Zakaj je Twitter Nacionalni tiskovni agenciji blokiral račun? Ernecl: "Kriv bi lahko bil citat Romana Vodeba"

Gr.G.
03.03.2021 11:02
"Ne vidimo rešitve. Obsojeni smo na to, da čakamo in da nas vsak, ki ima pet minut časa, prijavi," pravi glavni urednik NTA Aleš Ernecl.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Nacionalna tiskovna agencija (NTA) ne deluje dolgo, a se že sooča s prvimi težavami. Njen račun na družbenem omrežju Twitter je namreč trenutno blokiran. V generičnem obvestilu piše zgolj, da "začasno blokirajo račune, ki kršijo pravila Twitterja". 

"Naša pravila zagotavljajo, da lahko vsi ljudje v javnem pogovoru sodelujejo prosto in varno," navaja upravnik družbenega omrežja v svojih pravilih tvitanja, v katerih je zapisano, da ne tolerirajo nasilja, ne dovoljujejo tvitov s teroristično/ekstremistično vsebino, ničelno toleranco pa imajo tudi do otroškega spolnega izkoriščanja. Prepovedani so tviti, zaradi katerih se nekdo počuti zlorabljenega ali nadlegovanega, tudi takšni, ki nagovarjajo k sovražnemu ravnanju. Uporabnikom Twitterja je prepovedano spodbujati k samomoru ali samopoškodovanju, objavljati ne smejo tudi tvitov z občutljivo vsebino. To vključuje nazorno nasilje in vsebino za odrasle. 

Platforme tudi ni dovoljeno uporabljati za kakršen koli nezakonit namen ali za pospeševanje nezakonitih dejavnosti. To vključuje prodajo, nakup ali omogočanje transakcij z nezakonitim blagom ali storitvami ter nekaterimi vrstami reguliranega blaga ali storitev.

Razmišljajo o odvetnikih

Vprašanja, ali je upravljalec družbenega omrežja Nacionalni tiskovni agenciji natančneje pojasnil vzroke za blokado računa in sporočil, katera pravila so kršili, smo naslovili na glavnega urednika NTA Aleša Ernecla. Odgovarja, da je šlo za anonimno prijavo uporabnika. Na vprašanje, kaj lahko sedaj storijo, je bil kratek: "Nič." Dodaja sicer, da razmišljajo, da bi najeli odvetnike in "zaropotali po Twitterju". A za to je potreben denar, nadaljuje. "Ne vidimo rešitve. Obsojeni smo na to, da čakamo in da nas vsak, ki ima pet minut časa, prijavi." Sam, pravi, ni še nikoli nikogar prijavil. 

Sumi pa, da bi lahko bil za blokado računa na Twitterju kriv tvit, ki je nastal po prenosu spletnega videa in je vseboval citat Romana Vodeba. "Vodeb v svojem klasičnem slogu pove nekaj o spolovilih. Jasno je, da je mislil metaforično in to ne more biti utemeljen razlog za blokado," navaja Ernecl, ki je začuden nad tem, da lahko omrežje brez preverjanja blokira račun. 

Pred dnevi so na družbenih omrežjih zaokrožili tudi pogoji poslovanja na spletni strani NTA, saj je bilo razvidno, da je del teksta prekopiran s spletne strani Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS). V četrtem odstavku splošnih pogojev NTA je namreč pisalo: "Vse vsebine na portalu so last Zveze potrošnikov Slovenije in so kot take zaščitene skladno z veljavnimi določili zakonodaje o avtorskih pravicah in povezanih pravicah."

Ernecl odgovarja, da so medtem besedilo že posodobili. "V zadnjih dneh sem tako zaseden, da sem nekaj stvari moral predati drugim ljudem. Nadzora nad vsem nimam in ne morem imeti. Zadnjih 10 dni spim dve uri na dan, če bi sam pisal vsebino, sigurno ne bi naredil napake." Zakaj je prišlo do napake, še ni preveril, dodaja, prav tako ni govoril z osebo, ki je objavila besedilo na strani splošnih pogojev poslovanja. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.