Zadeva Kangler: Sodnikov (za zdaj) ne smejo zasliševati

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
25.10.2019 17:05

Ustavno sodišče je odločilo, da se začasno zaustavi delo parlamentarne preiskovalne komisije v zadevi Kangler v delu, ki se nanaša na ugotavljanje politične odgovornosti sodnikov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Franc Kangler je v začetku tedna pred preiskvalno komisijo že pričal.  
BOBO

Ustavno sodišče je v postopku za oceno ustavnosti, ki jo je zoper zakon o parlamentarni preiskavi vložil sodni svet, odločilo, da se začasno zaustavi delo parlamentarne preiskovalne komisije v zadevi Kangler v delu, ki se nanaša na ugotavljanje politične odgovornosti sodnikov. Komisija, ki naj bi ugotavljala politično odgovornost vpletenih v kazenski pregon nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja, je že pričela delati, kot je znano, pa so v njej člani zgolj treh strank - SDS, NSi in SNS -, vodi jo poslanec SDS Žan Mahnič. Preostale stranke v komisijo niso predlagale članov, saj so, tako kot večina deležnikov iz pravosodja, mnenja, da gre za poseganje politike v neodvisno sodno vejo oblasti.
Na ustavno sodišče se je z zahtevo za oceno ustavnosti obrnil sodni svet, pobudo za začetek postopka za oceno ustavnosti zakona in ustavno pritožbo zoper akt o odreditvi parlamentarne preiskave pa sta podala vrhovno državno tožilstvo in vrhovno sodišče. Ustavno sodišče je sicer imelo včeraj na dnevnem redu vse to, odločilo pa je o predlogu sodnega sveta, da se do končne odločitve zadrži izvrševanje zakona o parlamentarni preiskavi in poslovnika o parlamentarni preiskavi ter akta o odreditvi parlamentarne preiskave v delu, kolikor se ti nanašajo na sodnike.

Žan Mahnič: "Upoštevali bomo odločbo ustavnega sodišča."
Sašo Bizjak

Ni mehanizmov za preprečitev protiustavnih parlamentarnih preiskav

Sodni svet je v zahtevi opozarjal na obstoj protiustavne pravne praznine, saj zakonodaja ne vsebuje ustreznih zakonskih mehanizmov za preprečitev protiustavnih parlamentarnih preiskav, zlasti z vidika posega v neodvisnost sodstva. Predlagali so prednostno obravnavanje zadeve in ustavitev dela komisije, kolikor se ta nanaša na sodnika, saj naj bi "ustanovitev in delovanje parlamentarne komisije, ki naj bi ugotavljala politično odgovornost nosilcev sodne veje oblasti v zvezi z izvrševanjem sodne funkcije v konkretnih sodnih postopkih, imela neprimerljivo težje in bolj nepopravljive posledice kot začasno zadržanje izvajanja parlamentarne preiskave v delu, ki zadeva sodno oblast".

Nepopravljiva škoda za neodvisnost sodstva

Ustavno sodišče se je postavilo na stališče, da izvajanje parlamentarne preiskave, ki se nanaša na ugotavljanje politične odgovornosti konkretnih sodnikov v konkretnih sodnih postopkih, trči v ustavno zajamčeno neodvisnost sodnikov, kar lahko povzroči nepopravljivo škodo za neodvisnost. "Navedene posledice je mogoče do končne odločitve ustavnega sodišča v tej zadevi preprečiti tako, da se začasno zadrži izvrševanje akta o odreditvi parlamentarne preiskave v delu, ki se nanaša na sodnike. Takšno zadržanje po oceni ustavnega sodišča ne bi povzročilo hujših posledic. Edina posledica zadržanja bo, da bo izvedba preiskovalnih dejanj na podlagi akta odložena," navaja ustavno sodišče.

Mahnič: Delo bomo nadaljevali

​Na odločitev ustavnega sodišča se je že odzval predsednik parlamentarne komisije Žan Mahnič. Povedal je, da bo komisija nadaljevala svoje delo. "Kar se sodnikov tiče, smo za zdaj zahtevali samo dokumentacijo s strani okrajnega in okrožnega sodišča v Mariboru in dokumentacijo s strani vrhovnega sodišča. Tudi od njih smo že prejeli odgovor, da nam dokumentacije do končne odločitve ustavnega sodišča ne bodo posredovali, zato smo imeli pripravljen opomin, ki pa ga ne bomo poslali naprej, saj bom upošteval odločitev ustavnega sodišča," razlaga poslanec SDS. Na seznamu prič, ki so jih za zdaj potrdili za zaslišanje, so posamezniki, ki niso sodniki, tako da v ničemer - če bodo nadaljevali delo - ne bodo kršili odločitve ustavnega sodišča, je še ocenil Mahnič. Opozoril pa je na po njegovem veliko spornost dveh ustavnih sodnikov, ki sta odločala v tej zadevi. To sta Matej Accetto in predsednik ustavnega sodišča Rajko Knez. Oba sodnika bi se po mnenju poslanca morala izločiti. Prvi zaradi sodelovanja s SMC, Knez pa zaradi osebnega poznanstva s Kanglerjem. Na vprašanje, kako bo predsednik komisije ravnal, če ustavno sodišče zadrži izvajanje zakona o parlamentarni preiskavi tudi v primeru tožilcev, je Mahnič odvrnil, da obstaja sodba ustavnega sodišča iz leta 1994, kjer piše, da tožilci niso del sodne veje oblasti, ampak so del izvršne veje oblasti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta