Vrnjen Narodni dom v Trstu

Boris Jaušovec, Trst
13.07.2020 18:43

Po sto letih naj bi bila krivica popravljena in pravici naj bi bilo zadoščeno, meni slovenski predsednik Pahor, njegov gostitelj Mattarella pa je dejal, da nas sedanjost in prihodnost kličeta k odgovornosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pahor in Mattarella sta tržaškemu pisatelju Borisu Pahorju, ki bo čez mesec dni star 107 let, izročila najvišji državni odlikovanji obeh držav.
Francesco Ammendola

Slovenski in italijanski predsednik, Borut Pahor in Sergio Mattarella, sta skušala storiti velik korak k spravi slovenskega in italijanskega naroda. Prav na 100. obletnico fašističnega požiga družbenega, političnega, kulturnega, športnega, turističnega slovenskega središča v Trstu Narodnega doma je bila ta mogočna stavba, ob svojem nastanku leta 1904 eden najmodernejših večnamenskih domov v Evropi, formalnopravno vrnjena v roke slovenski manjšini.
Na tržaški prefekturi so ob navzočnosti obeh predsednikov listino o vrnitvi z italijanske strani med drugimi podpisali italijanska ministrica za notranje zadeve Luciana Lamorgese in minister za univerze Gaetano Manfredi, pa predstavnik dežele Julijske krajine in tržaške občine, z manjšinske strani pa predsednica Slovenske kulturno-gospodarske zveze Ksenija Dobrila in predsednik Sveta slovenskih organizacij Walter Bandelj. Obe krovni manjšinski organizaciji sta pred dnevi ustanovili Fundacijo Narodni dom, ki bo palačo, ko bo vrnjena tudi v naravi, zdaj je v njem Visoka šola za prevajanje in tolmačenje, obnovila in preuredila, da bo spet primerna za narodno skupnost. To, računajo, bo sicer trajalo vsaj pet let. Predsednika sta se pred tem srečala še s predstavniki obeh manjšin, slovenske v Italiji in italijanske v Sloveniji, ter istrskih ezulov.

Vsi niso bili navdušeni. Protestniki na mejnem prehodu Fernetiči
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta