Za ponaredek tudi do tri leta zapora

ALA
04.03.2021 06:00
Na mejah odkritih več ponarejenih PCR-testov, vse pa so želeli uporabiti slovenski državljani
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gruškovje - meja - mejni prehod - vhod vozil v Slovenijo
Saso Bizjak

V torek je čez mejni prehod Sečovlje na Hrvaško skušalo vstopiti pet slovenskih državljanov s ponarejenimi PCR testi na okužbo z novim koronavirsom, je sporočila policijska uprava s sedežem v Pulju. Dva mladoletnika, 78-letnik in 64-letnica so test ponaredili sami. 43-letnik pa je priznal, da ga kupil v Ljubljani. Vse ponarejene teste so preverili v zdravstvenih ustanovah, kjer naj bi jih domnevno izdali. Peterica bo kazensko ovadena zaradi suma storitve kaznivega dejanja ponarejanja dokumentov, hrvaška zakonodaja za tovrstno dejanje predvideva do tri leta zapora.Minuli konec tedna je petnajst primerov ponarejenih testov obravnavala tudi Policijska uprava Koper na mejnem prehodu Dragonja, šlo je za slovenske državljane. Na policiji so potrdili, da dnevno obravnavajo takšnih primerov.

Večinoma popolni ponaredki potrdil se pojavljajo vzdolž celotne zunanje meje s Hrvaško na prometnejših oziroma večjih mejnih prehodih, odkrili pa so jih tudi na kontrolnih točkah na notranji meji Evropske unije. "Vse potnike, ki si pridobijo ponarejena potrdila o izvedbi PCR-testa, s katerimi se želijo izogniti karanteni ali si na ta način omogočiti vstop v Republiko Slovenijo, opozarjamo, da je izkazovanje s ponarejenimi testi kaznivo dejanje ponarejanja listin (kazen zapora do treh let)," sporoča tiskovni predstavnik policije Drago Menegalija, ki še opozori, da pristnost testa preverjajo tudi preko drugih institucij. Policisti ponarejeno listino zasežejo in zoper kršitelja spišejo kazensko ovadbo ter jo posredujejo na državno tožilstvo. Za kaznivo dejanje ponarejanja listin je zagrožena kazen zapora do treh let. Osebe se po izvedenem postopku obravnave kaznivega dejanja, ob pogoju, da lahko vstopijo na območje Slovenije, napoti v karanteno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta