Z današnjim dnem so se za teden in pol zaprli šole in vrtci. Proizvodnja medtem dela naprej, večina trgovin ostaja odprta

Vida Božičko
01.04.2021 06:00
V naboru ob že znanih izjemah, to so živilske trgovine, drogerije, trgovine z zdravstvenimi pripomočki, kmetijske trgovine in vrtnarije, so se ob tokratnem zaprtju znašle tudi vse tehnične trgovine.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Maribor - - zaščitne maske na prostem - zunaj - Avtor: Sašo Bizjak (foto: Sašo Bizjak)
Sašo Bizjak

Danes so vrata zaprli kozmetični saloni in frizerji. Stole so pospravili gostinci v tistih regijah, kjer so do zdaj hrano in pijačo lahko stregli na terasah, ponovno so zaprte kulturne ustanove, nekaj dni pred uradnim zaključkom smučarske sezone pa so se ustavile žičniške naprave. Z obljubo, da se po enajstih dneh učenci zopet vrnejo v šolske klopi, so se danes zaprle šole, zaprte so tudi dvorane za rekreativne športnike. Vrtec bo v teh dneh na voljo le otrokom staršev, ki delajo v kritični infrastrukturi. Kljub obljubam, da se bodo šole zaprle zadnje, so zaprte pred številnimi drugimi dejavnostmi. Javni potniški promet namreč obratuje po počitniškem voznem redu, tudi taksisti še naprej ponujajo svoje storitve. Večina podjetij obratuje normalno. Če jim to dopušča narava dela, so se preusmerili na delo od doma, a proizvodni procesi se niso ustavili. Odprte ostajajo tudi številne trgovine.

Trgovine lahko prodajajo izdelke z garancijo

V naslednjih dneh boste ob hrani lahko kupili tudi pohištvo, belo tehniko in novo kolo. V naboru ob že znanih izjemah, to so živilske trgovine, drogerije, trgovine z zdravstvenimi pripomočki, kmetijske trgovine in vrtnarije, so se ob tokratnem zaprtju znašle tudi vse tehnične trgovine. "Najširši kriterij določa, da so tehnične trgovine tiste, ki prodajajo izdelke z garancijo," je pojasnila predsednica Trgovinske zbornice Slovenije Mariča Lah. Odprte so tako lahko tudi športne trgovine, vendar ne smejo prodajati oblačil in obutve. "Zakaj so izvzeli ravno ta segment, še ne vemo. Naslovili smo vprašanje, zakaj so se odločili, da ostajajo zaprte ravno trgovine s tekstilom," pravi Lahova in nadaljuje, da bo tem trgovinam zato treba pomagati, saj imajo ogromno zalog, ki so vezane na sezono. "Zalog, ki jih ne bodo prodali zdaj, jih ob ponovnem odprtju ne bodo mogli, saj bo takrat čas za druga oblačila," še meni.

Če večja podjetja zaprtja ne bodo bistveno občutila, pa so zaskrbljeni obrtniki, zlasti v storitvenih dejavnostih. "Logike v teh ukrepih ni," je prepričan predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Branko Meh. Meni, da se velikim dopušča več. "Mi ne nasprotujemo temu, da veliki sistemi lahko delajo, ne razumemo pa, zakaj bo zaprt ravno storitveni sektor. Če je lockdown, naj bo za vse ali pa za nobenega," razlaga Meh in doda, da se z zapiranjem teh dejavnosti opravljanje storitev le seli na črni trg, kjer pa je bistveno več možnosti za okužbe.

Število okuženih še narašča

Po enajstdnevnem zaprtju vlada in strokovna skupina za covid zagotavljata, da se bodo otroci vrnili v šole ne glede na število okužb. Takrat naj bi se ponovno vrnili k vladnemu semaforju in sledili ukrepom glede na barvo. Če bodo okužbe še naraščale, bi se lahko zgodilo, da bi bili odtlej v rdeči fazi, kar pomeni nekoliko strožje ukrepe, kot smo jih imeli do konca marca. Število okužb namreč še naprej narašča. Delež pozitivnih PCR-testov je v torek znašal 21,6 odstotka. Hospitaliziranih je 500 covid bolnikov, od teh jih je 111 na intenzivni negi. Sedemdnevno povprečje dnevno okuženih se približuje številu tisoč. Kot je dejala nacionalna koordinatorica za cepljenje na NIJZ Marta Grgič Vitek, bo uspeh odvisen predvsem od cepljenja, a je to zaradi manjše dobave za zdaj omejeno. Dobave bodo po njenih navedbah nekoliko večje v aprilu, ko naj bi Slovenija prejela 335.206 odmerkov cepiv.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta