Za otroke obveznega testiranja ne bo. Še vedno pa ni jasno, kdaj bodo otroci dejansko prestopili šolski prag

Urška Mlinarič
28.12.2020 18:40
Testiranje učiteljev bo treba jasno določiti s podzakonskim aktom, poudarjajo pravniki.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vse nas čaka zahtevna domača naloga, da bi se otroci lahko vrnili varno v šole, pravi ministrica Kustec. 
Robert Balen

Vrnitev v šole bo mogoča, ko bo vrnitev varna in trajna. Za to pa je treba izpolniti tri pogoje: epidemiološka slika mora biti ugodna, vsi si bomo morali prizadevati za vrnitev na način, da ne bo dvomov o nujnosti nošenja mask in prezračevanju šolskih in vrtčevskih prostorov, prav tako pa se moramo vsi strinjati, da si želimo, da bi se otroci vrnili v šolske klopi. Tako je ministrica za izobraževanje Simona Kustec povzela pogoje ministrstva in vlade kot celote za to, da bi se otroci in dijaki v letu 2021 vrnili v šole, na današnjem parlamentarnem odboru za šolstvo. Ta je bil sklican na zahtevo Levice, na njem pa so razpravljali o neučinkoviti, zgrešeni in nekonsistentni vladni politiki na področju vzgoje in izobraževanja.

 

​Žaljivo in oblastniško vedenje do učiteljev

Ministrica Kustečeva je hkrati z naštetjem pogojev za odprtje vrtcev in šol nakazala, da je epidemiološka slika v tem trenutku tako zahtevna, da se bodo najverjetneje 5. januarja v šole in zavode vrnili zgolj otroci s posebnimi potrebami, potem, ko bodo 4. januarja testirali zaposlene. Šele pozneje naj bi sledili učenci prve triade. Da bi težko govorili o varnem odpiranju šol takoj po praznikih, zato je smiselno, da prvi teden odidejo v šole otroci s posebnimi potrebami (ne nazadnje je to vladi naložilo ustavno sodišče, op. p.), medtem ko naj bi v tem istem tednu testirali otroke prve triade, da bi videli, ali bi se lahko v nadaljevanju vrnili tudi ti, je dodala tudi predstavnica Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Pri tem je izpostavila, da je pred vrnitvijo v razred s hitrimi antigenskimi testi smiselno testirati le simptomatske otroke in tiste, ki so bili v visokorizičnih stikih. Ministrico, ki je še pred dvema dnevoma dejala, da se pogovarjajo tudi o testiranju otrok, pa je demantirala kar državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne, rekoč, da se o tem, da bi bilo testiranje pogoj za vrnitev otrok v šole, ni nikoli razmišljalo.

 

Je pa toliko več razburjenja med zaposlenimi v vzgoji in izobraževanju povzročila izjava vladnega covid govorca Jelka Kacina, namreč da se bodo morali ti med prazniki obvezno testirati, sicer ne bodo mogli na delovno mesto. "Tako očitno avtoritarno, oblastniško ravnanje je destruktivno in se mora nehati," je apeliral na ministrico Branimir Štrukelj, glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, ki se je, povzemajoč dosedanji odnos šolskih oblasti do vzgojiteljev in učiteljev, spraševal, ali so slednji res zgolj zato, da izvršujejo ukaze. "To je zelo žaljivo do učiteljstva," je dejal Štrukelj in šolskim oblastem ob neprimernem odnosu očital, da v treh mesecih od zaprtja šol v primerjavi s številnimi evropskimi državami niso naredile tako rekoč nič, da bi bilo vračanje v šole varnejše. "Povejte, v koliko šolah ste posodobili prezračevalne sisteme, kupili pleksi pregrade ali enojne klopi," je zaman spraševal.

 

​Zanemaril pomen vzgoje in izobraževanja

S podobnimi očitki je nastopil tudi predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev osnovnih in glasbenih šol Gregor Pečan ter opozoril, da priporočil NIJZ o vzdrževanju razdalje 1,5 metra v razredu in organizaciji šolskega prevoza otrok ni mogoče izpeljati. Prav tako pa ne bo šlo brez dodatnih zaposlitev, če ne bodo dovolili združevanja oddelkov v jutranjem in popoldanskem varstvu. Tako Štrukelj kot Pečan sta ob navedbi ministrice, da naj bi bile ankete po šolah pokazale, da se je pripravljeno testirati 50 odstotkov učiteljev, spraševala o zakonski podlagi za obvezno testiranje. Ta naj bi bila sicer v zakonu o nalezljivih boleznih, pri čemer pa je treba s podzakonskimi akti jasno določiti, kako naj bi testiranja potekala, podobno, kot je to za zdravstvene delavce in zaposlene v domovih za starejše opredelil zdaj že nekdanji minister za zdravje Tomaž Gantar, opozarjajo pravniki. Na to, da je vlada kot prioritetna izpostavila vsa druga področja in povsem zanemarila pomen vzgoje in izobraževanja v času epidemije, šolske oblasti pa da so upoštevale le zdravstveno stroko, zato bodo posledice velike, so v razpravi opozorili tudi predstavniki drugih organizacij, od Zveze društev pedagoških delavcev, Zveze prijateljev mladine Slovenije do SOS telefona ...

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta