Zamenjava predsednika državnega zbora: Jurša proti Zorčičevi razrešitvi zaradi Horvata?

Luka Mlakar Luka Mlakar
07.04.2021 06:00
Ugibanja, katera poslanca sta na tajnem glasovanju o razrešitvi Igorja Zorčiča z mesta predsednika državnega zbora Janševo koalicijo pustila na cedilu, ne potihnejo. Pri tem se glasno omenja zlasti vodjo poslancev Desusa Franca Juršo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vodja poslanskih skupin NSi Jožef Horvat in Desus Franc Jurša sta zatrdila, da koalicija ostaja enotna. 
Robert Balen

V eni od izjav, ki jo je podal nekaj dni pred glasovanjem o razrešitvi Igorja Zorčiča s položaja predsednika državnega zbora, je poslanec Desusa Franc Jurša poudaril, da ne vidi nobene potrebe po Zorčičevi zamenjavi. Pred tajnim glasovanjem tega stališča ni več javno poudarjal, dejal je le, da se bodo poslanci Desusa glede Zorčiča odločili po svoji vesti.

 

Jurša: Med nama s Horvatom ni rivalstva

Že pred tajnim glasovanjem o Zorčičevi razrešitvi se je neuradno omenjalo, da v koaliciji SDS, SMC in NSi, ki ima v državnem zboru 38 glasov, na podporo Jurše ne morejo povsem računati. Za zamenjavo predsednika državnega zbora bi potrebovali 46 glasov. Za Zorčičevo razrešitev je na koncu glasovalo 45 poslancev, dve glasovnici sta bili neveljavni. Špekulacije, da Jurša ni podprl Zorčičeve zamenjave, nato niso ponehale.

Neuradno naj bi bil Jurša v aktualni koalicijski matematiki vedno nekoliko nezanesljiv člen, ob tem pa naj ne bi bil osebno naklonjen vodji poslancev NSi Jožefu Horvatu, ki ga v Novi Sloveniji in koaliciji vidijo kot Zorčičevega naslednika na vrhu državnega zbora. Namigovanja, da s Horvatom nista v dobrih odnosih, Jurša sicer odločno zanika: "Tako za Igorja Zorčiča kot za Jožefa Horvata lahko rečem, da sta dobra kolega. Mislim, da sta oba sposobna voditi državni zbor, in cenim oba."

Tako Jurša kot Horvat sta stara mačka med poslanci. Na zadnjih treh državnozborskih volitvah sta kandidirala v ptujski volilni enoti, prvi v Ljutomeru, drugi pa v Lendavi. "Nobenega starega rivalstva ni. Oba sva v skupnem klubu pomurskih poslancev in se v redu razumeva. Ne vem za nobeno nesoglasje," zatrjuje Jurša. Ob tem dodaja, da so poslanci na tajnem glasovanju o Zorčičevi razrešitvi izrazili svojo voljo in da je to treba spoštovati.

 

Horvat: Ni šlo za glasovanje o meni

"Sva v dobrih odnosih, jaz sem pravzaprav z vsemi poslanci v dobrih odnosih. Do nobenega ne gojim nobenega sovraštva, res pa je, da je vsaka odločitev v državnem zboru politična odločitev," svoje odnose z Juršo opisuje Horvat. Kot poudarja, so mu v državnem zboru nekateri namignili, kateri poslanci naj ne bi podprli Zorčičeve razrešitve, a takšna razprava po njegovih besedah ni nikoli produktivna.

Horvat med drugim poudarja, da v prvi vrsti sploh ni šlo za glasovanje o njem, temveč o Zorčiču, z Juršo pa da nimata nobenih nesoglasij, ki bi izvirala iz lokalnega okolja: "Ravno nasprotno, kar nekaj stvari je, ki so problematične z vidika razvoja Pomurja, in pri nekaterih skupaj sodelujemo na sestankih z različnimi ministri. Niti pomislil nisem, da bi bil on res med tistimi, ki niso glasovali za razrešitev Zorčiča, in da bi se mi na takšen način hotel maščevati."

Če in ko bo prišlo do novega poskusa Zorčičeve razrešitve, Horvat napoveduje, da bo razmislil in na podlagi tega dal podpis k soglasju h kandidaturi. V koaliciji ga do zdaj še niso uradno predlagali za predsednika državnega zbora, so pa neuradno v NSi prejšnji torek to hoteli storiti takoj po Zorčičevi razrešitvi, če bi uspela. S tem bi tudi popravili koalicijska razmerja, saj ima SMC s petimi poslanci trenutno enega ministra več od NSi, ki pa ima dva poslanca več od SMC. Po nekaterih informacijah bi lahko Zorčiča poskušali zamenjati že prihodnji teden.

 

Jelinčič: Šiško ni glasoval proti

Po parlamentarnih hodnikih se je med drugim namigovalo, da za Zorčičevo zamenjavo ni glasoval poslanec SNS Dušan Šiško. "To ni res. Že takoj so začeli to govoriti, da bi zamajali našo pogodbo o sodelovanju s koalicijo in med nami ustvarili nemir," pojasnjuje prvak SNS Zmago Jelinčič.

Enak sporazum z vlado sta lani poleti podpisala tudi poslanca narodnih skupnosti. Ugiba se, da Zorčičeve razrešitve kljub temu ni podprl poslanec italijanske narodne skupnosti Felice Žiža. Ta se na naše klice glede tega ni odzval. Prav Horvat pa se je predlani zapletel v javni spor s poslancem madžarske narodne skupnosti Ferencem Horvathom. Slednjemu je očital pritiske na avtonomijo dvojezičnih šol, govoril je celo o madžarizaciji Prekmurja.

 

Horvat s protestnim pismom nad Horvatha

Horvath je takrat nasprotoval sodelovanju madžarskih otrok na prireditvi ob stoti obletnici združitve Prekmurja z matično domovino, češ da za pripadnike madžarske manjšine ta dan ni praznik. Poslanec madžarske narodne skupnosti danes pravi, da se ne spomni, kaj mu je v protestnem pismu napisal vodja poslancev NSi, in dodaja, da nikakor ni šlo za javni spor.

"Z gospodom Horvatom mogoče pri vseh vprašanjih nimava istih pogledov, ampak mislim, da je to povsem normalno. Ne bi rekel, da sem v sporu z njim," poudarja Horvath. Ob tem zatrjuje, da nikoli ni neposredno rekel, da madžarsko govoreči otroci ne bi smeli sodelovati na prireditvi ob državnem prazniku. Vodja poslancev NSi pa pravi, da je takrat le opozoril, da poslanec državnega zbora ne sme pozivati k nespoštovanju zakona o državnih praznikih.

"Drugače pa je Ferenc Horvath zelo lojalen tej vladi, zdaj pa ni šlo za glasovanje o meni. Ta koalicija si seveda želi, da bi imela svojega predsednika državnega zbora. Tako da mislim, da je Horvath pomagal pri Zorčičevi razrešitvi," še dodaja Horvat.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta