Z droni kot pri avtih - brez izpita ne bo šlo

Gregor Grosman Gregor Grosman
02.12.2019 21:20

Sprejeta so nova pravila EU o uporabi brezpilotnih zrakoplovov, ki bodo prihodnje leto nadomestila nacionalno regulacijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Po 1. juliju 2022 proizvajalci dronov na tržišče ne bodo smeli več pošiljati brezpilotnih zrakoplovov za najbolj osnovno, odprto kategorijo, brez CE-označbe, uporabnik pa teh ne bo smel spreminjati.
Andrej Petelinšek

Po dolgih letih čakanja je bila letos sprejeta evropska uredba o uporabi dronov, ki začne veljati 1. julija 2020 - s posameznimi prehodnimi obdobji do leta 2022 - in bo k spoštovanju zavezovala vse članice Evropske unije. "To je prvi predpis na področju brezpilotnih zrakoplovov, ki bo bistveno spremenil ureditev področja delovanja nadzora brezpilotnih zrakoplovov tudi v Sloveniji," je ob predstavitvi novosti letenja z brezpilotnimi zrakoplovi, ki jih določa uredba, povedal Rok Marolt, direktor Agencije za civilno letalstvo Republike Slovenije.

Piloti nad 16. letom ali mlajši

Natale Di Rubbo, EASA: "Vsakih pet let bo treba prikazati kompetence upravljanja." 
Gregor Grosman

Ključni korak: registracija

Kot prvi in najpomembnejši korak Di Rubbo opiše registracijo pilota v državi bivanja, ki jo primerja z vozniškim izpitom, registracijo drona pa z registrsko oznako avtomobila. Države članice EU morajo do leta 2021 preveriti, ali morda že današnja dokazila ustrezajo novi izkaznici oziroma izpitu po novi evropski uredbi, če je tako, jih bo mogoče preprosto prenesti. Vsakih pet let bo treba opraviti teoretični test in tako demonstrirati potrebne kompetence za upravljanje brezpilotnih zrakoplovov. "Največja prednost pa je, da bodo operaterji, registrirani v Evropi, lahko leteli v vseh državah Evropske unije, saj bo dovoljenje ene države omogočalo uporabo tudi v drugih članicah EU," je pojasnil Di Rubbo.

Na področju dronov se končno dela red. 
Satish Kumar

Padala, če letiš nad ljudmi

Zgolj igrač, če bodo tako označene, ne bo treba registrirati. Po 1. juliju 2022 pa bodo morali biti z ustrezno CE-označbo certificirani vsi droni, ki bodo prišli na tržišče, za zdaj pa v odprti kategoriji uredba ne predvideva uporabe padal. "Padala je treba testirati na učinkovitost in po uporabi je zelo pomembno, kako jih zložiš. Menimo, da to ni primerno za pilote z malo izkušnjami. V specifični kategoriji pa vsekakor, denimo za letalske operacije nad ljudmi," je pojasnil predstavnik EASA.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta