Za pravično delo: Platformni delavci brez pravic

08.10.2021 05:40
Delajo tudi dvanajst ur na dan, sedem dni na teden, za delovno opremo (kolo, motor, avto) morajo poskrbeti sami, plača ni stalna, temveč odvisna od opravljenih ur, oddaljenosti od strank, prometa, vremena
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Foto: Sašo BIZJAK
Sašo Bizjak

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) so ob svetovnem dnevu dostojnega dela opozorili na težave platformnih delavcev - čistilk, raznašalcev hrane, skrbstvenih delavcev in drugih -, ki pogosto nimajo delavskih in socialnih pravic. Sindikati zato zahtevajo, da se platformnim delavcem prizna status delavcev, s tem pa osnovne delavske in socialne pravice. Za platforme morajo veljati enaka pravila kot za druge delodajalce, pravijo, kar pomeni, da morajo spoštovati kolektivne pogodbe in nacionalno zakonodajo.

"Platformna podjetja se odgovornosti do delavk in delavcev izogibajo z izgovorom, da so v resnici tehnološka podjetja, čeprav je njihova primarna dejavnost storitvena - gre za taksi službe, nudenje prevozov, dostavo hrane in drugih dobrin, za čiščenje na domu. Skrb vzbujajoče pa je, da se platformno delo vedno bolj seli tudi na področja, ki bi morala biti del javnih storitev, in to lahko vidimo predvsem v primeru skrbstvenega dela," je izpostavila predsednica sindikata Mladi plus pri ZSSS Tea Jarc.

Iz raziskave, ki so jo opravili v ZSSS na področju dostave hrane, v okviru katere so bili opravljeni intervjuji z raznašalci pri podjetjih Wolt in Ehrana (zdaj Glovo), je razvidno, da gre za "izjemno slabo regulirano področje". Delavci delajo tudi dvanajst ur na dan, sedem dni na teden, za delovno opremo (kolo, motor, avto) in stroške amortizacije morajo poskrbeti sami, plača ni stalna, temveč odvisna od opravljenih ur, oddaljenosti od strank, prometa, vremena ipd. Delavci z upravo nimajo stikov v živo, za varstvo in zdravje pri delu je slabo poskrbljeno. Delo se večinoma opravlja prek študentskega servisa ali statusa s.p. in je torej prekarizirano.

Generalna sekretarka v Sindikatu delavcev prometa in zvez pri ZSSS Saška Kiara Kumer je ocenila, da mnogim med nami platforma trenutno pomeni digitalizacijo oziroma lahek dostop do storitev, a ob tem v resnici pomeni tudi delavca, "ki je povsem pogrešljiva roba, brez vsakih pravic, brez pogodbe o zaposlitvi, ki komaj zasluži za preživetje".

Zavod za zaposlovanje pa je skupaj z Obrtno-podjetniško zbornico Slovenije (OZS) pripravil zanimiv prvi Dan za dvojnika. Gre za dan, ki ga lahko brezposelni preživi kot dvojnik zaposlenega na delovnem mestu, ki ga želi opravljati, ali v podjetju, kjer se želi zaposliti, pri tem pa spremlja potek dela v podjetju, spoznava zahteve delovnega mesta in s tem preveri ustreznost svojih predstav o želeni zaposlitvi.

"Dan za dvojnika namreč ni pomemben samo za brezposelnega, ki pridobi realno izkušnjo, kako poteka delo na določenem delovnem mestu. Podobno je lahko pozitivna izkušnja za delodajalca in zaposlene v podjetju, ki spoznajo nove ljudi in postanejo bolj odprti do brezposelnih," pravijo na zavodu.

Dvojnika na svojem delovnem mestu bosta sprejela tudi generalni direktor zavoda Mitja Bobnar in generalni direktor OZS Danijel Lamperger. Sicer pa bodo sodelovali Agrokovina Begunje, Bizjan orodjarstvo Dobrova, Frizerstvo Brigita Ptuj, Avtomojster Ljubljana in Tiskarna knjigoveznica Radovljica. Podjetja bodo zagotovila mentorje, ki bodo dvojnikom predstavili delovno mesto in podjetje, brezposelne, ki bodo ta dan dobili priložnost za vlogo dvojnika, pa so izbrali na zavodu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta