Vrh akademije se ograjuje od Hribarja in Saleclove: "Izjava Za izhod iz pandemije in avtokracije ni izjava SAZU"

VČ, STA
18.11.2020 12:54
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je ilustrativna. 
Sašo Bizjak

"Izjava Za izhod iz pandemije in avtokracije je izjava Komisije za človekove pravice pri SAZU in ne izjava SAZU. Akademija se je s svojo Izjavo SAZU ob pandemiji koronavirusa, ki jo je sprejel njen izvršilni odbor, v javnosti oglasila že ob prvem valu pandemije 26. marca 2020," se je predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti akad. dr. Peter Štih odzval na stališče, ki sta ga v ponedeljek v javnost poslala predsednik Komisije akademik dr. Tine Hribar in podpredsednica dr. Renata Salecl in v njem ostro kritizirala ukrepe vlade v epidemiji covid-19. Pri SAZU pojasnjujejo, da imajo delovna telesa akademije pravico do samostojnih izjav za javnost na področju svojega delovanja.  

Dr. Peter Štih je novi predsednik SAZU od sredine letošnjega leta.
Robert Balen

Kaj so akademiki povedali konec marca? Ko, mimogrede, zgodovinar dr. Peter Štih še ni bil "prvi med enakimi" na SAZU. Predsednik je od junija letos. Vse državljane so pozvali k spoštovanju ukrepov odločevalcev. "Način življenja, kot smo ga bili vajeni, se je v trenutku spremenil. Soočeni smo z globalno zdravstveno krizo, ki se spreminja tudi v gospodarsko in socialno obenem. V vseh njenih razsežnostih bo prizadela tudi Slovenijo in njene državljane," so zapisali spomladi. Vse to pa da zahteva "odločno in premišljeno ukrepanje, težke odločitve in tudi odrekanje". "Na vseh nas je, da po svojih najboljših močeh pripomoremo k uspehu vseh prizadevanj za njeno obvladovanje in vrnitev stanja, v katerem bomo lahko normalno delali, ustvarjali in živeli."

Komisija za človekove pravice pri SAZU pa, po drugi strani, v ponedeljkovi izjavi vladi med drugim očita, da je zlorabila epidemijo in na vso družbo razširila represijo, z neustrezno komunikacijo pa da vnaša nemir in strah. "Arbitrarno sprejemanje ukrepov, avtokratska in prepogosta represivna ravnanja, s katerimi se v zadnjih mesecih srečujemo v Sloveniji, ne prispevajo k zajezitvi pandemije covid-19, pač pa javnost odvračajo od podpore sicer potrebnim in nujnim ukrepom," piše med drugim v izjavi, ki dviguje prah. Hribar in Saleclova sta očitala tudi nepripravljenost na drugi val epidemije in da vlada pozablja na ljudi. 

Od stališč Hribarjeve komisije se je v torek po poročanju revije Reporter ogradil podpredsednik SAZU Milček Komelj. Po njegovem je komisija "s politikantsko izjavo presegla svoje pristojnosti"

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta