Zakaj bi NLB kupila Addiko Bank?

Damijan Toplak Damijan Toplak
16.05.2024 07:45

Z nakupom naslednice nekdanje Hypo Alpe Adria Bank bi NLB vstopila tudi na bančni trg Hrvaške, ki je njihov edini manjkajoči bančni trg v državah nekdanje Jugoslavije. Nakup bi jo stal slabih 400 milijonov evrov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Blaž Brodnjak, predsednik uprave NLB, računa na večinsko lastništvo v avstrijski Addiko Bank. 
Andrej Petelinšek

NLB je v sredo ob 23.30 objavila namero o objavi prostovoljne javne prevzemne ponudbe za odkup delnic družbe Addiko Bank, ki kotirajo na Dunajski borzi, po ceni 20 evrov na delnico, zmanjšano za morebitna prihodnja izplačila dividend. Spomnimo, da je bila 7. maja delničarjem Addiko Bank že izplačana redna letošnja dividenda 1,26 evra bruto na delnico. NLB trenutno ni imetnica delnic Addika in namerava z objavo ponudbe v tej banki pridobiti znaten večinski delež.

Ponudbena cena v višini 20 evrov za delnico imetnikom delnic Addika predstavlja zelo privlačno in redko priložnost za izstop iz lastništva ter prodajo delnic, navajajo v NLB. Ponudbena cena vključuje premijo 22,15 odstotka v primerjavi s tehtanim povprečjem borzne cene delnice zadnjih šestih mesecev (16,37 evra). Vključuje tudi premijo 4,99 odstotka v primerjavi z zaključnim tečajem delnice 15. maja letos, zadnji trgovalni dan pred najavo NLB o objavi prevzemne ponudbe za Addiko, in premijo 32,01 odstotka v primerjavi z zaključnim tečajem delnice 15,15 evra 22. marca letos, torej zadnjim zaključnim tečajem delnice pred objavo namere delne ponudbe Agri Europe Cyprus, za katerim stoji srbski poslovnež Miodrag Kostić, ki je med drugim lastnik že Gorenjske banke, srbske AIK banke, pa hotela Kempinski v Portorožu in solastnik Aerodroma Portorož. Kostićeva družba za delnico Addika ponuja 16,24 evra.

Z Addiko Bank bi NLB vstopila še na hrvaški in avstrijski bančni trg.
Andrej Petelinšek

Blaž Brodnjak, predsednik uprave NLB, je ob prevzemni nameri za Addiko dejal: "NLB pozitivno ocenjuje razvoj zmogljivosti skupine Addiko, specializirane za poslovanje s prebivalstvom, malimi in srednje velikimi podjetji, ter njen vse naprednejši digitalni model poslovanja. Verjamemo, da bi te zmogljivosti dopolnile univerzalen bančni model NLB in pospešile uresničevanje naših ambicij, ki smo jih pred kratkim razkrili v naši strategiji do leta 2030. Addiko bi poleg tega, da bi NLB Skupini zagotovila večji obseg in zmogljivosti v štirih državah, v katerih smo prisotni (v Sloveniji, Srbiji, BiH ter Črni gori), po prevzemu evra in vstopu v schengenski mejni režim našim domačim trgom dodala za nas izjemno pomemben trg sosednje Hrvaške, največjega gospodarstva v naši domači regiji, mostu do vseh naših ostalih trgov in edinega, kjer NLB trenutno ni prisotna. Od leta 2020 smo uspešno izvedli več prevzemov. Verjamemo, da bodo delničarji Addiko ponujeno ceno in možnost, da v celoti odprodajo svoje deleže, ob izkazanem dejstvu, da NLB uspešno izvaja napovedane transakcije, prepoznali kot zelo privlačno."

Addiko bank, stavba
Robert Balen

Uspešen zaključek ponudbe je odvisen od pridobitve znatnega večinskega deleža v Addiku, dovoljenj pristojnih bančnih organov in organov za nadzor koncentracij ter drugih običajnih pogojev pri tovrstnih prevzemih. Prevzemna dokumentacija z vsemi potrebnimi prilogami bo nemudoma vložena pri avstrijski komisiji za prevzeme, NLB pa jo namerava objaviti skladno z ATA. Podrobnosti vsebine in obsega ponudbe bodo določene v prevzemni dokumentaciji. Pod pogojem, da bo prevzemna dokumentacija te ponudbe pravočasno objavljena v skladu z določili ATA in bo družba Agri Europe Cyprus Limited v skladu z določili ATA (Agri PTO) objavila delno prevzemno ponudbo, ki jo je najavila 25. marca letos, bo ta ponudba štela za konkurenčno ponudbo Agri PTO. V tem primeru lahko vsi delničarji Addika, ki so sprejeli ponudbo Agri PTO pred objavo prevzemne dokumentacije, ki jo je objavila NLB, najpozneje štiri trgovalne dni pred iztekom podaljšanega obdobja sprejema Agri PTO od nje odstopijo in sprejmejo ponudbo NLB v višini 20 evrov na delnico.

Največji lastniki Addiko Bank so: ciprski Agri z 9,99 odstotka, DDM Invest iz Švice z 9,9 odstotka delnic, srbska Alta Pay z 9,63 odstotka delnic, ameriška Wellington Management Group (8,85 odstotka), EBRD (8,4 odstotka) in s 6,9 odstotka avstrijski Dr. Jelitzka + Partner, družba za nepremičninsko svetovanje, avstrijski Winegg (6,73 odstotka), po približno pet odstotkov imata še ameriški Brandes in angleški RWC, ki sta investicijski družbi. Banka je dobro poslovala tudi v letošnjem prvem četrtletju, ko so dosegli 15,6 milijona evrov čistega dobička ali 61 odstotkov več kot v lanskem prvem četrtletju, od aprila pa delnice banke kotirajo tudi na frankfurtski borzi Xetra. Če ima NLB aktivnih 2,9 milijona strank, pa jih ima Addiko 0,9 milijona in približno 155 poslovalnic v Sloveniji, Hrvaški, BiH, Srbiji in Črni gori, v Avstriji sklepa depozite prek spleta, podoben posel pa nameravajo zagnati še v Romuniji. Če ima skupina NLB okrog 26 milijard evrov bilančne vsote (obsega poslovanja), je ima Addiko Bank 6,2 milijarde evrov. NLB je na Ljubljanski borzi vredna 2,26 milijarde evrov, Addiko pa na Dunajski 390 milijonov evrov. Trenutno delnica Addika kotira pri 20 evrih, kar je vrednost iz prevzemne namere NLB in dobrih pet odstotkov nad sredino ceno, delnica NLB pa je pri 113 evrih na Ljubljanski borzi prav tako dobra dva odstotka v plusu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta