Zaostreno na relaciji Janša-novinarji. Svet Evrope opozarja na omejevanje dostopa javnosti do informacij

Blaž Petkovič Blaž Petkovič
22.03.2020 12:09

"Dajmo nehati uporabljati neustrezne ali zavajajoče izraze in naslove. In poimenovati stvari s pravim imenom," poudarja profesor z ljubljanske fakultete za družbene vede Marko Milosavljević.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janez Janša in novinarji
Robert Balen

Odnosi med predsednikom vlade Janezom Janšo in mediji se spet zaostrujejo. "Izjave predsednika vlade, da na javnem servisu novinarji lažejo, jih je preveč in so predobro plačani, razumemo kot grožnjo zaposlenim na RTV Slovenija pred morebitno izgubo zaposlitve ali drugimi represivnimi ukrepi, ki jih utegnejo doleteti, če ne bodo poročali tako, kot ustreza trenutni oblasti," opozarjajo na Društvu novinarjev Slovenije (DNS) in dodajajo, da "je javni servis steber obveščanja javnosti, še posebej v tem času, saj ima edini dovolj kadrovskih in drugih virov, da zdrži tudi dolgotrajne izredne razmere".
Spomnimo. "Ne širite laži. Plačujemo vas za to, da v teh časih informirate, ne pa zavajate javnost. Očitno je vas preveč in ste predobro plačani," se je Janša na družbenem omrežju twitter v petek odzval na objavo informativnega programa TV Slovenija, da je odločitev vlade, da se ministrom in državnim sekretarjem zviša plače, dvignila veliko prahu. Že naslednji dan se je novi premier spet oglasil: "Zresnite se. Ste pravočasno obveščali Slovenijo o nevarnosti koronavirusa? O ukrepih, ki so jih za zajezitev epidemije sprejemali na Tajvanu, Japonskem in v Južni Koreji? Kaj so delali vaši dopisniki? 2300 zaposlenih, skoraj več kot ima Slovenska vojska vojakov?"
{twitter}https://twitter.com/JJansaSDS/status/1241089868492681218{/twitter}
{twitter}https://twitter.com/JJansaSDS/status/1241440991783129094{/twitter}

Čeprav stalna sestava SV po zadnjih podatkih šteje 6353 vojakov, se je nov Janšev odziv nanašal na opozorila javnega servisa, da je omejevanje svobode poročanja nedopustno. "Zavračamo neprimerne, nespodobne in škodljive tviterske napade na našo suverenost, na naše delo, na naš trud in požrtvovalnost. Posredno omejevanje svobode izražanja kaže na pritisk in željo po vmešavanju v neodvisno uredniško politiko in je kot takšno nedopustno in nesprejemljivo," so zapisali na Kolodvorski. Janševim napadom na javno radiotelevizijo so s podobno retoriko sledili tudi drugi spletni uporabniki, ki so povezani z aktualno vlado, prav tako anonimneži oziroma t. i. spletni troli kot del propagandne mašinerije, ki jo je pred časom na družbenih omrežjih vzpostavila prav največja koalicijska stranka. "Grobi povsem neupravičeni napadi na poročanje medijev, še posebej RTV Slovenija, ki jih lahko zadnje dni spremljamo predvsem na družbenih omrežjih, ožijo polje medijske svobode in svobode izražanja. Načini in njihova intenzivnost, kakršni še nismo bili priča nikoli doslej, terjajo, da se zavemo možnih posledic takšnega ravnanja in podrejanja osrednjih medijev eni politični opciji. Kažejo na resno grožnjo svobodnemu in neodvisnemu novinarstvu," se je odzval tudi generalni direktor RTVS Igor Kadunc.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta