Vroče v DZ: Möderndorferju prekipelo zaradi maske, Trček o nadnaravnih sposobnostih predsednika Zorčiča

M.R.
26.05.2020 16:05

V parlamentu je bilo sinoči in danes precej burno zaradi številnih proceduralnih predlogov poslancev opozicije. Danes je še najbolj izstopal poslanec Jani Möderndorfer, ki je pred kratkim prestopil iz poslanske skupine vladajoče SMC v opozicijsko LMŠ.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Poslanec LMŠ Jani Möderndorfer
Robert Balen

Takoj na začetku današnje seje je bilo več proceduralnih predlogov in enega je zahteval tudi poslanec SNS Jani Ivanuša. Predlagal je, da bi tisti, ki govori, snel masko. Svoj predlog je podprl z besedami, da včeraj ni slišal ministrov, ko so odgovarjali. Predsednik DZ Igor Zorčič (SMC) mu je odgovoril, da so pri Nacionalnem inštitutu za javno zadravje (NIJZ) preverili, ali lahko snamejo maske, in odgovorili naj bi jim, da morajo maske še nositi. 
Pozneje se je s svojim proceduralnim predlogom oglasil še Jani Möderndorfer (LMŠ), ki je dejal, da ne ve, če bo še spoštoval sporočilo NIJZ. "Prvič zaradi tega, ker se mi zdi bebavo, ampak dobesedno bebavo, da v gostinskem lokalu lahko 5 ljudi sedi za mizo brez mask, pijejo in jejo in se pogovarjajo in nobenemu se ne more nič zgoditi," je povedal poslanec. 
Potem je opisal včerajšnji dogodek med sejo, ko je bila dvorana precej prazna ter sta bila predsedujoči in poslanec, ki je govoril, oddaljena 50 metrov, oba pa sta nosila zaščitni maski. 
{twitter}https://twitter.com/StrankaLMS/status/1265230147336232960{/twitter}
"Oprostite, NIJZ se ne bo več delal norca tudi v tem prostoru, če se dela iz drugih, prav, tukaj notri pa ne, naj bodo malo življenjski in naj malo razmišljajo. In če ste v vladi razglasili, da je konec epidemije, potem ne morete reči, konec je epidemije, ampak malo se bomo pa še hecali naprej," je jezno izrekel Möderndorfer in si z obraza snel masko. 

Tanko včeraj vzel besedo Nemcu

Še pred tem pa so opozicijski poslanci vlagali postopkovne predloge zaradi včerajšnjega dogodka, ki se je zgodil okoli 22. ure, ko je sejo vodil Jože Tanko (SDS). Ta je namreč poslancu SD Matjažu Nemcu vzel besedo. Nemec je zahteval besedo za postopkovni predlog. Nato je začel z besedami, da se mora odzvati na nerazumno interpretacijo ministra za zunanje zadeve. Na tej točki ga je Tanko že prekinil in ga vprašal, kakšen je postopkovni predlog. Nemec mu je odvrnil, naj mu pusti njegov čas za obrazložitev, a Tanko ga je spet prekinil, potem pa le pustil Nemcu, da je začel govoriti. 

Danes ob nadaljevanju seje vrsta postopkovnih predlogov

Na to zadevo je danes zjutraj ob nadaljevanju seje s proceduralnim predlogom prva opozorila Muršičeva. Dejala je, da je minister Anže Logar včeraj prvi kršil poslovnik, saj da je govoril o vprašanju, o katerem ni bilo govora. Poudarila je, da sta bila Nemcu kršena 69. in 78. člen poslovnika državnega zbora. 
"Najmanj, kar bi se pričakovalo oziroma kar pričakujemo, je, da kot predsednik državnega zbora ravnate v skladu s poslovnikom, da se pogovorite s podpredsednikom o njegovem ravnanju, kajti, takšno ravnanje je nedopustno v državnem zboru. Skrb vzbujajoča pa je tudi ta navedba, da je gospod Tanko v vseh teh mandatih postavljal ogromno postopkovnih vprašanj in tudi zlorabljal postopkovna vprašanja, vendar mu tega nikoli nihče ni odvzemal," je še dejala. 
Nato se je oglasila še podpredsednica DZ Tina Heferle (LMŠ). Predlagala je, da bi Tanku odrekli vodenje sej državnega zbora, dokler ne bo spremenil prakse. Poudarila je še, da je njegovo vodenje "v zadnjem času katastrofalno". Predlagala je, da bi Tanka iz že vnaprej določenih vrstnih redov za vodenje sej črtali in bi seje vodili le še ona, Zorčič in Branko Simonovič (Desus). Zorčič je odvrnil, da podpredsedniku DZ ni mogoče odvzeti pooblastil in da se bodo o tem pogovorili na posvetu. 

"Nadnaravne sposobnosti"

Ko se je za postopkovni predlog prijavil poslanec SD Franc Trček, je Zorčič dejal: "Kolega Trček, v bistvu ugotavljam, da gre že za tretjo postopkovno, in upam, da se ne nanaša na enako stvar. Imate proceduralno."
"Predsedujoči, jaz še ust nisem odprl, vi pa že ugotavljate, ne vem, ali imate neke nadnaravne sposobnosti. Poslovnik velja za vse, tudi za goste v hiši," pri tem mu je Zorčil vzel besedo z vprašanjem, kakšen je postopkovni predlog. 

Član poslanske skupine SD Franc Trček
Andrej Petelinsek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta