tudi, če mu banka ali državna administracija pri tem ne pomaga. Torej ga ne ustavijo niti birokratske ovire, ker verjame v uspeh. Naloga politike je, da takšno zmagovalno miselnost spodbuja in odpravlja birokratske ovire. Uspešni podjetniki so tisto zdravo jedro slovenskega podjetništva, ki bo Sloveniji prineslo prepotreben podjetniški potencial za nadaljnji razvoj."

Je bil Milan Kučan pozitivna osebnost slovenske osamosvojitve? 

"V določenem trenutku je podprl slovensko osamosvojitev, kar glede na navezanost Zveze komunistov na Jugoslavijo verjetno ni bilo lahko."

Nataša Pirc Musar

Robert Balen

Kam bi se kot predsednica republike podali na prvi obisk v tujino in zakaj?

"Če bi se o tem morala odločati danes, bi bila to Nemčija kot naša največja in najpomembnejša gospodarska in trgovinska partnerica. Smo v negotovih časih in čvrsta zavezništva nam lahko olajšajo premagovanje krize, ki jo že čutimo kot pomanjkanje energentov, rast cen, prekinjene dobavne verige, celo varnostno grožnjo. Zato v svoji viziji poudarjam vse vidike varnosti (prehransko, energetsko, obrambno in človeško) in bom kot predsednica želela dobivati poročila o napredku na vseh teh področjih, ne le o pripravljenosti slovenske vojske."

Boste ob izvolitvi še naprej organizirali dneve odprtih vrat v predsedniški palači, kot je to uvedel odhajajoči predsednik države Borut Pahor?

"Da, ideja odprtih vrat se mi zdi dobra. Bi jo pa nadgradila z vsakokrat izbrano posebno vsebino, s katero bi tem srečanjem dala ne le globlji, temveč tudi širši pomen. Predsedniška palača mora biti prostor za teme, ki so pomembne za vse nas, za srednjo generacijo, ki jih pripadam sama, za mlade in za starejše."

Katerega slovenskega podjetnika najbolj cenite in zakaj?

"Cenim vse slovenske podjetnike, ki so se podali na negotovo podjetniško pot, orali ledino s svojimi idejami in produkti, krmarili skozi krize in nepredvidljivo gospodarsko okolje. Dobro vem, s kakšnimi skrbmi se sooča vsak podjetnik na začetku svoje poti, saj sem jo tudi sama prehodila, ko sem pred osmimi leti ustanovila odvetniško pisarno. Vesela sem, da podjetništvo in gospodarstvo nasploh kažeta visoko mero prilagodljivosti. Kljub velikim izzivom ohranjamo dobro gospodarsko rast, s tem pa tudi relativno solidno blaginjo v državi. Želim si več spodbud za mlade podjetnike. Za to je odgovorna država."

Je bil Milan Kučan pozitivna osebnost slovenske osamosvojitve?

"Vsekakor. Milan Kučan je odigral pomembno vlogo v naši osamosvojitvi. Brez njegovih pogajalskih spretnosti, brez poznavanja takratnega političnega vrha v nekdanji skupni državi in vedenja o njihovem razmišljanju bi se osamosvojitveno obdobje za Slovenijo lahko končalo precej drugače."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta