Za dve mešani kepici tudi več kot pet evrov. Zakaj so se cene sladoleda kar naenkrat tako dvignile?

"Razliko v ceni sladoleda narekuje predvsem cena surovin za posamezne okuse in pa količina dela, ki je za izdelavo sladoleda potrebna. Oboje se v pripravi posameznih sladoledov razlikuje in zato tudi razlika v ceni."

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ponudba okusov je danes pestra ...
Gregor Grosman

"Saj ne, da me moti vsakoletna inflacija cen sladoleda v Ljubljani, ampak ... Edina stvar, ki je v Ljubljani cenejša kot v Berlinu, je kava. In ker malo poznam povprečne plače, me zanima ... Kako pa vi ljudje v tem mestu sploh še živite?" Tako je pred dnevi na družbenem omrežju Twitter zapisal spletni uporabnik, ki se je čudil visokim cenam sladoleda v prestolnici.
Črna vanilija z oreo piškotom, alpska juha, sladoled z okusom parmezana, kibana, bio gozdna jagoda. Pa veganski kornet in tisti, posut s pisanimi in omamno sladkimi mrvicami. Zdi se, da nič več ni tako, kot je bilo. Časi, ko so otroci v pest stiskali nekaj tistih kovančkov, ki so jih dali v zameno za ogromno kepico sladoleda, so mimo. Sladoled je postal prestiž, v prestolnici, tudi v Celju in Mariboru, cene za kepico sladoleda rastejo v nebo. 

Klasični okusi so se skrili za modernimi imeni

Marsikdo se dobro spominja, da smo nekoč sladoledne kepice izbirali med klasičnimi okusi - vaniljo, čokolado, jagodo, tudi rum punčem pa lešnikom. Danes pa se klasični okusi skrivajo med ponudbo več deset okusov z nadvse modernimi imeni, ob katerih potrošnik marsikdaj niti ne ve, kaj bo dobil v kornet ali lonček.

Račun za sladoled
Asja Lednik

Za dve mešani kepici tudi več kot pet evrov

Ponudba sladoleda
Asja Lednik
Andrej Petelinšek

Maloprodajna cena vezana predvsem na ceno surovin

In zakaj so se cene sladoledov kar naenkrat tako dvignile? V priznani ljubljanski slaščičarni Zvezda pojasnjujejo, da je maloprodajna cena vezana predvsem na ceno surovin, ki pa jih občasno spreminjajo in dopolnjujejo, še posebej, ko razvijajo nove vrste sladoledov. ''Žal dobavitelji kar pogosto zvišujejo ceno surovin, saj je njihova cena odvisna od razmer na trgu. Cena vaniljevih semen je na primer v zadnjih letih tako močno poskočila, da tega dviga nismo mogli v celoti in naenkrat vključiti v ceno sladoleda, saj bi bila podražitev previsoka za stranke in zato cene sladoledov povišujemo postopoma".
Ne le v slaščičarni Zvezda, tudi drugod je vse pogosteje opaziti klasične sladolede in tiste malce bolj posebne. "Zvezdine sladolede ločimo v skupino klasičnih in skupino premium okusov. Razliko v ceni sladoleda narekuje predvsem cena surovin za posamezne okuse in pa količina dela, ki je za izdelavo sladoleda potrebna. Oboje se v pripravi posameznih sladoledov razlikuje in zato tudi razlika v ceni," pojasnjujejo v Zvezdi, kjer dodajajo, da za obe skupini sladoledov uporabljajo najbolj kvalitetne sestavine, tako da nižja cena njihovih sladoledov ne pomeni nižje kakovosti sladoleda, le različno sestavo surovin glede na okus. "V vse naše sladolede ne dodajamo sladkorja saharoze in ojačevalcev okusa ter stremimo k čim bolj naravnemu okusu sladoleda."
Četudi kateri gost med čakanjem na sladoled danes potarna nad ceno, pa so sladoledarji prepričani, da okus odtehta višjo ceno. "Večina naših gostov razume razmerje med kakovostjo in ceno. So pa naše cene primerljive s konkurenčnimi," razlagajo v slaščičarni Zvezda.

"Tako pač je, to je Štajerska"

Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta