Za obnovo mariborske vojašnice 60 milijonov evrov

Timotej Milanov Timotej Milanov
22.02.2022 18:00

Ministrstvo za obrambo se po nakupu oklepnikov in letala osredotoča na izboljšanje infrastrukture.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Območje vojašnice generala Maistra, kjer je tudi Kadetnica, bo deležno obsežne prenove. 
Andrej Petelinšek

Ministrstvo za obrambo nadaljuje izvajanje investicij v Slovensko vojsko, tokrat so na dnevnem redu naložbe v posodobitev infrastrukture. Poleg nabave oklepnih vozil, transportnega letala in helikopterjev so v okviru zakona o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovenski vojski v letih 2021 do 2026 namreč predvidena tudi sredstva za obnovo vojašnic. Večina vojašnic, ki jih uporablja Slovenska vojska, je bila zgrajenih v času nekdanje Jugoslavije: "Obstoječa infrastruktura je s tega vidika zelo zastarela in doslej ni bila deležna posebnih obnovitvenih del, kar pomeni, da so pogoji za delo v teh vojašnicah ponekod neprimerni ali slabi," pojasnjuje generalni direktor direktorata za logistiko na ministrstvu za obrambo (MORS) Uroš Korošec.

Pri tem se bodo osredotočili na energetske prenove objektov, s katerimi želijo doseči zmanjšanje ogljičnega odtisa in izboljšati funkcionalnost objektov. Predvidene so tudi nove logistične kapacitete in infrastruktura za usposabljanje vojakov. Med predvidenimi večjimi projekti je prenova vojašnice Edvarda Peperka v Ljubljani, ta med drugim poleg energetske sanacije in notranje prenove desetih objektov predvideva še gradnjo treh objektov za garažiranje vojaških vozil. V sklopu projekta je predvidena tudi ureditev novega poveljstva s streliščem in simulacijsko-trenažnim centrom, ki se bo razprostiralo na 7100 kvadratnih metrih. Poleg sredstev iz omenjenega zakona bodo skušali obnovo financirati še z evropskimi kohezijskimi sredstvi. Vrednost celotnega projekta, ki ga želijo v večjem delu izvesti v letih 2023 in 2024, zaključiti pa v letu 2025, je okoli 70 milijonov evrov.

Celostna ureditev območja mariborske vojašnice

Tudi vojašnici generala Maistra v Mariboru se obeta večja prenova. Pri tem je predvidena celostna urbanistična, arhitekturna in zunanja ureditev območja vojašnice. Ta zajema odstranitev dotrajanih objektov, energetsko in vsebinsko sanacijo objektov poveljstva, nastanitvenega objekta in kuhinje. V sklopu projekta načrtujejo tudi gradnjo novih nastanitvenih, skladiščnih in energetskih objektov, nove telovadnice in objekta poveljstva. Stroški obnove vojašnice so ocenjeni na 60 milijonov evrov. Prenova obstoječih objektov bo izvedena do konca leta 2025, novogradnje pa do konca leta 2026. Vzporedno s tem med drugim izvajajo tudi energetsko prenovo vojašnice Boštjana Kekca na Bohinjski Beli in letalske baze Brnik.

Ponton začasna rešitev za ladje

Del investicij bo namenjen tudi mornarici. Tako na ministrstvu pripravljajo projektno dokumentacijo in pridobivajo potrebna soglasja za začasne priveze za potrebe Slovenske vojske v Luki Koper. Tam bo postavljen tudi most, ki bo vodil do plavajočih pontonov, kjer bodo urejeni privezi. Gre za začasno rešitev, medtem ko je dokončna ureditev privezov vojaških plovil po Koroščevih besedah pogojena z gradnjo tretjega pomola v Luki Koper: "Ko bo zgrajen tretji pomol, bo imela Slovenska vojska na tej lokaciji stalne priveze." Zdaj so vojaška plovila privezana na območju terminala za razsuti tovor, kar ni primerno mesto, saj lahko, tako Korošec, tamkajšnji prah povzroči poškodbe na plovilih. MORS se z Občino Ankaran pogovarja tudi o zamenjavi zemljišč, ki bi bila potrebna za ureditev dodatnih kapacitet ob vojašnici v Ankaranu. Prav tako se obeta novo strelišče v Apačah, ki bo nekoliko manjše od obstoječega, obsegalo bo 400-metrsko strelišče in strelišče za bombomet. Ni pa predvidena ureditev območja za uničevanje neeksplodiranih ubojnih sredstev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta