Zakaj v slovenskih lekarnah zmanjkuje "čudežnega" zdravila za debelost

Jeseni v lekarnah pri nas ne bo več mogoče dobiti zdravila Ozempic, ki je najbolj priljubljeno kot "čudežno" zdravilo za hujšanje. Koliko smo ga v Sloveniji do zdaj porabili? In koliko je znanih primerov zlorab?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lani je poraba ozempica podrla vse dotedanje rekorde. Samo na zelene recepte je bilo izdanih neverjetnih več kot 91 tisoč pakiranj. Eno zadostuje za teden dni.
Profimedia

V slovenskih lekarnah že v kratkem ne bo več mogoče dobiti zdravila Ozempic, ki je bilo razvito za sladkorne bolnike, vendar je vse bolj priljubljeno kot "čudežno" zdravilo za hujšanje oziroma zdravljenje debelosti.

Na javni agenciji za zdravstvene in medicinske pripomočke (JAZMP) so tako pred dnevi objavili obvestilo, da je zaradi povečanega povpraševanja po tem zdravilu in hkratnih omejenih proizvodnih zmogljivosti že prihajalo do motenj v preskrbi in do situacij, ko zdravila Ozempic ni bilo na voljo. Toda zdaj se je preskrba z manjšimi odmerki (0,25 mg in 0,5 mg) še poslabšala. V zadnjem četrtletju letošnjega leta pričakujejo "občasna pomanjkanja vseh jakosti zdravila".

Zdravnikom so zato priporočili, naj omejijo predpisovanje zdravila Ozempic novim bolnikom, dokler se pride do izboljšanja preskrbe. To naj bi se zgodilo enkrat do konca leta. Ob tem so jih opozorili, da je ozempic namenjen zdravljenju sladkorne bolezni. "Kakršna koli druga uporaba zdravil, vključno z uporabo za obvladovanje telesne mase, predstavlja uporabo izven odobrene indikacije in ogroža dostopnost zdravil za bolnike, za katere je zdravilo indicirano," so poudarili na javni agenciji, ki jo vodi Momir Radulović.

Toda poraba ozempica v Sloveniji iz leta v leto ruši rekorde. Tudi zato, ker jo z neutemeljenim predpisovanjem receptov poganjajo nekateri zdravniki. Koliko ozempica torej porabimo? In koliko je znanih primerov zlorab?

V zadnjem času se je že dogajalo, da je v slovenskih lekarnah zmanjkovalo zdravila Ozempic v manjših odmerkih. Kot je napovedal njegov proizvajalec, bo jeseni začelo zmanjkovati tudi najpogosteje uporabljanih odmerkov po 1 miligram.
Gregor Grosman

Kako je poraba ozempica podrla vse rekorde

Zdravilo semaglutid, bolj poznano pod tržnim imenom ozempic, je Evropska agencija za zdravila (EMA) leta 2018 odobrila za zdravljenje sladkorne bolezni tipa 2. Štiri leta pozneje je to učinkovino odobrila tudi za zdravljenje debelosti. Zdravilo med drugim učinkuje tako, da zmanjšuje tek, zaradi česar oseba, ki ga redno jemlje, postopoma izgublja telesno težo.

Od leta 2019 je ozempic na voljo tudi slovenskim bolnikom, ki ga lahko dobijo izključno v lekarnah. Predpisati jim ga mora zdravnik. Zdravilo je pakirano v prednapolnjenih injekcijskih peresnikih. Bolniki si ga enkrat tedensko vbrizgajo v podkožno maščobo, običajno v trebuh.

Še dve leti pozneje, ko je bil ozempic namenjen izključno sladkornim bolnikom, je bilo na tako imenovani zeleni recept, torej v breme zdravstvene blagajne, izdanih nekaj manj kot 39.000 pakiranj oziroma škatlic zdravila.

Toda že leta 2022, ko so ga začeli uporabljati tudi za zdravljenje debelosti, je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za zdravje (NIJZ) izdanih že več kot 60.000 pakiranj. Poleg tega so jih zdravniki začeli predpisovati na tako imenovane bele (samoplačniške) recepte. Teh je bilo v tistem letu okoli 2600 in so bili verjetno v večini namenjeni pomoči pri hujšanju. Cena enega pakiranja, ki zadostuje za en mesec, je 63 evrov.

Lani je v Sloveniji prišlo do skokovitega povečanja porabe zdravila Ozempic. 
NIJZ

Ozempica zmanjkuje za sladkorne bolnike

Lani je poraba podrla vse dotedanje rekordne. Samo na zelene recepte je bilo izdanih neverjetnih več kot 91 tisoč pakiranj. V posameznih mesecih je številka presegla 10 tisoč. Ob tem so zdravniki pacientom predpisali več kot 15 tisoč škatlic na beli recept.

Pričakovati je bilo, da se bodo te številke v letošnjem letu še krepko povečale. A to se ni zgodilo. V prvih šestih mesecih je bilo tako izdanih 40 tisoč pakiranj na zeleni recept in okoli 8000 na beli recept. Res je, da je to nekaj več kot v enakem obdobju lani, a dinamika porabe je bistveno manjša kot v drugi polovici lanskega leta.

Močno se povečuje tudi poraba tablet Rybelsus, v katerih je prav tako učinkovina semaglutid, a se sme uporabljati le za zdravljenje sladkorne bolezni. To dokazuje, da so zaradi rekordne porabe številni sladkorni bolniki ostali brez ozempica.

Po oceni NIJZ sta za to možni dve razlagi: da so bodisi zdravniki začeli predpisovati manj ozempica ali pa ga proizvajalec, danski farmacevtski velikan Novo Nordisk, ne zmore več dobavljati v zahtevanih količinah, četudi v širitev proizvodnje vlaga milijarde evrov. Ozempic naj bi namreč redno uporabljalo že več kot 40 milijonov ljudi.

Močno se povečuje tudi poraba tablet Rybelsus, v katerih je prav tako učinkovina semaglutid, a se sme uporabljati le za zdravljenje sladkorne bolezni. To dokazuje, da so zaradi rekordne porabe številni sladkorni bolniki ostali brez ozempica. 
NIJZ

Da je precej bolj verjetna druga možnost, kaže drastično povečanje porabe tablet Rybelsus, v katerih je prav tako učinkovina semaglutid in ga prav tako proizvajajo Danci, a se sme uporabljati le za zdravljenje sladkorne bolezni in ne debelosti. To pomeni, da so bili zdravniki zaradi pomanjkanja ozempica prisiljeni sladkornim bolnikom predpisovati rybelsus, ki ga je treba jemati dnevno.

V prvih šestih mesecih letošnjega leta je bilo izdanih več kot 53 tisoč škatlic rybelsusa. To je 80 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. To dokazuje, da se je dostop sladkornih bolnikov do ozempica v zadnjem letu zelo otežil. Tudi na našo redakcijo se je v zadnjem letu dni obrnilo več bralcev, sladkornih bolnikov, ki so ali morali ponj v druge kraje ali pa so posegli po slabših alternativah.

Zlorabe: Ozempic dobili tudi na zeleni recept

Zdravniki lahko sicer ozempic za zdravljenje debelosti predpišejo zgolj bolnikom, ki izpolnjujejo določene kriterije. Ti pa so v Sloveniji relativno blagi. Semaglutid je namreč registriran za zmanjševanje telesne teže pri bolnikih z indeksom telesne mase nad 30 (kar je meja debelosti) ali nad 27 v primeru, ko imajo najmanj eno pridruženo bolezen, ki povečuje njihovo ogroženost. V nekaterih drugih državah, na primer v Veliki Britaniji, so te meje postavljene bistveno višje, s tem pa je tudi bolj omejen dostop do ozempica.

Kljub temu tudi v Sloveniji prihaja do zlorab. Ne toliko pri tem, da zdravilo predpisujejo ljudem, ki ne bi izpolnjevali kriterijev zanj, ampak bolj pri tem, kdo bo plačal račun zanj. Tako obstajajo primeri, ko so zdravniki ozempic neupravičeno predpisali na zeleni recept, torej bolnikom, ki nimajo sladkorne bolezni. Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) so odkrili nekaj takšnih primerov. Portal N1 je medtem razkril primer ene od poslovalnic Lekarne Ljubljana, v katero pogosto prihaja stranka, ki nabavlja zdravilo ozempic z belim receptom za več drugih oseb. Tudi to bi lahko pomenilo, da gre za zlorabo.

Na Zdravniški zbornici Slovenije, ki jo vodi Bojana Beović, so nam pojasnili, da v zvezi s predpisovanjem zdravila Ozempic "nismo prejeli nobene prijave zoper konkretnega zdravnika". Tudi na policiji, kjer sodelujejo z JAZMP, do sedaj niso prejeli prijave suma zlorabe izdaje tega zdravila na recept oziroma takega primera niso obravnavali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta