Z julijem novi, stoevrski boni, a turistični delavci so razočarani. Od ponedeljka gostilne odprte tudi po 22. uri. Kje ostaja pogoj PCT?

Vida Božičko Vida Božičko
17.06.2021 19:46
Vlada je sprejela predloge več pokoronskih zakonov, dva na področju zdravstva, interventni zakon za gostinstvo in turizem, pa tudi dolgo pričakovani zakon o dolgotrajni oskrbi. Enkratne pomoči zaradi upada prometa ni več.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Od ponedeljka bodo lahko gostilne odprte tudi po 22. uri. 
Igor Napast

Zdravstveni paket predvideva skoraj dve milijardi evrov za investicije v zdravstvu do leta 2031.

Naložbe v UKC-ja, dodatki za specializacijo družinske medicine

Naložbe so med drugim predvidene v univerzitetnih kliničnih centrih Ljubljana in Maribor, splošnih in specialnih bolnišnicah, psihiatričnih bolnišnicah, porodnišnicah, fakultetah za študij medicine in dentalne medicine ter znanstveno-izobraževalnih in raziskovalnih ustanovah na področju zdravstva. Predlog zakona med drugim predvideva izgradnjo nove gastroenterološke klinike v ljubljanskem UKC, novega objekta kliničnega inštituta za medicinsko genetiko, novega prizidka k stari porodnišnici in ortopedski kliniki. Načrtujejo se še se izgradnja gorenjske regijske bolnišnice ter nove kapacitete na področju negovalnih bolnišnic in negovalnih domov.

Pogoj delovnih izkušenj po specializaciji po novem ne bi bil več pogoj za to, da mladi zdravniki postanejo nosilci dejavnosti. "Odločili smo se za dodatek za vse tiste, ki se bodo odločili za specializacijo družinske medicine, povečali bomo število mest na klinični psihiatriji, povečali pa bomo tudi število vpisnih mest na obeh medicinskih fakultetah," je še pojasnil zdravstveni minister Janez Poklukar.

V turizmu razočaranje: Kje je enkratna pomoč?

Predstavniki gostinstva in turizma so dolgo čakali na interventni zakon, ki bi pomagal od protikoronskih ukrepov najbolj prizadeti panogi. Po dolgih usklajevanjih ga je zdaj vlada potrdila, a v sektorju je veliko razočaranje.

"Izpadla je enkratna pomoč za turizem pa dodatna pomoč za samozaposlene, ni več subvencioniranega čakanja na delo. Boni in pomoč pri izplačilu regresa so sicer dobri ukrepi, a niso dovolj," pa pravi Fedja Pobegajlo, direktor Turistično-gostinske zbornice Slovenije.

"Kot da se ves ta čas sploh ne bi pogovarjali. Šokirani smo. Ti ukrepi bodo slaba popotnica za okrevanje in kasnejšo konkurenčnost. Ukrep, ki je bil ključen ves čas pogajanj, je zdaj kar izginil in sploh ne vemo, zakaj," je dejal Gregor Jamnik, predsednik združenja hotelirjev, ki se je sicer kot član strokovne skupine ves čas srečeval s predstavniki gospodarskega ministrstva. Pravi, da so se sogovorniki zavedali nujnosti ukrepa enkratne pomoči, zato je še toliko večje presenečenje, da tega zdaj v zakonu ni več.

Spomnimo, da je še prejšnji teden bil celotni interventni zakon vreden 408 milijonov evrov, zdaj ga je vlada oklestila in tako sektorju ostaja le še 287 milijonov evrov. Od tega pa bo velika večina denarja, kar 230,6 milijona, namenjena novim bonom. Za druge pomoči sektorju tako ostane 56,4 milijona evrov.

Počivalšek: "Pričakujem minimum poštenja"

Predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh, ki je bil po sestanku prejšnji teden zelo optimističen in je celo pričakoval razširitev ukrepov, ne pa krčenje. "Takrat smo vladi predstavili težave, ki jih imajo tudi drugi sektorji, ne le gostinstvo in turizem, in dobili smo občutek, da so nas razumeli in bodo naše predloge upoštevali," je dejal. V OZS zato pričakujejo dopolnitev zakona in hkrati oblikovanje novega PKP 9 za pomoč tudi vsem drugim panogam, ki so bile z odlokom zaprte ali omejene več mesecev. "Stanje v malem gospodarstvu ni rožnato, številni obrtniki in podjetniki zaradi omejitev še vedno ne delajo v polnem obsegu. Zavedati se moramo, da je gospodarstvo tisto, ki bo Slovenijo potegnilo iz krize. Zato je pomoč gospodarstvu tako pomembna," še pravi Meh.

"Zagotovo je epidemija ekonomsko najbolj udarila gostinstvo in turizem, zato razumem njihovo situacijo in težave. Vendar bi kljub trenutni jezi pričakoval vsaj minimum poštenja, ko govorijo o državni pomoči in pravijo, da so ogorčeni," pa se je na twitterju odzval gospodarski minister Zdravko Počivalšek in naštel pomoči gospodarstvu, ki da jih je bilo ogromno. Zapisal je, da je celotna panoga v okviru PKP-zakonov prejela direktna nakazila v višini 705 milijonov evrov.

Boni za turizem, kulturo in šport: 100 evrov za odrasle, 50 za mladoletne

Osrednji del interventnega zakona so tako novi boni, ki pa tokrat ne bodo namenjeni le turizmu, pač pa jih bomo lahko unovčili tudi v gostinstvu, športu in kulturi. Še prejšnji teden je bilo predvideno, da bo vsem, ne glede na starost, ki bodo imeli 30. junija 2021 v Sloveniji stalno bivališče, pripadel bon v vrednosti 120 evrov. Vmes si je vlada premislila in zdaj bodo bon v vrednosti 100 evrov prejele le polnoletne osebe, mlajši od 18 let pa bodo prejeli bon v vrednosti 50 evrov. Unovčiti jih bo mogoče do konca tega leta, če bo dinamika koriščenja slaba, pa lahko vlada ta rok podaljša za največ šest mesecev. Sočasno lahko vsi, ki tega še niso storili, do konca tega leta unovčijo še lanske bone, ki pa še naprej veljajo izključno za nastanitve z zajtrkom. Tako stare kot nove bone lahko prenesete do drugega kolena, a lahko prenesene bone koristite le v enem kosu. Državni sekretar Simon Zajc je dodal, da lahko pri novih bonih ponudniki določijo minimalni znesek koriščenja. "Tako se lahko izognemo temu, da bi gostje bon koristili za le eno kavico," je dejal. Nove bone vsi, ki jih zadevajo, seveda pozdravljajo, a so do njih tudi kritični, saj so na ta račun izpadli drugi ukrepi. "Nič nimamo proti bonom, a dejstvo je, da bodo boni pomagali selektivno. Kljub razširitvi uporabe sem prepričan, da bo še vedno večina uporabljena v najbolj znanih turističnih destinacijah," komentira predsednik Sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS Blaž Cvar.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta