Za in proti interpelaciji kulturnega ministra: Kaj o tem pravijo strokovnjaki?

Petra Vidali
24.03.2021 17:10
Kaj pravijo o interpelaciji kulturnega ministra Vaska Simonitija strokovnjaki
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Z današnje izredne seje državnega zbora o interpelaciji kulturnnega ministra Vaska Simonitija. Foto: Robert BALEN
Robert Balen

Kulturna infrastruktura živi

Dušan Merc Foto: Robert BALEN
Robert Balen

Dušan Merc, predsednik Društva slovenskih pisateljev:

"Ne dvomim, da Vaska Simonitija ne bodo zrušili, če si od tega ne obetajo političnih koristi. Za naše predstavnike v parlamentu lahko to prevedemo v zasebne koristi. Kako je z njihovo bralno pismenostjo, kako je z retoričnimi sposobnostmi, kakšen je humus, iz katerega so prišli v parlament? Slabo, šibko, primitivno, banalno, zato jezikovno slabotno, brez metafor, brez retoričnih figur. Velja za obrambo in napad, so kot Olimpija in Maribor. Ni mednarodne lige. Ni nobenega globalnega prvenstva. Domače blatno igrišče v Blatnem Dolu.

Vasko Simoniti je na videz, in morda zares, aroganten, nedostopen. Priznati pa je treba: vsa kulturna infrastruktura, ki je bogata, da je kaj, deluje, živi. Podprl je tudi preživetje vsem samozaposlenim. Zamudil je pri filmarjih. Podpreti bi moral STA ... Pa ni in ne bo. Očitki nikogar zamenjati, nič spremeniti, vse pustiti, kot je, pomeni ne imeti politike. To se ne da. Kaj bi očitajoči naredili sami? Nedvomno je težko in pogosto nemogoče delovati vsem v radost in korist. Vedno je še bolj enako, kot je sedaj.

Napadajo in glodajo, obsojajo in pripisujejo diabolično delovanje v slovenski kulturi temu ministru. Ideološko pobarvana tančica čez oči je tako učinkovita, da ne omogoča jasnega pogleda. Čista in deviška Levica kamenja, ne vidi pa bruna v lastnem očesu. Ni hotela biti odgovorna za vladanje, ko je imela možnost. Saj ni prepozno, da zavlada, prepozno pa je, da ne bi ostala brez madeža za sedanje stanje."

Prvič aktivno odvzet status

Predsednica društva Asociacija Inga Remeta Foto: Arhiv GLEJ
Arhiv Glej

Inga Remeta, predsednica društva Asociacija (društvo nevladnih organizacij in posameznikov na področju kulture):

"Po enem letu ministrovanja je interpelacija zoper ministra za kulturo dr. Vaska Simonitija neizogibna. V prvi vrsti je manjkal dialog. Niso bile vzpostavljene dialoške skupine, ki predstavljajo dolgoletni način komunikacije ministrstva z ustvarjalci s področja nevladne kulture. Deležniki tudi nismo bili vključevani v pripravo zakonodaje, čeprav smo na terenu zaznali veliko težav, za katere bi od resornega ministrstva pričakovali, da nam jih pomaga reševati. Z vidika Asociacije se je nedopustna kršitev zgodila tudi pri obravnavi statusov samozaposlenih v kulturi. Kršen je bil zakon, povrhu pa je bila povožena tudi stroka. Glede prvega nam je pritrdil tudi varuh človekovih pravic. Praktično prvič je bil posamezniku tudi aktivno odvzet status, kar je sodišče prav tako spoznalo za nezakonito. Tik ob razglasitvi epidemije v drugem valu so nevladne organizacije na Metelkovi 6 prejele poziv, naj se izselijo. Preprosto, kot da se epidemija ne dogaja, in vehementno, ne da bi se prej z organizacijami sestali ter vsaj skušali poiskati rešitev, ki bi ustrezala vsem. Seveda pa je tu potem še cel kup drugih težav, kot so finančno izčrpavanje področja filma, pritiski na STA, hitro in samovoljno spreminjanje ustanovnih aktov javnih zavodov in še kaj. Zavoljo vsega naštetega je interpelacija preprosto nujna in upamo, da nas pripelje do boljše kulturne politike."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta