Za zaposlovanje Ukrajincev se najbolj zanimajo v gostinstvu in turizmu, čeprav jih večina nima dokazil o izobrazbi

Tanja Fajnik Milakovič Tanja Fajnik Milakovič
05.04.2022 17:25

Prve prijave v evidenco brezposelnih so se začele šele v zadnjih dneh, za zdaj jih je manj kot pet.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Med begunci so predvsem matere z otroki, kar pomeni, da bo treba poskrbeti tudi za možnost otroškega varstva. 
Robert Balen

Razseljeni ljudje iz Ukrajine za prijavo v evidenco brezposelnih v Sloveniji potrebujejo status osebe z začasno zaščito, ki jo lahko dobijo do konca leta. Prve prijave v evidenco so se začele šele v zadnjih dneh, za zdaj jih je manj kot pet, je na današnji tiskovni konferenci pojasnil generalni direktor zavoda za zaposlovanje Mitja Bobnar.

Povedal je tudi, da so že obiskali nastanitvena centra v Logatcu in na Debelem rtiču, kjer so beguncem dali prve informacije glede razmer na slovenskem trgu dela, v kratkem pa načrtujejo tudi vzpostavitev informacijske točke za tujce, pri čemer bodo v kontaktnem centru zagotovili ljudi, ki bodo v pomoč pri usmerjanju in podajanju informacij Ukrajincem za lažji prehod na trg dela. Na zavodu imajo usposobljene svetovalce za take skupine iskalcev zaposlitve. V primeru beguncev je namreč potreben prilagojen svetovalni proces, saj je že od začetka poudarjen pomen učenja slovenskega jezika in spoznavanja sistema. Državljani tretjih držav, tudi Ukrajine, morajo namreč opraviti izpit iz znanja slovenščine vsaj na vstopni ravni (raven zahtevnosti A1) v enem letu po prijavi v evidenco brezposelnih, zato jih bo zavod prednostno pošiljal na tečaje slovenskega jezika.

Ob obisku nastanitvenih centrov so na zavodu zaznali, da begunci praviloma nimajo dokazil o izobrazbi in da večinoma ne govorijo angleškega jezika. Predstavniki delodajalskih združenj so jim v zvezi s tem dali sicer na sestankih vedeti, da so jim bolj kot izobrazba pomembne izkušnje. Dokazila o izobrazbi, ki so na voljo, medtem preverja center ENIC-NARIC, je povedala direktorica področja zaposlovanja na zavodu Damjana Košir.

Pojasnila je še, da imajo begunci zelo različne poklice in da gre predvsem za ženske, matere z otroki, kar pomeni, da bo treba poskrbeti tudi za možnost otroškega varstva. Sicer pa na zavodu beležijo veliko povpraševanje delodajalcev po tej delovni sili, največ v gostinstvu in turizmu. Konkretna ponudba za zaposlovanje je denimo že prišla tudi iz visokotehnološkega podjetja Dewesoft, kjer so pripravljeni zaposlili ustrezno kvalificirane ljudi, ki prihajajo iz Ukrajine.

Pri tem zagotavljajo, da bodo tako kot v primeru vseh drugih brezposelnih skrbno preverjali podjetja, h katerim bodo napotili Ukrajince. Kot vedno jim bo v pomoč lista delodajalcev z negativnimi referencami. Zavod je na svoji spletni strani že objavil tudi usmeritve in napotke ter obrazce glede zaposlovanja ukrajinskih državljanov v ukrajinskem jeziku, pripravili pa so še slovarček Prvih 500 po slovensko, ki so ga razdelili na vse območne službe za pomoč državljanom Ukrajine pri učenju slovenščine.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta