Za obSTAnek: STA še nikoli tako ogrožena, a hkrati še nikoli tako zaščitena

Petra Lesjak Tušek
03.05.2021 06:16
Nepojmljivo je, da na mednarodni dan svobode medijev prehajamo v 123. dan, ko Slovenska tiskovna agencija (STA) opravlja javno službo, ne da bi ji vlada zagotovila plačilo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Ne le da vlada oziroma njen urad za komuniciranje (Ukom) nepretrgoma izsesava moči STA, ko kratko malo ne izpolnjuje svojih obveznosti (kar zanjo nima prav nobenih posledic), ob ignoranci zakonodajne veje oblasti za nameček stopnjuje še aroganco. Ko je namreč Evropska komisija (EK) spodbudno sporočila, da financiranje STA ne predstavlja nedovoljene državne pomoči, in je bilo tako nesporno (pri)znano, da mora država agenciji čim prej zagotoviti stabilnost in ji omogočiti nadaljnje delovanje, se ni spremenilo prav nič. Ukom je skorajda sočasno s tem sporočilom (spet) zavrnil zahtevek za plačilo. Kar je sledilo, je zgolj nadaljnje sprenevedanje, izigravanje in manipuliranje, česar smo medtem že vajeni.

Prav na dan, ko je bil premier Janez Janša na obisku pri francoskem predsedniku Macronu in je ugledni Le Monde objavil še enega v nizu člankov o maršalu Twitu in njegovi vojni z mediji, je Janša znova zmanipuliral dejstva z nena(va)dno izjavo, kako se sporočilo EK nanaša na že poravnane obveznosti do STA. Pravzaprav je bilo v osnovi sprenevedavo že samo obračanje vlade na EK z za lase privlečenimi vprašanji o (ne)dovoljeni državni pomoči. Vlada si je deloma kupovala čas, predvsem pa je obračala pozornost in zvračala krivdo za neplačilo na STA. Slednja seveda ob vladnem sestradanju časa nima na pretek. Ker vlada finančnega izčrpavanja z namenom, da si podredi agencijo, nikakor ne more podkrepiti z močjo argumenta, uporablja argument moči, ki preverjeno deluje. A nekaj ovir vendarle je, ki preprečujejo popolno demontažo: za STA se namreč medtem postavlja vse več ljudi.

Novinarski kolegi na STA kljub vsemu in ne glede na zastraševalno vladno politiko vztrajajo pri neomajnem profesionalnem delu, čeprav je njihova negotovost vsak dan večja. Vztrajamo tudi novinarji v uredništvih vrste medijev, ki smo si svojo verodostojnost zgradili tudi s pomočjo vsebin STA, elementarnih za naše delo(vanje) in za vašo pravico do obveščenosti. Ne odstopamo od zavezanosti odstiranju dejstev in njihovemu umeščanju v kontekste, ki jih vlada očitno ne prenese. Prepričani smo, da tudi kritični bralci, gledalci in poslušalci ne odstopate od pričakovanj, da bo v demokratični državi ohranjeno kritično novinarstvo, da medijska svoboda ne bo kratena in da napadi na novinarje ne bodo sprejemljiva javna retorika.

Večer

Na dan svobode medijev zato zaganjamo donacijsko kampanjo #zaobSTAnek. Ne le zaradi solidarnosti v novinarski skupnosti, temveč tudi zaradi vrste odgovornih civilnih pobud s ciljem podpreti STA, da bo še naprej zagotavljala neodvisne novice slovenski in mednarodni javnosti. STA morda še nikoli ni bila tako ogrožena, a hkrati, kot kažejo takojšnji množični odzivi na donacijsko kampanjo, tudi še nikoli tako zaščitena.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.