Za veliko noč spet v rdeči barvi? Kaj pravi Mateja Logar? Epidemiološka slika se slabša in zaostrovanje ukrepov je neizogibno

Vida Božičko Vida Božičko
26.03.2021 06:00
Kakšne zaostritve sledijo, bo znano v soboto
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Morebitne zaostritve ukrepov bodo znane v soboto. 
Andrej Petelinsek

"Definitivno nas čaka zaostrovanje," je v pogovoru za Večer dejala vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar. Epidemiološka slika se namreč spet slabša, postelje pa se polnijo. Kot smo že poročali, so se bolnišnice zaradi tretjega vala že reorganizirale in ponovno povečale kapacitete za covidne bolnike, saj se tokrat postelje polnijo hitreje. Včeraj je je bil v bolnišnični oskrbi 501 covidni bolnik, izmed teh jih je kar 107 potrebovalo intenzivno nego.

Prav podatek o potrebah na intenzivni negi je najbolj skrb vzbujajoč. "Do zdaj je šlo najprej za izrazito poslabšanje v splošni populaciji, temu je sledilo večje število bolnikov na navadnih oddelkih in šele po desetih dneh smo zaznali večji priliv v intenzivne enote. Zdaj je glavna težava, da se intenzivne enote polnijo pred navadnimi oddelki, in tega še nismo videli. Razmere glede števila postelj na teh oddelkih so trenutno katastrofalne," je dejala Logarjeva, ki tako stanje pripisuje predvsem novi britanski različici virusa. Ta se namreč širi lažje in hitreje. Težji potek bolezni so pri svojih projekcijah zaznali tudi na Institutu Jožef Stefan. "To, da je angleška različica malo bolj agresivna in povzroči tudi težji potek bolezni, se pozna na intenzivnih oddelkih. Številke zato naraščajo prej, kot je bilo pričakovano," je dejal vodja odseka za reaktorsko tehniko na inštitutu Leon Cizelj.

Mateja Logar: "Zdaj je glavna težava, da se intenzivne enote polnijo pred navadnimi oddelki, in tega še nismo videli."  
STA

 

​Hitreje ko bomo cepili, manj bo ukrepov

V bolnišnicah je opaziti še eno spremembo, in to je, da so pacienti zdaj nekoliko mlajši. Ker je precepljenost najstarejših, torej starejših od 80 let, zdaj že visoka, je v tem trenutku v bolnišnicah največ ljudi starih od 60 do 80 let. Te bo zato treba cepiti najprej in v to smer gre tudi spremenjena strategija cepljenja, ki bo začela veljati z aprilom, je napovedal zdravstveni minister Janez Poklukar. Više na prioritetni lestvici bodo zdaj vsi od 60. leta starosti, te bodo cepili pred vsemi drugimi, zanje pa bo po novem na voljo tudi cepivo AstraZenece, saj pri tem cepivu umikajo starostno omejitev. Kot je dejal Poklukar, bi vse starejše od 60 let tako lahko cepili do konca aprila.

Predvsem od učinkovitosti cepljenja bo namreč odvisen nadaljnji potek epidemičnega vala. "To je predvsem tekma s časom. Krivuljo bi lahko sploščili s tedenskim lockdownom, če pa imamo zagotovljenih dovolj cepiv in ta ne bodo zamujala, pa to vsesplošno zaprtje morda niti ni potrebno. S strožjimi ukrepi si predvsem kupujemo čas," še pravi Cizelj in po dosedanjih prognozah vrh tretjega vala napoveduje v sredini maja, saj tokrat epidemija napreduje nekoliko počasneje, kot je bilo značilno za drugi val.

Janez Poklukar
Robert Balen

 

​Policijska ura je prestavljena, rdeče spet tri regije

Po zasedanju vlade se nekaj ukrepov sicer že spreminja, a bistvenih zaostritev za zdaj ni. Nekoliko so zrahljali omejitev gibanja v nočnem času, ki zdaj velja med 22. in 5. uro, spremenili pa so tudi protokol prestopanja meja. Vstop v Slovenijo je po novem mogoč le z negativnim izvidom testa PCR, ta test tudi edini velja za prekinitev karantene, dvolastniki ali najemniki zemljišča na obmejnem območju pa za prestop meje ne bodo več potrebovali sedemdnevnega negativnega testa. Oba ukrepa začneta veljati danes, prav tako kot ostrejša pravila v treh regijah, ki so po novem spet obarvane rdeče. To so obalno-kraška, goriška in koroška regija, kjer je ponovno omejeno gibanje. Ljudje se namreč lahko gibljejo med občinami znotraj posamezne regije, prehajanje med rdečimi in drugimi regijami pa je prepovedano v obe smeri, razen z negativnim testom ali potrdilom o cepljenju. Kljub temu da so se tri regije obarvale rdeče, pa razen pri prehajanju drugih omejitev ni, tako ponekod ostajajo odprte tudi terase gostinskih lokalov. Odprte bodo še naprej vse trgovine in storitve, ki so lahko obratovale do zdaj. "Nekako obstaja konsenz, da se ukrepi sprejemajo na 14 dni. Nekatere od teh regij so se sproščale šele pred enim tednom, ne bi bilo smiselno, da jih zdaj že zapremo," je na tiskovni konferenci dejal minister Poklukar in nakazal, da bodo še v tem tednu znane morebitne zaostritve, ki pa bodo veljale za celotno državo.

Leon Cizelj: "Krivuljo bi lahko sploščili s tedenskim lockdownom, če imamo zagotovljenih dovolj cepiv in ta ne bodo zamujala, pa to zaprtje morda niti ni potrebno."  
Institut Jozef Štefan

V soboto znani novi ukrepi

Bi torej lahko pričakovali, da bodo v času velikonočnih praznikov veljala enaka pravila kot lani? Spomnimo, da so takrat bile zaprte vse trgovine razen tistih z živili. Ustavljen je bil javni promet, zaprte so bile šole in vrtci. Tudi cerkvenih obredov v času velike noči ni bilo oziroma so potekali le po televiziji in spletu. Kot je dejal minister, je zaostritve pričakovati tudi tokrat, saj tako priporoča svetovalna skupina. "Sestanek bo v soboto in takrat bo znano, katere ukrepe bomo sprejeli, saj je v to vpetih veliko deležnikov," je dejala Logarjeva, ki ne izključuje niti popolnega zaprtja javnega življenja med 1. in 12. aprilom. Gospodarstvo temu seveda ni naklonjeno. Gospodarska zbornica je namreč že pred dnevi izrazila skrb in željo, da se ob morebitnem zaostrovanju zagotovi čim bolj nemoteno delovanje gospodarstva. Tudi trgovci si želijo, da bi trgovine ostale odprte. Medtem so šole že dobile okrožnico, da bi se ob morebitnem zaostrovanju preusmerile na model C, kar pomeni, da bi se šolarji od šestega do devetega razreda tedensko izmenjevali pri pouku v razredu in na daljavo. O vnovičnem zaprtju šol za zdaj ni govora.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta