Zapor na Dobu ima 60 let. Bojan Majcen: Zapor je lahko priložnost za nov začetek

Damijana Žišt Damijana Žišt
10.09.2019 21:43

Ob 60-letnici največjega slovenskega zapora Dob pri Mirni so izdali spominski zbornik in pripravili razstavo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zapor na Dobu so začeli graditi pred 60 leti, prvi zaporniki so v njem začeli kazen prestajati  leta 1963. 
Tit Košir

V največjem slovenskem zaporu, Zavodu za prestajanje kazni zapora (ZPKZ) Dob pri Mirni, so danes slovesno predstavili zbornik ob 60-obletnici nastanka zapora Dob. Izdajo zbornika, katerega urednik je Leon Lobe, spremlja razstava oziroma muzejska zbirka, zgodovina nastanka zapora na Dobu in ostalih slovenskih zaporov. Slavnostna govornica je bila pravosodna ministrica Andreja Katič, ki se je dogodka udeležila skupaj z državno sekretarko na ministrstvu Dominiko Švarc Pipan, prišli pa so tudi drugi povabljeni gostje, varuh človekovih pravic, predstavniki policije, sindikatov, zaposlenih v slovenskih zaporih ter drugi. Dob pri Mirni je največji zapor v državi, namenjen prestajanju zapornih kazni polnoletnih moških iz vse Slovenije, obsojenih na zapor, daljši od leta in pol. Na Dobu je trenutno tudi petnajst obsojenih na tridesetletno zaporno kazen. V Sloveniji je bilo včeraj zaprtih 1479 oseb, pripornikov in zapornikov, na treh oddelkih zapora na Dobu, zaprtem, polodprtem in odprtem, so včeraj kazen prestajali 603 zaporniki. Vseh zaposlenih v Upravi RS za izvrševanje kazenskih sankcij (URSIKS) je 900, od tega je 558 pravosodnih policistov, 146 jih je na Dobu. Vsi slovenski zapori so prenatrpani in se vsakodnevno spopadajo s kadrovsko problematiko. 


​Iz Maribora na Dob

Kot je na slovesnosti povedal v. d. direktorja Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij Bojan Majcen, prejšnji direktor zapora na Dobu, zbornik opisuje šest desetletij delovanja zapora, urednik Lobe pa je s sodelavci o tem zbral pestro gradivo. Zbornik bogatijo tudi arhivsko slikovno gradivo in osebna pričevanja nekdanjih zaposlenih v zaporu. Muzejska zbirka, ki jo je mogoče videti v upravnem delu zapora na Dobu, pa prikazuje zgodovinski razvoj izvrševanja kazni, razvoj kazenske zakonodaje in kazensko-poboljševalnih zavodov po letu 1945 oziroma do sodobnega zavoda Dob in uprave kot celote. Razstavljeni predmeti, med njimi tudi zaseženi zapornikom, pa dajejo tej zbirki poseben pečat.

Zbornik opisuje 60 let delovanja zapora na Dobu.
Damijana Žišt

​Kadrovske težave in popularizacija poklica 

​Ministrica Katičeva je v svojem govoru opozorila predvsem na kadrovsko podhranjenost v slovenskih zaporih, zato je vesela, da je lani in letos dobila privolitev drugih članov vlade za dodatne kvote za zaposlitev pravosodnih policistov. Meni pa, da kadrovski postopek ne poteka dovolj hitro in da morajo storiti več za popularizacijo tega poklica. Opozorila je na poslanstvo zaporov oziroma na pripravo obsojencev za življenje v družbi po prestani kazni. Pristavila je, da se ministrstvo za pravosodje s sindikati pogovarja glede standardov in normativov za zaposlene, sama pa podpira pripravo kolektivne pogodbe za to po njenem specifično področje.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta