Zakaj se Šarec ne bo udeležil državne proslave ob dnevu državnosti

STA, Gr.G.
23.06.2020 18:10

Napovedano alternativno proslavo, dogajanje, ki je za sredo zvečer napovedano na Prešernovem trgu, Šarec označuje kot proslavo ljudstva.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Prvak največje opozicijske stranke LMŠ in bivši premier Marjan Šarec je napovedal, da se sredine državne proslave ob dnevu državnosti ne bo udeležil. "Odločil sem se, da bi moja prisotnost tam samo dajala legitimnost sedanji vladi," je dejal. Kot je pojasnil, bi se bilo nedopustno udeležiti proslave, ko del prebivalcev tedensko protestira. "Če ljudje vsak petek izražajo svoje mnenje, če nekatere tudi ob branju ustave odnašajo s trga, potem bi bilo od politike nedopustno, da bi sedela na takšni manifestaciji in ji s tem dajala neko legitimnost. Kajti, če smo resni v svojih namenih, če se strinjamo, da situacija ni dobra, potem lahko to pokažemo tudi na neki deklarativni ravni in damo vedeti, da tudi mi politiki s svojim delovanjem kažemo na nepravilnosti," je povedal. 
Kot je pojasnil, sicer ni pristaš tega, da se takšnih dogodkov ne udeležuje. A je opozoril, da so bili iz proslave izključeni praporščaki in veteranske organizacije. Slednje so bile po posredovanju predsednika republike Boruta Pahorja vključene v pripravo proslave. Prepričan je, da bi se dalo praporščake kljub omejevalnim ukrepom, ki še veljajo za preprečevanje širjenja novega koronavirusa, vključiti v proslavo ali pa vsaj postaviti prapore v stojala. Spomnil je tudi na dogajanje leta 2012. "Takrat nekateri prapori niso bili zaželeni, zlasti tisti, ki imajo zvezdo. Potem je ravno zaradi teh praporjev v preteklosti SDS organizirala svoje proslave," je povedal.
"Zato se mi zdi, da ni primerno, da se letos, v tej situaciji, udeležujemo te proslave. Ko bodo časi drugačni, ko bo tudi oblast znala komu prisluhniti, ko bo mogoče vodila kakšen dialog, preden bi se protesti zgodili, potem pa upam, da bomo spet nekoč družno praznovali, tako kot je to tudi pravilno. Zame ta odločitev seveda ni lahka, ker sam nisem človek, ki bi se temu izogibal, ampak zdaj so taki časi," je ponovil. Se bo pa v četrtek udeležil proslave v Kamniku.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta