Zahtevajo, da vlada prepreči prodajo Save Madžarom

Timotej Milanov Timotej Milanov
03.02.2022 06:00

Dejan Židan: "Ne gre za gospodarske interese, temveč za geopolitične, ki se jih v Prekmurju moramo bati"

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Z nakupom Yorkovega deleža bi Madžari pridobii tudi vpliv v Zdravilišču Radenci. 

Andrej Petelinšek

Pred aprilskimi državnozborskimi volitvami se krepijo težnje po prerazporeditvi moči v slovenskem gospodarstvu. Poleg boja za kadrovske menjave v državnih energetskih podjetjih gre za načrte kapitala, ki ga obvladuje madžarska politika. V zadnjih dneh odmeva načrtovana prodaja deleža luksemburškega sklada York v Savi, v katero želi preko družbe Prestige Tourism vstopiti madžarski kapitalski sklad Diofa Asset Management, tega vodijo ljudje iz kroga madžarskega premierja Viktorja Orbana. Tako kot slovenski predsednik vlade Janez Janša, sicer njegov tesni politični zaveznik, se bo tudi Orban moral letos na volitvah pomeriti s široko koalicijo opozicijskih strank, ki si prizadevajo za razbitje kapitalsko-političnih navezav, ki so se ustvarile v času njegove vladavine. Zato je omenjene kadrovske in lastniške premike možno videti kot utrjevanje pozicij pri vzvodih kapitalskega odločanja, preden bodo volivci spomladi podali svojo sodbo.

Jaklič: "Zgodba je zelo sumljiva"

York ima v Savi 43-odstotni lastniški delež, med večjimi lastniki sta še edino Kapitalska družba in Slovenski državni holding, ki imata 28- oziroma 18,7-odstotni lastniški delež. Sava je večinska lastnica Save Turizma, pod katere okriljem delujejo termalno-hotelski kompleksi na Bledu, Obali, Ptuju in v Pomurju. Prestige Tourism je v ponedeljek z Yorkom že podpisal dogovor o prodaji svojega deleža, SDH in KAD pa imata zdaj mesec dni časa za uveljavitev predkupne pravice za nakup tega deleža. "Celotna zgodba je zelo sumljiva. V njej nastopa finančni sklad, ki obljublja, da bo strateški lastnik, v javnosti se govori celo o vložku 200 milijonov evrov, a tako ravnanje ni v naravi tovrstnih skladov," pravi profesor z Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani dr. Marko Jaklič, ki ob tem dodaja, da slovenski turizem sicer potrebuje dokapitalizacijo. "Hoteli so čedalje bolj zanemarjeni, zaposleni so premalo plačani, ni prave strategije. Jasno je, da tudi sedanja lastniška struktura ni ustrezna."

Dejan Židan
Robert Balen

V javnosti kroži več špekulacij o ozadju tega posla. Po nekaterih naj bi prodaji Yorkovega deleža Madžarom sledila še prodaja dela deleža države, ki bi tako v Savi, ki je v državni upravljavski strategiji opredeljena kot pomembna naložba, ohranila zgolj lastniški delež v višini 25 odstotkov plus eno delnico.

Medtem ko je vodenje SDH v mandatu te vlade prevzel kader SDS Janez Žlak, ki deluje v skladu z interesi vladajoče nomenklature, pa KAD vodi Bachtiar Djalil, ki je blizu Socialnim demokratom. A tudi iz KAD-a so na naše poizvedovanje poslali samo generični odgovor, da "SDH in KAD sodelujeta pri pridobivanju relevantnih podatkov in podlag, ki bodo temelj za sprejem informirane upravljavske odločitve". Zaradi tega, dodajajo, prihodnjih odločitev vključno z vprašanjem morebitnega uveljavljanja predkupne pravice ne morejo komentirati.

Počivalšek: Slovenski turizem podoben kubanskemu

Minister za gospodarstvo in predsednik koalicijske stranke Konkretno Zdravko Počivalšek je napovedal, da si bo prizadeval za uveljavljanje predkupne pravice, a da bo končno odločitev glede tega sprejel po preučitvi vseh zbranih podatkov. Počivalšek, sicer nekdanji prvi mož Term Olimia, se sicer zavzema za privatizacijo turističnih podjetij, ki bi jih pred tem združili v tako imenovani turistični holding. "Slovenija je unikatna, saj nihče ne problematizira dejstva, da imamo 70 odstotkov hotelskih kapacitet v državnih rokah. Samo še na Kubi je tako. Termin turistični holding so si izmislili mediji ali pa tisti, ki želijo obdržati sedanje stanje. Naredili bomo vse, da bo to silno državno premoženje najprej boljše upravljano in da nato dobimo še potencialne investitorje, ki bodo v turizem vlagali več od zdajšnjih lastnikov," je za Večer povedal novembra lani ob vladnem obisku Pomurja.

So Madžari samo izgovor za pritisk na državo?

"Imam občutek, da je tudi Počivalšek pripravljal neko zgodbo glede Yorkovega odhoda, a v zadnjem času o tem ni bilo več govora, morda tudi ne soglasja znotraj koalicije. Očitno pa so v Yorku presodili, da morajo iz te zgodbe izstopiti še pred volitvami in pritisniti na nasprotno stran - državo, da jih izplača," še pove Jaklič, ki dopušča možnost, da gre pri celotni zgodbi o madžarskem skladu za izsiljevanje države s strani Yorka. Sam ocenjuje kot precej verjetno, da bo država odkupila Yorkov delež, a bo to po njegovem mnenju vodilo v nadaljnje hiranje slovenskega turizma.

Opozicijski Socialni demokrati so Počivalška in Žlaka že pozvali k takojšnji uveljavitvi predkupne pravice. Vprašanje prodaje deleža v Savi je še posebej pereče v Prekmurju, kjer je eden od madžarskih skladov že postal lastnik Term Lendava, ki so nekoč prav tako spadale pod okrilje Save Turizma. Zdaj pa bi lahko pridobili še nadzor nad Termami 3000 v Moravskih Toplicah in Zdraviliščem Radenci na drugi strani Mure. Veliko prahu dvigajo tudi madžarska vlaganja na tamkajšnjem narodnostno mešanem območju, kar izpostavlja tudi poslanec SD Dejan Židan: "V primeru madžarskih kupcev ne gre za gospodarske interese, temveč za geopolitične, ki se jih v Prekmurju moramo bati. Dogajanje na dvojezičnem območju v Prekmurju sproža vedno več vprašanj, na katera od vlade ne dobimo prepričljivih odgovorov."

Poslanec Nove Slovenije Jožef Horvat pravi, da v vladni koaliciji zaenkrat glede tega ni enotnega stališča. “Tudi sam se seveda bojim, če so za tem kakšni politični interesi, a tega danes ne vidimo. Če je res, da ima potencialni kupec namen vložiti 200 milijonov evrov, si lahko samo želim, da bo do tega res prišlo,” pravi Horvat in dodaja, da si moramo odgovoriti tudi na vprašanje, ali je naloga države, da se ukvarja s hotelirstvom.

 

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta