Zapor na Igu počasi v obnovo: Prostorska stiska omejuje pravice obsojenkam

Tina Recek Tina Recek
17.06.2020 20:40

Lani je bilo v povprečju v Sloveniji zaprtih 1435 ljudi, kar je šest odstotkov več kot leto pred tem. Moški zapori prezasedeni, a brez pobegov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Letos za obnovo 500 let starih ženskih zaporov na Igu pričakujejo izdajo gradbenega dovoljenja, obnovljeni pa naj bi bili do leta 2024. 
Tit Košir

"Moram pohvaliti vse pravosodne policistke in policiste ter direktorico za opravljeno delo," je pravosodna ministrica Lilijana Kozlovič izrazila pohvalo ob včerajšnjem obisku Zavoda za prestajanje kazni zapora Ig in dodala, da jo veseli, da se v tem zaporu, kjer bivajo ženske, ne ubadajo s kadrovsko stisko. A zatem je opozorila na prostorsko, ki pa je po njenem mnenju tako velika, da se obsojenkam omejujejo določene pravice. Probleme s prostorom je orisala direktorica zavoda Tadeja Glavica, izpostavila je pomanjkanje prostorov za bivanje mater z otrokom, za gibalno ovirane, za obiske, prostorov z možnostjo prenočitve s partnerjem in pomanjkanje prostorov za delo zaposlenih.
Naštete težave v 500 let stari energijsko potratni grajski stavbi bosta odpravili dograditev in obnova. Gradbena investicija je ocenjena na 34 milijonov evrov. Kot je dejal generalni direktor Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij (URSIKS) Bojan Majcen, letos pričakujejo izdajo gradbenega dovoljenja in pričetek arheoloških izkopavanj. Temu predvidoma sledi začetek gradnje v prihajajočem letu, zaključek pa leta 2024.
Ob tem je izrazil zadovoljstvo, da se projekt obnove in dograditve ženskega zapora skupaj z novim zaporom v Dobrunjah nadaljuje, s čimer bodo pridobili za družbo, zaprte in zaposlene sodoben, varen, human in resocializacijsko usmerjen zapor.

Direktorica Zavoda za prestajanje kazni zapora Ig Tadeja Glavica (na sredini),ob njej pravosodna ministrica Lilijana Kozlovič in generalni direktor Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij Bojan Majcen.
Ursiks
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta